Region Norrbottens bidrag Passionista tog hem andraplatsen i finalen för Innovate Passion den 14 november.

Bild: Här tar Hanna Weinmar och Signe Lindgren, processledare för Passionista, emot andra priset i Innovate Passion.
Under 2017 har 13 Innovate Passion-event beviljats finansiering och genomförts på olika platser i landet och vinnarna från de regionala tävlingarna möttes i finalen den 14 november 2017.
Juryns motivering till Passionista
Passionista Norrbotten har utvecklat ett klockrent koncept för att skapa ett mer intressant och engagerande lärande. Det är nyhetsmässigt, kommunikativt och väcker känslor om tillhörighet.
Genom att låta influensers på Instagram och Youtube använda begreppet passionista och berätta om sin passion, entreprenörskap och teknik finns stor potential att påverka unga tjejer att våga satsa på sina egna passioner. Det manifesteras genom de tre vinnande idéerna som tagits fram genom Passionista-metoden.
Passionista idéevent
I Norrbotten har Sigmar metodbyrå, på uppdrag av Region Norrbotten, gjort ett fantastiskt arbete med att utveckla koncepetet Passionista* och leda projektet. Samverkan har skett med bland annat Luleå tekniska universitet, Ung företagsamhet, Luleå Markerspace, Almi Nord och Ltu Business.
25 tjejer mellan 14-19 år deltog på Passionista idéevent som genomfördes 8 april i Norrbotten.
Läs mer om hela processen i slutrapporten.
*En Passionista är en tjej med ett tydligt mål att satsa på sina drömmar och passioner, berättar Hanna Weinmar, projektledare Sigmar Metod & innovation.
Innovation ur passion
Innovate Passion är Vinnovas satsning för att ta tillvara tjejers innovationskraft och handlar om att unga kvinnor samlas för att utveckla nya teknikområden och yrken utifrån sina intressen och passioner.
- När vi för ett år sedan kom på idén att dra nytta av kvinnodominerade fritidsintressen, för att öka intresset för teknik och naturvetenskap, misstänkte vi att det fanns ett stort intresse. Men inte att det skulle bli en sån stor succé. Innovate passion är ett koncept som utmanar normer, förebilder och tänkesätt. Normer om vem som är innovatör, normer om teknik, yrken och utbildningar. Vi ville hitta nya sätt och metoder för att få fler tjejer intresserade av teknik och naturvetenskap. Vi ville uppmärksamma kvinnodominerade branscher, som inte är kända som innovativa. Initiativen har fått stor uppmärksamhet i media och intresset har nått ända upp till regeringsnivå säger Jan Sandred, ansvarig för Vinnovas satsning.
Kontakt
Greta Isaksson
greta.isaksson@norrbotten.se
0920-28 46 19