Beslut i korthet - regionstyrelsen 13 maj
Regionstyrelsen präglades av en debatt kring regiondirektörens rapport och den ekonomiska situationen. Styrelsen beslutade att ge regiondirektören i uppdrag att vidta åtgärder som säkerställer precisionen i anställningar för att öka tillgänglighet och vårdbesök i regionens verksamheter. Vidare beslutades att föreslå regionfullmäktige godkänna regionstyrelsens hantering av uppdragsberedningens verksamhetsrapport för 2024 rörande psykisk hälsa.
Nedan redovisas besluten kring ett urval av ärendena. För en komplett redovisning av samtliga ärenden hänvisas till handlingarna. För fullständiga beslut hänvisas till protokollet, som normalt publiceras senast en vecka efter mötet.
Regiondirektören lämnar sin rapport till regionstyrelsen och ekonomidirektören redogör för den ekonomiska delen av rapporten.
Anders Öberg och majoriteten föreslår att det tillförs ett yttrande enlig nedan, vilket ställs mot ett yttrande från Linda Frohm (M).
Marianne Sandström (SD) föreslår att:
- Ge regiondirektören i uppdrag att återkomma till regionfullmäktiges sammanträde den 18-19 juni med förslag till möjliga revideringar i finanspolicyn.
Linda Frohm (M) föreslår att:
- Ge regiondirektören i uppdrag att återkomma med förslag på hur intäkterna ska öka.
- Ge regiondirektören i uppdrag att återkomma med åtgärder för fler vårdplatser, högre produktivitet och effektivitet.
Regionstyrelsen beslutar att
- Ge regiondirektören i uppdrag att vidta åtgärder som säkerställer precisionen i anställningar för att öka tillgänglighet och vårdbesök i regionens verksamheter samt att löpande rapportera utvecklingen av vidtagna åtgärder och programarbetet Tillgängliga för norrbottningen i regiondirektörens rapport.
- Tillföra yttrande till beslutsförslaget enligt nedan.
- Lägga informationen till handlingarna.
Yttrande till beslutsförslaget
Anders Öberg (S):
Det som framförallt påverkat resultatutvecklingen under 2025 är utfallet av regionens kapitalplaceringar. Värdeförändringarna är i procent inom ramen för en normal värdefluktuation (-8,3% jmfr årsskiftet) men ger stora effekter i kronor på resultatet. Till detta kommer stora underskott i regionens kärnverksamheter.
Vi ser att ekonomin för närvarande är långt ifrån balans. Stora delar av regionens
verksamhetsunderskott är något vi bär med oss historiskt men inflationseffekter och
minskade riktade statsbidrag som har påverkat ekonomin negativt.
Vidare har satsningarna på fler egna medarbetare hittills inte medfört den förväntade ökningen
av vårdbesök i egna verksamheter och det kvarstående behovet av utomlänsvård inom vårdgarantin har skapat historiskt höga kostnader.
Uppdraget till regiondirektören har varit att åstadkomma en förändring och så har också skett inom vissa områden, till exempelvis för inhyrd bemanning, men det har ätits upp av andra ekonomiskt negativa effekter. Regionen är nu i ett läge där nya insatser behöver göras för att stärka det ekonomiska läget, trenden måste brytas!
Ett av de viktigaste inslagen i det arbetet är att genom programmet Tillgängliga för norrbottningen fokusera på hur regionen nyttjar redan befintliga resurser och kompetenser, därför ger regionstyrelsen regiondirektören i uppdrag att vidta ytterligare åtgärder som säkerställer precisionen i anställningar för att öka tillgänglighet och vårdbesök i regionens verksamheter samt att rapportera utvecklingen av vidtagna åtgärder och programarbetet i regiondirektörens rapport som ett komplement till den ekonomiska rapporteringen.
Linda Frohm (M):
Undertecknade ledamöter av regionstyrelsen vill avge följande protokollsanteckning med anledning av regiondirektörens rapport och den ekonomiska månadsrapporten per mars/april 2025 angående regionens ekonomiska läge:
Även om det återstår 2/3 av året och att därmed förutsättningarna för att göra en säker prognos för helåret är begränsade det viktigt att styrelsen och regionledningen agerar snabbt. Den tillgängliga årsprognosen är dessutom gjord med 3/4 av året kvar. Det är tydligt att det ekonomiska läget fortgent är tämligen ansträngt och det prognostiserande resultatet för helåret är mycket oroväckande.
Undertecknade förutsätter att regiondirektören till nästa sammanträde med regionstyrelsen redovisar vilka åtgärder som genomförts och kommer att genomföras och lämnar förslag på vad
styrelsen bör vidta för ytterligare åtgärder för att minska underskottet i framförallt verksamheten.
Särskilda yttranden
Kenneth Backgård (SJVP):
Sjukvårdspartiet instämmer med att kraftfulla åtgärder måste vidtas för att förbättra regionens ekonomi. Regionen blöder alldeles oavsett intäkter eller förluster på aktiemarknaden. Regionen är starkt beroende av aktieutvecklingen, mest för att säkra framtida pensioner, men det används också för att kompensera för stora underskott i verksamheterna. I dagsläget ser utfallet väldigt bekymmersamt ut. Ett underskott på över ett tusen miljoner. Visserligen är det allra mesta att hänföra till börsutvecklingen men det är inte ett hållbart sätt att bedriva verksamhet. Regionens verksamheter måste gå runt alldeles oavsett börsutvecklingen och man måste vidta strukturella åtgärden och även se över egen administrativ verksamhet.
Dessutom behöver regionen se över deltagandet i olika projektverksamhet och bolagsverksamhet. Organisationen växer, för att inte säga sväller utan reella förslag. Regionen kan inte utöka all icke sjukvårdande verksamhet utan måste dra ner på administrativ verksamhet, införa AI-baserad verksamhet främst inom detta område. Digitaliseringen inom såväl tidsbokning som annan besöks och tillgänglighetssystem måste åter fungera och utvecklas.
Regiondirektörens uppdrag är att inkomma med förslag och åtgärder för att i linje med detta minska regionens kostnader och åstadkomma en ekonomi i balans.
Marianne Sandström (SD):
Kostnaderna har skenat, trots åtgärder som minskad hyrpersonal ochökad digitalisering. Divisionerna har överskridit sina budgetar med hela 692 miljoner kronor under år 2024 och fortsätter alltjämt att överskrida sina budgetar. Personalkostnaderna har rusat. År 2024
uppgick dessa till 7 025 miljoner kronor, inklusive pensionskostnader och hyrpersonal – en ökning med 24,8 % på bara två år. Detta trots att man tagit hem hyrpersonal och istället anställt fler i egen regi.
Samtidigt har regionen anställt 57 nya chefer och 93 nya administratörer. Resultatet är en växande administrativ koloss, medan resurserna för kärnverksamheten minskar. 2025 kommer
reservkassan att vara tömd.
Positiva resultat, som under rekordåret 2021 under en annan majoritet, är nu ett minne blott. Prognosen för 2025 pekar mot ett underskott på en miljard kronor. Vad får vi norrbottningar för våra pengar? Fler chefer, fler administratörer, fler politiker och fler regionråd – men mindre vård.
Enligt den senaste statistiken från ”Vården i siffror” är vi sämst i landet när det gäller tillgång till primärvård. Endast 45,8 % får medicinsk bedömning av läkare inom tre dagar på hälsocentral – jämfört med rikssnittet på 86,9 %.
Vi ser en vård och ekonomi i fritt fall. Vi står inför en strukturell obalans där divisionerna år efter år tillåts överskrida sina budgetar, vilket urholkar både ansvarstagande och framtidstro.
- Åtgärdsplaner har hittills varit verkningslösa. Vi kräver:
- Skärpt budgetdisciplin
- Stärkt primärvård
- Effektiv ekonomistyrning
- En uppdatering av finanspolicyn där vi kan optimera de finansiella möjligheterna.
Enligt smittskyddslagen ska varje region ha en smittskyddsläkare. En smittskyddsläkare utses av en sådan nämnd som avses i hälso- och sjukvårdslagen, det vill säga regionstyrelsen i Region
Norrbotten.
Anders Nystedt är för nuvarande utnämnd till smittskyddsläkare och går i pension den 31 maj 2025. Med anledning av att Anders Nystedts uppdrag upphör behöver en tillförordnad smittskyddsläkare utses. Jonas Hansson har för nuvarande uppdrag som ställföreträdande smittskyddsläkare och föreslås utses till tillförordad för perioden 1 juni 2025 till 31 augusti 2025.
Vid frånvaro av ordinarie smittskyddsläkare ska en ställföreträdare fungera som ersättare. Beslut om ställföreträdande smittskyddsläkare ska därför ske på samma sätt som en ordinarie och tillsättas av regionstyrelsen.
Jonas Hansson, Ellen Vesterlund, Frida Jakobsson och Madelen Stillborg är idag utsedda till ställföreträdande smittskyddsläkare. Då ordinarie smittskyddsläkares uppdrag upphör behöver ytterligare ställföreträdande smittskyddsläkare tillsättas för att täcka bemanningen.
Annika Ersson är ordinarie smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen och föreslås utses till ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Norrbotten från och med den 1 juni 2025.
Vilken smittskyddsläkare som går in under vilken tidsperiod som ställföreträdande
hanteras inom verksamheten.
Regionstyrelsen beslutar att
- Utse Jonas Hansson som tillförordnad smittskyddsläkare för perioden 1 juni 2025 till 31 augusti 2025.
- Utse Annika Ersson som ställföreträdande smittskyddsläkare från och med den 1 juni 2025.
Regionfullmäktiges uppdragsberedning har under verksamhetsåret 2024 arbetat med uppdraget psykisk hälsa. Beredningens ledamöter har genomfört dialoger med medborgare i samtliga kommuner i Norrbotten. Verksamhetsrapporten innehåller en redovisning av medborgarnas behov inom det aktuella uppdraget.
Bland annat visar medborgardialogerna att hälso- och sjukvården kan upplevas som fragmenterad, vilket kan göra det svårt för medborgaren att få en helhetsbild av sin hälsa.
Uppdragsberedningen noterar även att tillgängligheten till hjälp när den psykiska hälsan sviktar inte är jämlik i Norrbotten.
Vidare noterar uppdragsberedningen ett behov av mer och lättillgänglig information med koppling till den psykiska hälsan.
Medborgardialogerna visar också att bemötandet inom hälso- och sjukvården varierar samt att personer som har besvär med den psykiska hälsan kan få det ännu mer jobbigt med svenska språket.
Digitala lösningar och e-hälsa har kommit på tal under medborgardialogerna som möjliga vägar för att öka tillgängligheten och effektiviteten inom hälso- och sjukvården.
Medborgardialogerna visar slutligen att det finns en machokultur i Norrbotten.
De behov som beredningen identifierat och vill uppmärksamma sammanfattas i ett antal behovspunkter med koppling till psykisk hälsa i Norrbotten:
- Det finns ett behov av att regionen arbetar ännu mer förebyggande och stöttar medborgarna med den psykiska hälsan för ett hälsosamt och meningsfullt liv i Norrbotten.
- Beredningen ser ett behov av att regionen utökar arbetet med att förebygga ensamhet och utanförskap i Norrbotten.
- Det finns ett behov av utökad och mer lättillgänglig information till personer som har problem med psykisk hälsa samt till deras anhöriga och närstående
- Föreningslivet är ett viktigt komplement till hälso- och sjukvården och har ett behov av ytterligare stöttning från regionen inom en rad olika områden.
- Norrbotten ska vara ett jämlikt och jämställt län för alla oavsett ålder, kön, könsidentitet och könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning samt geografisk och etnisk härkomst. För att uppnå detta finns behov av att regionen arbetar vidare med frågor som handlar om jämlikhet och jämställdhet, motverkar machokultur och kämpar för allas lika värde.
- För att uppnå god psykisk hälsa finns ett behov av att hälso- och sjukvården har ett holistiskt omhändertagande och ser hela människan i en sammanhållen vårdkedja.
Regionstyrelsen redovisar i ärendet pågående arbeten och föreslår ett antal åtgärder för att säkerställa en positiv utveckling av medborgarnas psykiska hälsa.
Regionstyrelsen beslutar att
- Föreslå regionfullmäktige besluta att godkänna regionstyrelsens hantering av uppdragsberednings verksamhetsrapport för 2024.
- Föreslå regionfullmäktige besluta att genomförda uppdrag återrapporteras till regionfullmäktiges beredningar i samband med regionfullmäktiges utbildningsdag 2026.
- Ge regiondirektören i uppdrag att, under förutsättning att regionfullmäktige godkänner regionstyrelsens hantering av beredningsrapporten, ge regiondirektören i uppdrag att säkerställa att föreslagna åtgärder genomförs.
Sedan investeringsram för 2025 avseende investeringar i fastigheter blev beslutad har andra behov framkommit än de som ursprungligen presenterats. Två av de tre projekten fanns med redan i investeringsplanering för 2024, men hann då aldrig genomföras.
Omdisponeringen av medel avser tre olika projekt enligt vad som beskrivs nedan.
Byte av fläktaggregat Gällivare sjukhus
Regionstyrelsen beslutade den 3 april 2020 att projektering och anbudsinfordran ska göras för byte av ventilation på Gällivare sjukhus. Delar av ventilationsanläggningen har varit i bruk sedan 1960-talet och är svåra att underhålla då teknisk livslängd sedan länge har passerats.
Byte av aggregat säkerställer inte bara en modern och bättre reglering av ventilationen, utan leder också till lägre energiförbrukning och bättre komfort för såväl medarbetare som
besökare.
Bytet av ventilationsaggregaten beräknas kosta 14,3 mnkr. Finansieringen föreslås ske genom att investeringsmedel omdisponeras från projektering av kommande års reinvesteringar (4,3 mnkr), samt projektering från kommande års nyinvesteringar (10 mnkr).
Ombyggnation av infektionsavdelningen Sunderby sjukhus
Ombyggnation av infektionsavdelningen vid Sunderby sjukhus finns med som en del i den redan beslutade utvecklingsplanen för Sunderby sjukhus. Avdelningen är i stort behov av upprustning och ombyggnationen avser främst att säkerställa funktionen i isolersalar för att förhindra spridning av smittor samt anpassningar till den vård som idag bedrivs i lokalerna.
Detta ska uppnås genom bland annat ny ventilation, att tätheten från isolersalar till kringliggande lokaler säkerställs och slussfunktioner till salarna.
Ombyggnationen beräknas kosta 12 mnkr. Finansieringen föreslås ske genom att investeringsmedel omdisponeras från utvecklingsplanen för Sunderby sjukhus.
Nybyggnation av läkemedelstillverkning Sunderby sjukhus
En nybyggnation av läkemedelstillverkningen vid Sunderby sjukhus ska utföras enligt beslutad utvecklingsplan. Dagens läkemedelstillverkning uppfyller inte Läkemedelsverkets krav enligt dagens standard. Då inga större åtgärder har gjorts sedan invigningen 1999 är nybyggnationen nödvändig för att fortsätta bedriva verksamheten.
Omdisponering av investeringsmedel med 25 mnkr till projektet krävs med anledning av förändrade förutsättningar som framkommit efter kostnadsuppskattning gjorts i tidigare skede. Finansiering föreslås ske genom att investeringsmedel omdisponeras från utvecklingsplanen för Sunderby sjukhus.
Regionstyrelsen beslutar att
Inom befintlig investeringsram för fastigheter 2025 omdisponera följande:
- Investeringsmedel för att genomföra byte av fläktaggregat vid Gällivare sjukhus för 14,3 miljoner kronor (mnkr).
- Investeringsmedel för att genomföra ombyggnation av infektionsavdelningen vid Sunderby sjukhus för 12 mnkr.
- Investeringsmedel för att genomföra nybyggnation av läkemedelstillverkning vid Sunderby sjukhus för 25 mnkr.
- Omdisponering görs från ombyggnation av gamla psykiatrihuset (byggnad 105) inom utvecklingsplanen med 37 mnkr, från utredning och projektering av IVAK i Piteå med 5 mnkr, från utredning och projektering av Kalix sjukhus med 5 mnkr samt fastighet Pelikanen med 4,3 mnkr.
Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) är ett samverkansorgan för de fyra regionerna i norra sjukvårdsregionen: Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Region Västerbotten och Region Norrbotten. Förbundet leds av en förbundsdirektion och har även befogenhet att avtala om riks- och regionsjukvård samt verksamhetsansvar för Regionalt Cancercentrum (RCC) Norr.
Förbundet har åtta verksamhetsmål och tre finansiella mål. Sex av verksamhetsmålen är uppfyllda och samtliga tre finansiella mål.
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att:
- Godkänna årsredovisningen för år 2024.
- Förbundsdirektionen i Norra sjukvårdsregionförbundet beviljas ansvarsfrihet för den tid som revisionen omfattar.
- Lägga informationen till handlingarna.