Pressportal

När en olycka har inträffat kan Inre ambulansledning och SOS Alarm berätta följande om olyckan:

  1. Information om händelsen: Vad det är för typ av händelse, till exempel brand, trafikolycka eller arbetsplatsolycka.
  2. Antal drabbade: Hur många som är inblandade och om deras skador bedöms som lindriga eller allvarliga.
  3. Var de kommer att vårdas: Vård ges på skadeplats och omhändertagandet fortsätter i ambulansen. Vi kan berätta vilken sjukvårdsinrättning som kommer ta emot patienterna. Det är oftast akutmottagningen på ett sjukhus men kan också vara en hälsocentral.
  4. Skadade barn: Vi kan berätta om barn är eller inte är inblandade.

Dagtid på vardagar, mellan klockan 7 och 16, svarar Inre ambulansledning på frågorna. Övriga tider svarar SOS Alarm på frågorna. 
Inre ambulansledning och SOS Alarm nås på: 0920 - 815 70

När patienten når sjukhuset är det Kommunikatör i beredskap som svarar på frågorna. Information om skadeläge publiceras här vid förfrågan. Eftersom det är svårt att ta reda på skadeläge efter att ett skiftbyte har skett uppmanas journalister att ringa så fort som möjligt. 
Kommunikatör i beredskap nås på: 076-118 08 48.


Pressmeddelanden

Pressinbjudningar

  • Välkommen på pressträff om Cosmic

    Efter flera års arbete och en period med intensiva förberedelser byter Region Norrbotten journalsystem från Vas till Cosmic. Bytet sker i helgen. På måndag är du som är journalist välkommen till en pressträff om hur lanseringen har gått.

  • Rubus Arcticus delas ut

    Vid regionfullmäktiges sammanträde delas Region Norrbottens kulturstipendium Rubus Arcticus, Heders- och Förtjänststipendiet, Idrottsstipendiet samt Idrottsledarstipendiet ut. Medierna hälsas välkomna att bevaka utdelningen.

  • Förslag till övergångsregler rörande tandreglering

    Under sitt sammanträde torsdagen den 31 oktober behandlar hälso- och sjukvårdsnämnden ett ärende utifrån den föreslagna ändringen av åldersgräns för avgiftsfri tandvård.

Skaderapporter

Lex Maria

  • Hjärnblödning efter behandling med propplösande läkemedel

    En patient får behandling med propplösande läkemedel, trombolys, i ambulans på misstanke om akut hjärtinfarkt. I samband med behandlingen drabbas patienten av en hjärnblödning.

  • Patient avled efter hänvisning till annan vårdgivare nästkommande dag

    Patient boende i annan region kontaktar sjukvårdsrådgivningen 1177, med anledning av andningsbesvär och nedsatt allmäntillstånd.

  • Behandling av öga försenades

    En patient får en infektion efter en ögonoperation. Antibiotikabehandlingen fördröjs, vilket kan ha bidragit till att patienten förlorar synen på det ögat.

  • Patient faller två gånger

    En patient med förhöjd fallrisk skadar sig medan hen ligger på sjukhus.

  • Höftfraktur efter fall

    En patient skadas vid ett fall på vårdavdelning.

  • Tumör vid öga

    En patient söker läkare på grund av knöl under ögonlocket. Knölen visar sig vara en tumör.

  • Djup infektion efter operation

    En patient genomgår en planerad operation av höften. Efter operationen läker såret inte och patienten går på regelbunden kontroll och omläggning vid hälsocentral.

  • Syn försämrades

    En patient söker under hösten 2021 vård på grund av synnedsättning . Hen ställs i kö för att göra en synfältsundersökning. Undersökningen blir försenad.

  • Patient skickas hem från akutsjukvården och får sedan opereras akut

    En patient får diagnosen tjocktarmscancer, väntar på operation. Blir sämre innan operation, söker akutsjukvården som skickar hem patienten utan att kirurgen informeras.

  • Komplikationer efter för enkelt ingrepp

    En patient kommer för planerad urologisk operation. Får åka till länsdelssjukhus för att få det åtgärdat. Ett enklare ingrepp än planerat utförs som inte är tillräckligt för att åtgärda problemet. Det uppstår komplikationer och patienten måste läggas in och opereras igen.

  • Fördröjd diagnos av binjuretumör

    Patient röntgades med datortomografi utifrån en frågeställning som inte gällde binjuretumör för nio år sedan. Vid den röntgenundersökningen hade patienten inte symptom som vid binjuretumör.

  • Fördröjt beslut om röntgenundersökning

    Patient som under våren 2023 söker hälsocentral för återkommande feber. Utredning påbörjas, men på grund av brister i helhetssyn och kontinuitet dröjer beslut om röntgenundersökning till januari 2024.

  • Patient avled efter ej tillräcklig propplösande behandling

    Patient inkommer till sjukhus hösten 2023 med massiv lungemboli. Andning och cirkulation är påverkade. Blodproppen behandlas, men inte med tillräcklig propplösande behandling. Senare under natten drabbas patienten av hjärtstopp och avlider.

  • Fördröjd diagnos av fraktur i lårbenshalsen hos äldre patient med minnessvikt

    En patient med minnessvikt söker vård för smärta i benet. Patienten vet inte vad som hänt. Efter att ha undersökts mår patienten bättre och skickas hem. Senare upptäcks att benet är brutet.

  • Patient med fotledsfraktur fick hudskador efter gipsning

    En patient fick blåsbildning och tryckskador på benet efter att ha gipsats. Det försenade möjlighet till operation.

  • Patient får stomipåse

    En patient med cancer i tarmen väntar på operation, men försämras så att hen till slut måste få stomipåse.

  • Komplikationer kräver ny operation

    En patient kommer för planerad urologisk operation. Får åka till länsdelssjukhus för att få det åtgärdat. Ett enklare ingrepp än planerat utförs som inte är tillräckligt för att åtgärda problemet. Det uppstår komplikationer och patienten måste läggas in och opereras igen.

  • Tumör missades

    En patient har en tumör i axeln, men diagnosen fördröjs. Patienten avlider senare av en annan sjukdom.

  • Fördröjd utredning och diagnos

    En patient med förstorad lymfkörtel söker vård under hösten 2022. Under följande vinter och vår träffar patienten flera olika läkare och genomgår röntgenundersökningar samt provtagningar.

  • Patient avled efter infektion

    En patient kommer in till akutmottagning med urinstämma och feber. Patienten diagnostiseras med hög urinvägsinfektion och misstänkt sepsis/blodförgiftning, men antibiotikabehandlingen i det akuta skedet blir fördröjd.

  • Remiss missades på akutmottagning

    En patient söker vård på hälsocentral med huvudvärk och yrsel efter ett fall med trauma mot huvudet. Tre veckor senare diagnostiseras patienten med hjärnblödning.

  • Patients symptom borde ha gett misstanke om stroke

    En patient har symptom med svaghet på höger sida och talsvårigheter. Efter undersökning misstänks ingen stroke. Två veckor senare återkommer patienten med strokesymtom.

  • Allvarlig vårdskada på grund av fördröjd diagnos av hjärtinfarkt

    En patient söker vård för axelsmärta. Senare visar det sig att det rör sig om en hjärtinfarkt.

  • Fraktur i halsryggen missades

    En patient gör illa nacken och söker vård. Skadan bedöms vara nackspärr men senare upptäcks det att patienten har en fraktur och behöver operation.

  • Fall ur säng orsakade fraktur

    En patient blir under hösten inlagd på vårdavdelning på grund av nedsatt allmäntillstånd. Direkt vid ankomst till avdelningen utförs fallriskbedömning och åtgärder vidtas.

  • Patient drabbas av hjärtstillestånd under röntgenundersökning

    En multisjuk patient kommer till akutmottagningen på grund av svår smärta. Patienten behöver genomgå en röntgenundersökning och har behov av rogivande läkemedel för att kunna genomföra undersökningen.

  • Patient skadades vid besök på akuten

    En patient besökte akuten efter en trafikolycka och skadade huvudet i samband med ett fall från en säng. Nu gör Region Norrbotten en anmälan enligt lex Maria.

  • Patient skadades vid fall

    En patient skadade huvudet i samband med fall från säng. Nu gör Region Norrbotten en anmälan enligt lex Maria.

  • Patient avled efter fall från balkong

    En äldre patient vårdas initialt på ett sjukhus i länet och förs sedan till en vårdavdelning på en hälsocentral. Under vårdtiden tar patienten sig ut på en balkong och faller därifrån ner på en cementplatta. Fallet är så allvarligt att patienten avlider av sina skador.

  • Fallskada på vårdavdelning

    En patient faller och skadar sig innan den extrapersonal som ska vaka över patienten hinner till avdelningen. Nu gör Region Norrbotten en anmälan enligt lex Maria.

Presskontakter

Pressansvarig

Emma Bergström-Wuolo

Telefon:
0920-28 41 51
070-258 12 36
E-post:
emma.bergstrom-wuolo@norrbotten.se

Kommunikatör i beredskap


Hanterar skaderapporter dygnet runt och brådskande frågor utanför kontorstid.

Telefon:
076-118 08 48

Kommunikationsavdelningen