Jämställdhet för kompetensförsörjning och attraktionskraft
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Onsdag den 18 april möttes intresserade av jämställdhetsfrågor på The Great Northern i Skellefteå för att höra om Västerbottens och Norrbottens arbete inom uppdraget jämställd regional tillväxt.

Foto: David Sundström
Förmiddagen vigdes åt kunskapshöjande inslag, där Sandra Lindström bland annat argumenterade för att inte stanna vid en kartläggning – beskriv inte problemet om ni inte kan presentera konkreta lösningar. Sandra beskrev vidare att det finns tre olika området där en arbetsgivare behöver vara aktiv; rekrytering (in); intern organisation (inne) och varumärke (ut)
Homogen kontra heterogen arbetsplats
Sandras faktabaserade beskrivningar om hur en homogen arbetsplats fungerar i förhållande till en heterogen bör ge energi till vilken ledningsgrupp som helst. En homogen arbetsplats ger dels en mängd negativa effekter för den anställda men också påverkan på arbetsgivarens förutsättningar att driva verksamhet, bland annat genom hög personalomsättning. En heterogen arbetsplats och sin sida skapar bättre hälsa och trivsel och en ökad lönsamhet.
Ekonomiska värderingar
Agneta Stark tog sin utgångspunkt utifrån historia, övertid har det funnits olika ekonomiska värderingar av de yrken där män är i majoritet och där kvinnor är i majoritet. Argumenten för att mansdominerade yrken ges en högre ersättning än kvinnodominerade har varierat. När exempelvis argumentet att kvinnor behöver mer flexibla anställningar eftersom de har så stort ansvar hemma och därför har en lägre ersättning visade sig vara felaktigt, så byter samhället argument till att det egentligen handlar om någonting annat.
Agneta lämnade oss med tanken att när vi vill attrahera kvinnor till industrin så behöver kvinnan förändras, medan då vi nu arbetar med att vilja ha män till vården så måste vi förändra yrket.
Insatser för praktiskt jämställdhetsarbete
Efter lunch presenterades tre stycken exempel på insatser som arbetat praktiskt med jämställdhetsfrågor, där det framgår att det finns utmaningar, men att man också kan förändra sin organisation och sina effekter intern och externt. En annan slutsats blev att jämställdhetsarbete behöver vara fokuserat och måste också vara integrerat.
Dagen avslutas med en diskussion som baserades på de erfarenheter som processtödet som Region Västerbotten och Norrbotten erbjudit till projektägare och företag.
- Jämställdhet på vår arbetsmarknad är en avgörande fråga för länets utveckling. Därför var det jätteroligt med ett högt deltagande och med starka konkreta exempel på hur företag eller projekt kan integrera jämställdhet i sin utveckling, säger David Sundström, näringslivschef Region Norrbotten.
"You don't have to see the whole staircase,
just take the first step."
Martin Luther King, Jr
Konferensen filmades och kommer snart finnas tillgänglig på www.norrbotten.se
Kontakt
Monica Lejon
monica.lejon@norrbotten.se
Tel: 0920-711 76
Tove Cullhed
tove.cullhed@norrbotten.se
Tel: 0920-711 58