Beslut i korthet - regionfullmäktige 20 november
Regionfullmäktige beslutade om en ny policy för medarbetar- och ledarskap, tillika Region Norrbottens arbetsmiljöpolicy. Utgångspunkt för revideringen är att det tillitsbaserade ledarskapet och styrningen ska genomsyra personalpolitiken för det övergripande medarbetar- och ledarskapet. Vidare beslutades om bland annat ny finanspolicy, höjda avgifter för högkostnadsskydd i öppenvård samt för läkemedel, höjd tandvårdstaxa och övergångsregler för avgiftsfri tandvård för unga.
Nedan redovisas besluten kring ett urval av ärendena. För en komplett redovisning av samtliga ärenden hänvisas till handlingarna. För fullständiga beslut hänvisas till protokollet, som normalt publiceras senast en vecka efter mötet.
Dagordning, handlingar och protokoll
Rubus Arcticus-stipendiet 2024 gick till Erik Thörnqvist, Caroline Snäll, Sofia Rutbäck Eriksson, Kjell Peder Johansson, Josefin Şîlan Karlsson (på bilden). Saknas på bilden gör Fredik Hangasjärvi och Tess Olofsson. Foto: Simon Eliasson.
Regionfullmäktige inleddes med prisutdelningar av bland annat Rubus Arcticus-stipendiet.
Policy för medarbetar- och ledarskap
Region Norrbottens nuvarande medarbetarpolicy revideras och kompletteras till Policy för medarbetar- och ledarskap.
Utgångspunkt för revideringen är att det tillitsbaserade ledarskapet och styrningen ska genomsyra personalpolitiken för det övergripande medarbetar- och ledarskapet.
Marianne Sandström (SD) föreslår att Policy för medarbetar- och ledarskap ska revideras årligen vid behov, vilket avslås.
Regionfullmäktige beslutar att
- Godkänna Policy för medarbetar- och ledarskap tillika Region Norrbottens arbetsmiljöpolicy.
- Policy för medarbetar- och ledarskap ersätter nuvarande medarbetarpolicy.
Policy för god ekonomisk hushållning uppdateras med anledning av en ändring i kommunallagen. Ändringen innebär att resultatreserven (RER) införs samt att resultatutjämningsreserven (RUR) fasas ut.
Enligt tidigare lydelse av kommunallagen fick kommuner och regioner under vissa förutsättningar reservera medel i en resultatutjämningsreserv (RUR) för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel. Efter räkenskapsåret 2023 får ingen ytterligare reservering göras. Kvarstående medel i en resultatutjämningsreserv får dock tas i anspråk till utgången av 2033.
Från räkenskapsåret 2024 införs i stället en möjlighet att under vissa förutsättningar reservera medel i en resultatreserv (RER) för att en god ekonomisk hushållning ska uppnås. Reglerna för avsättning till RER är samma som de som gällde för RUR till och med räkenskapsåret 2023, förutom att reservering till RER endast får göras om resultatreserven efter reserveringen uppgår till ett belopp som motsvarar högst 5 procent av summan av skatteintäkter samt generella statsbidrag och utjämning. Förslaget är därför att, med beaktande av ovanstående skillnad, likställa reglerna i policyn för RER med reglerna för RUR.
Regionfullmäktige beslutar att
Godkänna uppdaterad Policy för god ekonomisk hushållning enligt förslag i bilaga.
I nuvarande finanspolicy ska pensionsportföljen långsiktigt matchas mot regionens pensionsåtagande, vilket ska vara uppnått senast år 2040.
Utvecklingen av kapitalet gör dock att målet med 100 procent matchning sannolikt, beroende på marknadsutveckling, kan uppnås redan i närtid. Därför behöver policyns strategier ses över.
Finanspolicyn har i sin nuvarande skrivning ett försiktigt förhållningsätt till avkastning och risk.
Förslaget till ny policy innebär att den förväntade avkastningen ökas något. I policyn föreslås även ny skrivning för Leasing som jämställs med upplåning.
Lars-Åke Vikström (SD) föreslår att ”vapen och krigsmateriel” tas bort från policyn, sida 11, femte stycket under rubriken 8. Etisk hänsyn, vilket avslås.
Magnus Häggblad (SD) föreslår att återremittera ärendet för att utreda om riktade
investeringar i den gröna omställningen och hållbarhet är att likställa med
traditionella investeringar i enlighet med god ekonomisk hushållning i enlighet med
kommunallagen, vilket avslås.
Regionfullmäktige beslutar att
Godkänna förslaget till reviderad finanspolicy i enlighet med bilaga 1.
Pressmeddelande: "Region Norrbotten först med att täcka pensionsskuld"
Uppdragsberedningen arbetar med uppgifter som rör aktuella frågor av brett allmänt intresse för länets invånare, och ska årligen lämna en verksamhetsrapport till regionfullmäktige med analys av genomfört uppdrag.
Beredningen har i uppgift att inom sitt område öka kunskapen om medborgarnas behov och verka för bättre kontakter mellan medborgare och förtroendevalda.
Regionfullmäktige beslutade 2022 att uppdragsberedningen för 2024 tilldelas uppdraget Psykisk hälsa.
Uppdragsberedningen har planerat och genomfört medborgardialoger med länets medborgare i samtliga av Norrbottens kommuner.
Dialogerna har i huvudsak utifrån det aktuella uppdraget avgränsats till ett antal samtalsområden vilka bestod av följande:
- Vad är psykisk hälsa för norrbottningarna?
- Psykisk hälsa i Norrbotten.
- Kontakt med hälso- och sjukvården.
Uppdragsberedningens ledamöter har varit öppna för att dialogerna om psykisk hälsa även har kunnat handla om andra områden med koppling till uppdraget.
I sin verksamhetsrapport presenterar uppdragsberedningen fakta i ärendet och redovisar sina slutsatser. De behov som beredningen identifierat sammanfattas i följande punkter:
- Det finns ett behov av att regionen arbetar ännu mer förebyggande och stöttar medborgarna med den psykiska hälsan för ett hälsosamt och meningsfullt liv i Norrbotten.
- Det finns ett behov av utökad och mer lättillgänglig information till personer som har problem med psykisk hälsa samt till deras anhöriga och närstående.
- Beredningen ser ett behov av att regionen utökar arbetet med att förebygga ensamhet och utanförskap i Norrbotten.
- Föreningslivet är ett viktigt komplement till hälso- och sjukvården och har ett behov av ytterligare stöttning från regionen inom en rad olika områden.
- Norrbotten ska vara ett jämlikt och jämställt län för alla oavsett ålder, kön, sexuell läggning samt geografisk och etnisk härkomst. För att uppnå detta finns behov av att regionen arbetar vidare med frågor som handlar om jämlikhet och jämställdhet, motverkar machokultur och kämpar för allas lika värde.
- För att uppnå god psykisk hälsa finns ett behov av att hälso- och sjukvården har ett holistiskt omhändertagande och ser hela människan i en sammanhållen vårdkedja.
Regionfullmäktige beslutar att
Överlämna uppdragsberedningens verksamhetsrapport 2024 till regionstyrelsen för vidare hantering.
Anita Gustavsson (S), ordförande för uppdragsberedningen, redogör för årets uppdrag om psykisk hälsa.
I kommunallagen anges att regionfullmäktige ska besluta om att utbetala partistöd minst en gång per år. Gällande regler har reviderats inför ny mandatperiod. Partistödet uppräknats enligt
förändringar i konsumentprisindex.
Anders Öberg (S) föreslår att sista stycket i bilagan under 5 § flyttas till sista stycket under 2 § och korrigeras enligt följande:
Partistöd som inte används i enlighet med de avsedda ändamålen enligt ovan bör återbetalas till Region Norrbotten.
Ursprunglig lydelse: Partistöd som inte används i enlighet med det avsedda ändamålet
ska återbetalas till Region Norrbotten.
Marianne Sandström (SD) föreslår att det avsedda partistödet för främjande av kvinnors deltagande i politiskt arbete och till partiernas ungdomsorganisationer upphör samt att det allmänna partistödet utökas till 207 600 kronor per mandat, vilket avslås.
Regionfullmäktige beslutar att
- Fastställa regler för partistöd 2025 enligt förslag i bilaga, med ändringar enligt ovan.
- Partistöd för 2025 ska utbetalas till samtliga partier som finns representerade i
regionfullmäktige.
Med anledning av uppdateringar av prisbasbeloppet som fastställs av regeringen, föreslår Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) regionerna i Sverige att genomföra justeringar gällande avgifter från och med 2025-01-01.
Regionfullmäktige beslutar att
- Indexuppdatera avgiften för högkostnadsskydd i öppen vård med 50 kronor, från 1 400 kronor till 1 450 kronor.
- Indexuppdatera avgiften för läkemedel inom läkemedelsförmånerna med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor.
- Förändringarna träder i kraft 2025-01-01.
För att stärka kompetensförsörjningen i Folktandvården avser regionen genomföra insatser för att behålla befintlig personal samt attrahera nya medarbetare. Insatserna finansieras genom höjd tandvårdstaxa för 2025 med 6 procent.
Folktandvården inom Region Norrbotten har sedan en längre tid stora utmaningar med att behålla och attrahera medarbetare till verksamheten. Det beror framförallt på nuvarande tandvårdssystem med fri prissättning samt helt fri etablering för privata aktörer utan krav på att följa behovs-och solidaritetsprincipen. Detta har medfört att medarbetare lämnar folktandvården för privata tandvårdskliniker som kan erbjuda betydligt högre löner.
Under åren har ett flertal åtgärder vidtagits för att stärka kompetensförsörjningen, men ytterligare insatser behöver göras för att behålla befintlig personal samt attrahera nya medarbetare. För att finansiera insatserna föreslås höjningen av tandvårdstaxan.
Regionfullmäktige beslutar att
Tandvårdstaxor för allmän- respektive specialisttandvård för 2025 höjs med 6 procent.
Regeringen har aviserat en återgång av åldersgränsen för avgiftsfri tandvård från dagens 23 år till 19 år från och med januari 2025.
Med anledning av detta ser regionen behov av att införa övergångsregler för vissa patientgrupper inom tandreglering. Övergångsreglerna syftar till att säkerställa att patienter med pågående behandling eller på väntelista för utredning samt eventuell behandling inom tandreglering även efter årsskiftet kan fullfölja behandlingen inom ramen för avgiftsfrihet. Då ingen ekonomisk ersättning från staten är aviserad för övergångsregler så finansieras förslaget under 2025 med att medel avsätts i regionens tilläggsbudget för 2025.
Regionfullmäktige beslutar att
- Övergångsregler för avgiftsfri tandvård införs enligt följande:
a. Berörda patienter som har en tandställning i munnen får den fortsatta behandlingen utförd utan avgift.
b. Berörda patienter som extraherat tänder som ett led i att få en fast tandställning insatt får planerad tandreglering utan avgift.
c. Berörda patienter som står på väntelista får utredning samt eventuell tandreglering utförd utan avgift.
d. Ingen annan tandvård som följd av detta är ersättningsberättigade, till exempel fyllningar, kronor, implantatbehandlingar osv. Dessa får, i förekommande fall, göras enligt det statliga tandvårdsstödets regelverk. - Finansiering om 6,4 miljoner kronor avsätts i regionens tilläggsbudget för 2025.
Västtrafik AB som idag hyr fem Reginafordon (eldrivna motorvagnståg) har beställt nya regionaltågsfordon och i samband med leverans och driftsättning av dessa bedömt att bolaget ej längre har behov av de sedan tidigare inhyrda fordonen. Västtrafik har bekräftat att i och med detta kommer de fem fordonen att frigöras och bli tillgängliga att hyra för andra inom Transitios ägarfamilj (Transitio ägs av 20 av landets regioner).
Norrtåg AB har inkommit med intresseanmälan till Transitio att med stöd av bakomliggande ägare, däribland Region Norrbotten, hyra fem Reginafordon.
Transitios styrelse har efter beredning av ärendet beslutat att tilldela de fem Reginafordonen till Norrtåg AB med bakomliggande ägare.
Fordonen kommer fördelas på aktuella hyrestagare genom att två fordon hyrs av Regionala Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, två av Regionala Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland samt ett fordon av Region Västerbotten.
Övertagande regioner behöver fatta nya borgensbeslut inför fordonsövertagandet. Datum för övertagandet är preliminärt maj 2026, men har ej fastställts ännu.
Regionfullmäktige beslutar att
Region Norrbotten, organisationsnummer 232100–0230, ingår avtal med AB Transitio om övertagande av Reginafordon 9036 och 9038, samt regressansvar för borgen avseende fordonens finansiering.
Nyindustrialiseringen som sker i Norrbotten ställer krav på ett förbättrat transportnät och konkurrenskraftiga transportlösningar. Det befintliga järnvägssystemet är redan högt belastat, vilket orsakar flaskhalsar och gör det svårt att leva upp till näringslivets nuvarande och framtida behov.
Projektmålet är att rusta upp järnvägen i Luleå hamn för att möta kundernas behov kopplat till den gröna omställningen inom industrin. Detta kommer att möjliggöra tågtrafik med fler och tyngre tåg till hamnens verksamhet, vilket leder till förbättrad effektivitet för hela transportlösningen över kaj. Om åtgärderna inte genomförs innebär det fler transporter på väg i stället för järnväg och/eller onödigt många järnvägstransporter.
Regionfullmäktige beslutar att
- Projektet Ökad godstransport järnväg beviljas 16 000 000 kr i finansiering.
- Medlen anvisas ur statliga 1:1 medel.
- Region Norrbottens villkor för projektstöd ska följas.
Valberedningen har lämnat en rad förslag på personer till olika uppdrag.
Det kan bland annat nämnas att till ny ordförande i regionala utvecklingsnämnden föreslås Johannes Sundelin (S) efter avgående Helena Ölund (S).
Till ny ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås Camilla Friberg (S) efter avgående Johannes Sundelin (S).
Regionfullmäktige beslutar att
Godkänna valberedningens förslag.