Den här sidan riktar sig till dig som är ung i Norrbotten. Vi vill att du ska veta att det finns många som bryr sig och kan hjälpa dig om du eller någon du känner mår dåligt.
Att må dåligt
Alla kan må dåligt ibland. Det är faktiskt mer vanligt än ovanligt att man ibland känner sig lite ledsen, orolig, ensam, stressad - att det känns jobbigt. Det finns en hel del du kan göra själv för att må bättre. Som att sova tillräckligt, äta bra, träna och i övrigt ta hand om din kropp. Det kan också hjälpa att dela sina tankar med en vän, men ibland räcker inget av det. Då är det bra att vända sig till någon professionell. Här har vi samlat några olika verksamheter med olika specialområden som kan erbjuda stöd och hjälp i en situation som du har svårt att hantera själv. Tveka inte att ta kontakt med oss!
På webbsidorna SAM och Ung på nätet kan du läsa mer om det arbete och de projekt som Region Norrbotten bedrivit för att minska psykisk ohälsa bland unga i Norrbotten.
SAM
www.norrbotten.se/sam
Ung på nätet
www.norrbotten.se/ungpanatet
Här hittar du kontaktuppgifter till verksamheter där du kan få råd, stöd och hjälp i frågor gällande psykisk hälsa.
Hit kan du vända dig
1177 Vårdguiden
Här kan du få kontaktuppgifter till närmaste hälsocentral, ungdomsmottagning, barn- och ungdomspsykiatri (BUP) och vuxenpsykiatri. Ring 1177 eller besök
www.1177.se/psykisk-halsa
SOS Alarm – 112
Snabb hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, jourhavande präst eller giftinformation. Om det är akut fara för dig eller någon du känner, ring nödnumret 112.
Elevhälsan i Norrbotten
Det finns ett ömsesidigt samband mellan ditt mående och lärande. Du kan kontakta elevhälsan på din skola om du till exempel vill prata med en skolsköterska eller skolkurator.
Du kan fråga en vuxen i skolan eller hitta kontaktuppgifter på din kommuns hemsida.
UMO.se och youmo.se
På UMO.se, Ungdomsmottagningen på nätet, är en webbplats med information om sex, hälsa och relationer. Där kan du få tips och råd om vad du kan göra för att må bättre. Här hittar du även kontaktuppgifter till ungdomsmottagningarna i Norrbotten. En del av innehållet på UMO.se finns även på webbplatsen Youmo.se och är översatt på flera språk.
www.umo.se
www.youmo.se
Studenthälsan
Studenthälsan vid Luleå tekniska universitet (LTU) har som uppdrag att befrämja studenters fysiska och psykiska hälsa. Om du som student har funderingar kring din hälsa och ditt välbefinnande, både fysiskt och psykiskt, är du välkommen att kontakta studenthälsan. Det kan handla om oro över din hälsa, stress i studierna, ångest, nedstämdhet eller annat som du vill prata med någon om. Det kan även handla om funderingar kring din egen/annans alkoholkonsumtion, frågor om droger, könssjukdomar, träningsprogram. Om du är student och vill ha kontakt kan du besöka vår hemsida där du hittar kontaktuppgifter samt råd och stöd.
www.ltu.se/studenthalsan
Rädda Barnen
Rädda Barnens Stödlinje på flera språk riktar sig till barn, unga och föräldrar som flytt till Sverige. Linjen nås på 0200–77 88 20 alla dagar i veckan kl. 15:00-18:00. Stödlinjen erbjuder anonymt och kostnadsfritt samtalsstöd på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska.
www.raddabarnen.se/helpline
Kärleken är fri – stödchatt
Rädda Barnens stödchatt Kärleken är fri – stödchatt är till för dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Du är helt anonym och kan ställa frågor om till exempel bortgifte, kärlek, förtryck och psykisk ohälsa.
Stödchatten finns på vår hemsida dinarattigheter.se där du också kan läsa själv om vilka rättigheter du har och hur du kan få hjälp.
Röda korsets Ungdomsförbund – Jourhavande kompis
Jourhavande kompis är en stödchatt som vänder sig till barn och unga upp till 25 år, där du kan chatta anonymt. De som bemannar chatten är frivilliga hos Jourhavande kompis, de är inga psykologer eller experter utan andra unga som chattar med dig om det som du känner att du behöver chatta om. Du kan chatta med oss på svenska och på engelska.
Chatten är öppen
måndagar-fredagar mellan 18:00-22:00 och på lördag-söndag mellan 14:00 -18:00,
För kontakt så kan du mejla Röda korsets ungdomsförbund på rkuf@redcross.se
rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis
Bris
Bris, Barnens rätt i samhället, ger stöd till barn via telefon, chatt, mejl och i gruppstöd, och har öppet varje dag året runt. På Bris arbetar utbildade kuratorer med stor erfarenhet av att lyssna på och stötta barn. Du som kontaktar Bris är alltid anonym om du väljer det. Det är gratis och samtalet syns inte på telefonräkningen.
Läs mer om Bris öppettider och kontaktuppgifter:
www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu
PS. På bris.se går det också att kolla på filmer eller lyssna på poddar om vanliga ämnen. DS
Tjejzonen
På Tjejzonen kan du som identifierar dig som tjej mellan 10-25 år prata med en Storasyster som lyssnar och stöttar. Du kan samtala om det som känns viktigt för dig och fråga vad du vill.
Du får vara anonym och kan chatta i våra chatter söndag till torsdag eller få en egen Storasyster.
www.tjejzonen.se
Under Kevlaret
Under Kevlaret är en stödjande verksamhet av, och för, killar. Onsdagar och söndagar är vår stödchatt öppen mellan kl. 20:00-22:00 och du kan vara helt anonym. Det finns ingenting som man inte kan prata om!
underkevlaret.se
Killfrågor
Alla behöver prata ibland! På Killfrågor.se kan du mellan 10 och 20 år chatta anonymt om vad du vill. Vi som finns här och lyssnar på dig är vuxna, utbildade volontärer. Öppettider hittar du på sajten.
www.killfragor.se
Tjejjouren
På Tjejjouren.se hittar du alla jourer som vänder sig till dig som är tjej, transperson eller ungdom och behöver någon som lyssnar. Med jourerna kan du chatta, maila och prata i telefon. Har du varit med om ett brott kan de hjälpa dig att anmäla om du vill det. Du kan prata om vad du vill, inget är för stort och inget är för litet, och du kan vara helt anonym.
tjejjouren.se
www.tjejjouren.se/kontakta-jour
Tjejjouren Luleå
Är du tjej och behöver någon att prata med? Vi vänder oss till alla som identifierar sig som tjejer. Vi finns här för dig oavsett vad det handlar om, stort som litet. Du kan prata om vad du vill. Vi finns för att lyssna på dig! Du har alltid rätt att vara anonym och vi har tystnadsplikt.
tjejjouren.se/lulea
SPES Luleå
Har du förlorat någon i suicid? Behöver du kanske någon att prata med? Vi erbjuder efterlevandestöd i form av samtalsträffar.
www.spes.se
SPES i Luleå har en Facebook-sida. Sök på SPES Luleå.
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Frisk & Fri är en ideell förening som erbjuder stöd för personer med ätstörningar och deras närstående. De erbjuder bland annat telefonstöd för både drabbade och närstående samt möjlighet att chatta med personer som tidigare varit drabbade eller varit närstående till någon med en ätstörning.
Läs mer på webben. Där hittar du telefontider och övrig kontaktinfo.
www.friskfri.se
Tilia
Tilia finns här för dig som är ung med psykisk ohälsa. Du kan söka dig till oss oavsett könsidentitet eller var du befinner dig i landet. Vi som stöttar är volontärer som själva gått igenom det du gör nu. Vi har läger, en chatt som är öppen varje kväll, driver Tiliapodden och mycket mer. Du är inte ensam!
www.foreningentilia.se
www.instagram.com/teamtilia
www.facebook.com/teamtilia/
E-post: stod@foreningentilia.se
RFSL Ungdom
Ungdomförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.
rfslungdom.se
Telefon: 08 50 162 940
Telefontid: måndag, tisdag och torsdag, kl. 13:00-15:00.
Projektsidor
www.transformering.se
pegasus.se
newcomersyouth.se
Mejla oss gärna
E-post: info@rfslungdom.se för allmänna frågor och frågor om medlemskap.
E-post: trans@rfslungdom.se för alla frågor kring trans, könsidentitet och könsbekräftande vård
E-post: sex@rfslungdom.se för alla frågor kring kropp, kärlek, relationer, säkrare sex och testning
Jag vill Veta
På den här sidan finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.
jagvillveta.se
Polisen
Tips eller anmälan av brott, ring 114 14
Vid larm, ring 112
polisen.se/Kontakt/
Koll på soc
Här får du veta allt om vad soc kan hjälpa dig med, när det är jobbigt hemma, när du gör saker som inte är bra för dig, om du är ny i Sverige och mycket mer.
kollpasoc.se
Dina rättigheter
Du har rätt att själv välja ditt liv! Ingen annan kan bestämma till exempel vem du ska älska eller hur du ska leva ditt liv. Dina rättigheter handlar om dina behov, inte om familjens eller släktens.
dinarattigheter.se
Brottsofferjouren Luleå
Brottsofferjouren Luleå har som sin huvudsakliga uppgift att ge samtalsstöd och praktisk rådgivning till dig som utsatts för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsoffer eller misstänkt.
Telefon: 0920-104 13
E-post: info@lulea.boj.se
boj.lulea.se