Att vänta och få barn

Välkommen till ett av de största ögonblicken i livet - ditt barns födelse! Vi kommer att göra allt för att det ska bli en fin upplevelse som ger en bra start på ert nya liv tillsammans.

Primärvårdens mödrahälsovård har den första kontakten med blivande mammor och pappor och följer sedan upp graviditeten ända fram till förlossningen. Mödrahälsovårdsmottagningar finns vid samtliga hälsocentraler. Du hittar alla hälsocentraler i Norrbotten via Hitta vård på norrbotten.se

Hitta vård

En förlossning är en unik händelse i livet och upplevelsen är viktig för de allra flesta föräldrar.

På 1177.se kan du läsa mer om förlossningen, till exempel vad som händer på förlossningsavdelningen, förlossningens olika faser, smärtlindring och olika slags förlossningar.

Individuellt omhändertagande

Vi erbjuder varje föräldrapar ett individuellt omhändertagande. Om det är något du funderar på, önskar eller vill - skriv gärna ner det och ta med det till oss.

Vi försöker tillgodose dina önskemål kring förlossningen så långt det är möjligt. Men var också beredd att ompröva din ursprungliga plan. Eftersom varje förlossning är unik är det svårt att i förväg veta hur just du kommer att uppleva och känna värkar med mera. Därför är det bra om du är förberedd på att låta verkligheten ta över. Vi finns till hands för att hjälpa, stötta och ge råd under förlossningen.

Är du rädd för att föda ska du i första hand diskutera din rädsla med din barnmorska vid din hälsocentral. Du kan också få stöd och hjälp genom Norea.

Norea hjälper dig

Norea är en grupp förlossningsbarnmorskor och -läkare som erbjuder stöd och hjälp till dig som är rädd inför förlossningen. Vi vill hjälpa dig att få en fin förlossningsupplevelse oavsett förlossningssätt. Genom enskilda samtal vill vi förmedla trygghet och kunskap kring födandet.

När du träffar någon inom Norea får du i lugn och ro berätta om din oro. Vi förklarar vad som händer under en förlossning och du får hjälp att skriva en individuell förlossningsplan. Många gånger räcker det att få mer kunskap kring själva förlossningen för att känna sig trygg. 

Du kan också vända dig till Norea om du en tid efter din förlossning känner att du skulle behöva få prata om eller gå igenom din förlossningsupplevelse.

Kontakta oss när förlossningen startar. 

Ring förlossningen om

  • du har regelbundna smärtsamma sammandragningar eller
  • du misstänker att vattnet har gått eller
  • du får en blödning eller
  • det är något annat du undrar över.

Då får du råd om när och hur du ska ta dig hit. Faktorer som vi tar hänsyn till är bland annat hur lång resväg du har och om du fött barn tidigare.

Syftet med födelsebrevet är att bidra till att ge Dig god och personlig vård i samband med förlossning och BB-vård. Personalen på förlossningen är måna om att Du/Ni ska få en så positiv upplevelse som möjligt och att det nyfödda barnet ska få en god start, samtidigt som vården måste vara medicinskt säker.

Gå gärna igenom födelsebrevet med din MHV-barnmorska.

Anvisningar: Spara födelsebrevet som ett Word-dokument på din dator. Skicka sedan ett mejl till oss där du bifogar den ifyllda födelseplanen. Alternativt, om du inte har tillgång till Word, kan du skriva din födelseplan i ett mejl och skicka in till oss.

Skicka mejlet till fodelseplan@norrbotten.se Vi lägger sedan in ditt födelsebrev i din journal som vi sedan kan läsa tillsammans.

Det är väldigt individuellt vad man vill ha med sig till BB. Här kommer i alla fall några tips från oss:

  • Giltig legitimation
  • Information om BCG (vaccin mot tuberkulos) för riskbarn. 
  • Blöjor till barnet. Det behövs vanligtvis inte särskilt många blöjor under BB-tiden, ett litet paket brukar räcka gott och väl. I Sunderbyn finns blöjor att köpa i sjukhusets kiosk. Apoteket i Sunderbyn har blöjor för barn under 3 kg.
  • Bilbarnstol - Om du bor i närheten av sjukhuset kanske den andra föräldern kan hämta bilbarnstolen innan hemfärden. Ta med den i annat fall.
  • Egna kläder om du vill ha det, kläderna bör i så fall vara lätta att ta av och på. Annars finns sjukhuskläder att låna för både mamma och barn. Om du vill ha egna underkläder bör du tänka på att ta med rejäla trosor eftersom bindorna som används i början är ganska stora. Bindor finns på BB. Badlakan och handdukar finns.
  • Amnings-BH om du vill använda sådan, är i så fall bra att inhandla i förväg.
  • Toalettartiklar
  • Inneskor
  • Kamera
  • Böcker, tidningar - om du vill ha något att läsa under BB-vistelsen.

BB-eftervård

BB-eftervård innebär utskrivning från BB-avdelning innan barnet är 72 timmar. BB-eftervårdmottagningar finns i Sunderbyn, Piteå, Kalix, Gällivare och Kiruna. 

De första dygnen erbjuds du telefonrådgivning av barnmorska angående amning samt barnets och ditt välbefinnande. Du är välkommen att ringa BB-eftervården vid Sunderby, Gällivare, Kalix, Piteå Älvdals sjukhus samt Kiruna sjukhus om du har frågor eller behöver stöd. Kontaktuppgifter hittar du till höger på denna sida.

Den andra barnläkarundersökningen planeras och utförs inom 3-6 dygn på en BB-eftervårdmottagning. Då tas också PKU-provet och OAE - om dessa undersökningar ej är utförda tidigare.

Vårdtiden bygger på det synsätt som numera är dominerande inom förlossningsvården i Sverige, nämligen att barnafödande i grunden är något friskt och att platser på sjukhuset ska reserveras för de som har medicinska behov.

Amningsmottagningen är till för alla kvinnor i Region Norrbotten med behov av mer stöd gällande amning eller vid amningsrädsla.

Vid behov av amningsstöd så vänder du dig i första hand till BB-eftervård den första veckan efter förlossningen och därefter till BVC. Har du ytterligare behov av råd och stöd gällande komplicerade amningsproblem, så är du välkommen att kontakta oss. På mottagningen arbetar barnmorska med specialistkunskap inom amning.

Möjlighet till telefon- och videosamtal (plattform24) samt fysiska besök på mottagningen finns.

Amningsmottagningen är öppen:

  • Tisdagar och torsdagar för bokade besök.
  • Telefontid mellan kl.08:00-08:45.
  • Tel.nr: 076-234 55 53
  • Övrig tid går det bra att tala in ett meddelande på mobilsvar alternativt skicka ett sms, så blir du kontaktad nästkommande dag som amningsmottagningen har öppet.
  • Vi håller till på Hotell Vistet (patienthotellet) Sunderby Sjukhus, plan 6 rum 610

När eftervårdstiden är över

Ditt stöd efter förlossningen är din hälsocentral på hemorten. Så snart du kommit hem från BB bör du kontakta hälsocentralen, bland annat för att beställa tid för efterkontroll.

Kontaktuppgifter till din hälsocentral (norrbotten.se)

Inom primärvårdens mödra- och barnhälsovård arbetar distriktssköterskor och barnmorskor med omfattande erfarenhet. De kommer att följa dig och ditt barns utveckling i flera år framåt.