Beslut i korthet - regionstyrelsen 11 september
Regionstyrelsen beslutade bland annat godkänna regionstyrelsens plan för 2025-2027, att föreslå regionfullmäktige att inrätta en gemensam hjälpmedelsnämnd för personer med funktionsnedsättning tillsammans med kommunerna i Norrbotten, att förlänga överenskommelsen om samarbete inom Kunskapsnätverket för samisk hälsa och att regionen ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL) med samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig.
Nedan redovisas besluten kring ett urval av ärendena. För en komplett redovisning av samtliga ärenden hänvisas till handlingarna. För fullständiga beslut hänvisas till protokollet, som normalt publiceras senast en vecka efter mötet.
Regionstyrelsen beslutade att
Lägga regiondirektörens rapport till handlingarna.
Region Norrbotten och Norrbottens kommuner har i samverkan haft ett uppdrag från Politiska samverkansberedningen (Polsam) att utforma en samverkansform för hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning.
Olika samverkansformer har undersökts och en gemensam nämnd har visat sig vara den form som bäst motsvarar kommunernas och Region Norrbottens gemensamma utgångspunkter.
Politiska samverkansberedningen beslutade därför 2024-05-22 föreslå parterna att besluta att ingå i den gemensamma hjälpmedelsnämnden.
Nämndens uppdrag startar 2025-01-01.
Regionstyrelsen beslutar att
Föreslå regionfullmäktige besluta att:
- Ingå i en gemensam nämnd för hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning mellan Region Norrbotten och kommunerna i Norrbotten.
- Fastställa reglemente för gemensam hjälpmedelsnämnd.
Regionstyrelsens plan innehåller regionstyrelsens konkretisering av regionfullmäktiges strategiska mål, för genomförande av regionfullmäktiges strategiska plan 2025–2027.
I regionstyrelsens plan omhändertas de uppdrag som regionfullmäktige överlämnat
till styrelsen. Dessa är:
- Uppdrag hållbarhet
- Uppdrag folkhälsa, sjukvård och tandvård
- Uppdrag kompetensförsörjning inom Region Norrbotten
- Uppdrag ekonomi
- Uppdrag regional utveckling och kultur
- Uppdrag beredskap
För att skapa förflyttning mot de strategiska målen fastställer regionstyrelsen utvecklingsområden. Inom ramen för dessa utvecklingsområden skapar varje division aktiviteter som fördelas ner till varje verksamhetsområde och inom varje enhet.
Regionstyrelsen beslutar att
Anta Regionstyrelsens plan 2025–2027.
Regionfullmäktiges uppdragsberedning har som uppdrag att öka kunskapen om medborgarnas behov och verka för bättre kontakter mellan medborgare och förtroendevalda. Regionstyrelsen föreslår uppdrag och uppdragslängd för uppdragsberedningen. Uppdrag och uppdragslängd fastställs därefter av regionfullmäktige.
Regionstyrelsen beslutar att
Föreslå regionfullmäktige besluta att regionfullmäktiges uppdragsberedning för:
- 2025 ges uppdraget Sammanhållen hälso- och sjukvård.
- 2026 ges uppdraget Samhällsomställning i ett växande Norrbotten.
Styrelsen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har vid sammanträde den 14 juni 2024 beslutat att:
- Rekommendera regionerna att invänta beslut från regeringen om att inkludera vaccination mot vattkoppor för barn i ett nationellt vaccinationsprogram innan ett eventuellt införande av vaccination.
- I skrivelse till regionerna rekommendera dem att godkänna och omgående tillämpa denna rekommendation.
- Regionerna ombeds behandla rekommendationen och inkomma med beslut om rekommendationen senast den 30 september 2024.
Linda Frohm (M) föreslår att Region Norrbotten utreder möjligheten att vaccinera
mot vattkoppor i ordinarie vaccinationsprogram för barn. Daniel Bergman (M), Marianne Sandström (SD) och Lars-Åke Vikström (SD) bifaller Linda Frohm tilläggsförslag.
Regionstyrelsen beslutar att
- Anta SKRs rekommendation om regiongemensam hantering inför beslut om nationellt vaccinationsprogram för barn.
- Invänta regeringsbeslut innan införande av vattkoppsvaccination i vaccinationsprogrammet för barn.
Arbetstidsnämnden beslutade den 3 juli 2024 om dispens från Arbetstidsdirektivets dygnsviloregler under perioden 1 juni till 31 augusti 2024 för Ambulanssjukvården i Arvidsjaur, Kiruna och Övertorneå.
Sett till rådande bemanningsläge ansöker nu Region Norrbotten om förlängd dispens för ambulanssjukvården i Kiruna och Arvidsjaur under perioden 1 september 2024 till och med 13 december 2024.
Regionstyrelsen beslutar att
Bevilja ambulanssjukvården i Arvidsjaur och Kiruna begäran om att ansöka om förlängd dispens för avsteg från Arbetstidsdirektivets dygnsviloregler.
Regionstyrelsen fattade 5 december 2018 ett inriktningsbeslut om inrättande av en samisk resursenhet i länet, samt antog 13 november 2019 en regiongemensam strategi för samisk hälsa 2020–2030.
Överenskommelsen förlängs vart tredje år om ingen part 12 månader innan sagt upp avtalet. Denna förlängning gäller från 1 januari 2025 till och med 31 december 2027.
Regionstyrelsen beslutar att
Anta överenskommelsen om samarbete inom Kunskapsnätverket för samisk hälsa 2025-01-01 – 2027-12-31.
Sverige bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 regioner ansvarar för flera samhällsviktiga funktioner såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig.
Regionernas ansvar inom totalförsvaret kräver samverkan med andra regioner, kommuner, privata aktörer samt med statliga myndigheter. Gemensamma strukturer, gemensam planering och gemensamt ansvarstagande är avgörande för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kunna bygga nationell förmåga inför svåra påfrestningar. Samverkan och samarbete mellan regionerna behöver därför utvecklas så att regionernas del i totalförsvaret säkerställs. En ökad samverkan mellan regionerna underlättar också den statliga planeringen och förmågan att möta
NATO:s krav inom ramen för Sveriges medlemskap.
Mot denna bakgrund inrättas en gemensam kanslifunktion för samordning och planering av regionernas verksamhet vid höjd beredskap och krig: Nationell samordning planering och ledning (NSPL). Kansliet behöver vara en del av en myndighet då det finns särskilda formella krav för dess arbetsuppgifter. Kansliet kommer att tillhöra Region Uppsala som har erbjudit sig att vara värd för verksamheten.
Regionernas deltagande i NSPL baseras på respektive regionstyrelses ansvar och beslutsmandat. För det fortsatta arbetet behöver därför samtliga regioner ta ställning till deltagande i det regiongemensamma arbetet NSPL. Ledningen ligger fortsatt kvar i respektive regionstyrelse, men regionen deltar i gemensam nationell samordning och planering. Kansliets roll är att stödja regionernas ledning för att stärka den samlade ledningsförmågan.
Regionstyrelsen beslutar att
- Region Norrbotten ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL), vad avser uppgifterna samordning och planering inför och under höjd beredskap och krig.
- Regiondirektören ska löpande hålla regionstyrelsen informerad.
Regionens förtroendevalda revisorer har granskat om styrelsen har utfört sitt uppdrag på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt med tillräcklig intern kontroll. Granskningen har omfattat styrelsens åtgärder för att styra, följa upp, vidta åtgärder, kontrollera samt rapportera till regionfullmäktige.
Revisorernas samlade bedömning är att:
- Regionstyrelsen bedriver verksamheten på ett inte helt ändamålsenligt sätt.
- Regionstyrelsen bedriver verksamheten på ett inte ekonomiskt tillfredsställande sätt.
- Regionstyrelsen bedriver verksamheten med en tillräcklig intern kontroll.
Regionstyrelsen beslutar att
Med revisorernas synpunkter i beaktande lägga revisionsrapporten till handlingarna.