Annica Eriksson, tandhygienist

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Annica Eriksson, 25 år, som arbetat som tandhygienist sedan 2021. Folktandvården har 393 medarbetare, varav 52 är tandhygienister.

Porträtt av Annica Eriksson i arbetskläder.
Foto: Marie Larsson

"Du vet ju aldrig vilken patient som sitter i stolen"

Hej! Vad gör en tandhygienist?
– Tandhygienist är ett legitimerat yrke, vi har egna patienter och får ställa diagnoser. Vårt grunduppdrag är att jobba med förebyggande vård, bland annat mot tandlossning. Vi tar bort tandsten, lär ut hur man borstar tänderna, förebygger hål och följer upp så att tandlossningssjukdomar inte uppstår.

Hur har yrket förändrats över tid?
– Idag har tandhygienisten ett bredare yrke än tidigare. Till exempel är jag, som jobbar mycket inom akuttandvård, ofta den som patienten träffar först. Jag kan undersöka patienten, ställa diagnos i samråd med tandläkaren, förbereda och lägga bedövning innan tandläkaren kommer och borrar. Jag har gått en fyllningskurs och kan även göra fyllningen och putsa tanden efter lagning.

Vilka egenskaper är bra att ha om man vill bli tandhygienist?
– Det är bra om man är öppen och gillar det sociala. Du vet ju aldrig vilken patient som sitter i stolen. Det kan vara allt ifrån en patient som är 2 år till någon som är 100 år så det är ett brett åldersspann med olika behov.

Vad är det roligaste i ditt jobb?
– Det är variationen, att jag får träffa så många olika människor. Det är också roligt att se utvecklingen hos någon som till exempel är tandvårdsrädd. Det kan vara ett barn som kommer för första gången och är rädd. Då börjar vi med att skola in patienten – vi tar det väldigt lugnt och blir barnet ledset så gör vi ingenting. Efter några gånger kanske vi lyckas göra en undersökning och laga ett hål. Att få vara med i den processen är jätteroligt.

Vilka utmaningar finns det?
– En utmaning är att prioritera, man vill göra mycket mer än vad vi kan erbjuda på grund av den personalbrist som vi har. Vi går efter en prioriteringsordning där till exempel vuxna friska inte är lika högt prioriterade som barn och äldre. Vi prioriterar först barn, akuta patienter och de som är sjuka och inte kan ta hand om sina tänder själv.

Region Norrbotten behöver anställa fler till tandvården. Vad är lösningen, tror du?
– Vi måste ut och visa upp oss på utbildningarna; det gör vi redan och det har gett resultat. Det är bra att berätta vad vi erbjuder här i Norrbotten. Det är inte bara själva jobbet som lockar – de som börjar hos oss får god handledning och den tid de behöver för att lära sig och komma in i arbetet. Det finns en otrolig kunskap på plats som man gärna delar med sig av.


Mer om Annica
Ålder: 25
Bor: Hus i Boden
Familj: Sambo, bonusbarn och hundvalp
Intressen: Renovering, umgås med vänner och resor.