Norrbottens civilsamhälle består av drygt 6000 organisationer
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Allt oftare hör vi att civilsamhället tillskrivs en viktig roll i samhällsutvecklingen. Samtidigt finns en klar bild av sektorns omfattning och hur samverkan kan ske på bästa sätt.

Social ekonomi övre Norrland (SEÖN)
Social ekonomi övre Norrland (SEÖN) har på uppdrag av Region Norrbotten gjort en kartläggning av Norrbottens civilsamhälle. Det är en överblick av de ideella föreningar, ekonomiska föreningar, allmännyttiga stiftelser, registrerade trossamfund och andra organisationer som omfattas i det som brukar kallas för idéburen sektor, ideell sektor, folkrörelser eller social ekonomi.
Rapporten ska kunna användas som kunskapsunderlag för utvecklings- och samverkansprocesser både inom civilsamhället och mellan civilsamhället och andra samhällssektorer. Kartläggningen omfattar statistik, intervjuer, dialoger och tidigare kunskaper om civilsamhället i Sverige och internationellt. Resultaten visar att Norrbottens civilsamhälle omfattar drygt 6 000 organisationer med drygt 15 000 anställda och intäkter på nästan 7 miljarder kronor.
Samverkan är nyckeln
Samverkan är en nyckel för att vi ska hantera de samhällutmaningar vi står inför, utifrån ett lokalt, regionalt, nationellt eller ett internationellt perspektiv. Oavsett om vi verkar i det offentliga, i näringslivet eller i civilsamhället. En förutsättning för långsiktig, jämbördig och hållbar samverkan är kunskap. Vi har gemensamt kunnat konstatera att det funnits brister i kunskapen om den idéburna sektorns utbredning, logiker och förutsättningar i Norrbotten. Det har inte heller funnits en helhetsbild av omfattningen av den idéburna sektorn i länet och den roll sektorn spelar. Exempelvis som röstbärare, innovationsutvecklare, demokratiskola, välfärdsleverantör, attraktivitetsbyggare, kulturskapare, socialt skyddsnät eller entreprenörsfrämjare.
Kontakt
Anna Lindberg
anna.lindberg@norrbotten.se
0920-28 41 81