Just nu pågår den nordiska amningsveckan. I Norrbotten uppmärksammas den på torsdag genom en kostnadsfri föreläsning om amning vid Sunderby sjukhus.

Eva Berg är samordnande sjuksköterska för barnhälsovården och Nina Alakulju är samordnande barnmorska för mödrahälsovården. De arbetar på länsenheten som heter föräldra- och barnhälsan.
År 2015 bildades en arbetsgrupp för att främja amning eftersom amningsfrekvensen hos nyblivna mammor sjunkit sedan början av 2000-talet. Gruppen tog fram en regional amningsstrategi och genomförde olika utbildningsinsatser för vårdpersonal som arbetar med gravida och nyblivna föräldrar. Strategin vägleder vårdpersonalen i arbetet med amning och tar även upp fördelarna med amning samt vad man ska göra om man har problem med amningen.
– Ett annat syfte med strategin och gemensamma utbildningar för vårdkedjan är att öka förståelsen mellan vårdgrannar och det gör att tilliten hos patienterna ökar, säger Nina Alakulju.
Många fördelar
Bröstmjölken är unik för varje barn och anpassad till barnet i olika åldrar samt barn som är födda i olika graviditetsveckor. Fördelarna med amning är många, barnet får ett skydd mot mag- och öroninfektioner samt skydd mot övervikt och högt blodtryck i vuxen ålder.
– Sen är maten billig, väldigt hygienisk och miljövänligt förpackad, säger Eva Berg och skrattar.
Nina Alakulju säger att när man ammar frigörs hormoner hos mamman som ökar välbefinnandet och man återhämtar sig snabbare efter förlossningen. Livmodern drar ihop sig bättre och risken för blödning efter förlossningen minskar. De långsiktiga hälsovinsterna är minskad risk för äggstocks- och bröstcancer, högt blodtryck och en minskad risk för diabetes typ 2.
Vanligt med oro
Det är vanligt att man oroar sig kring amningen under graviditeten om man tidigare har haft negativa amningsupplevelser. Eva Berg säger att många förstagångsföräldrar förväntar sig att amningen bara ska fungera, men så är det inte för alla.
– Den vanligaste oron när barnet är nyfött är att barnet inte suger ordentligt och inte får i sig tillräckligt med näring. Man kan också få ont i brösten och känna oro för att drabbas av amningskomplikationer som mjölkstockning.
Det är viktigt att mamman får stöd av omgivningen så att hon kan vila och återhämta sig. Partnern har också en viktig roll för att amningen ska fungera. Samtidigt, säger Nina Alakulju, är det viktigt att komma ihåg att det finns de som inte kan eller vill amma.
– Man är verkligen inte en sämre förälder bara för att man inte kan eller vill amma, tvärtom, vi bemöter dem lika respektfullt som alla andra föräldrar, säger Nina Alakulju.
Nordiska amningsveckan
Den nordiska amningsveckan pågår just nu över hela landet. I Norrbotten uppmärksammas den på torsdag med en kostnadsfri amningsföreläsning med Christina Wallbäcks, barnmorska vid Sunderby sjukhus.
– Vi tycker att det är jättebra att man via amningsveckan uppmärksammar att amning är något positivt och bidrar till en bättre folkhälsa på lång sikt. Vi är också medvetna om att det kan vara lite laddat för de som inte vill eller kan amma, säger Eva Berg och Nina Alakulju.
Om man som blivande eller nybliven förälder är orolig för amningen så finns det hjälp att få. Det finns bra sidor med länkar om amning på 1177.se, dit kan man också ringa för att få hjälp eller också kontaktar man sin mödra- eller barnavårdcentral.
Fotnot: Den kostnadsfria föreläsningen om amning är torsdag den 17 oktober klockan 18.00-19.30 i aulan i Sunderby sjukhus.