Beslut i korthet - regionstyrelsen 12 december
Regionstyrelsen beslutade bland annat att höja friskvårdsbidraget till 4 000 kronor för regionens medarbetare samt att införa ett skobidrag på 800 kronor, att anta en strategi för kompetensförsörjning och lönebildning, att säga upp avtalet om sjukvårdsregional vård, utbildning och forskning och ta fram ett nytt tillsammans med övriga regioner samt att erbjuda fosterdiagnostik via NIPT-test till gravida som är 35 år eller äldre och att för de som är under 35 år erbjuda det till självkostnadspris på 6 000 kronor.
Nedan redovisas besluten kring ett urval av ärendena. För en komplett redovisning av samtliga ärenden hänvisas till handlingarna. För fullständiga beslut hänvisas till protokollet, som normalt publiceras senast en vecka efter mötet.
Förslaget innebär en höjning av friskvårdsbidraget samt införande av skobidrag till de medarbetare som använder arbetsskor i sitt kliniska uppdrag och omfattas av hygienregler samt eventuella övriga yrkesgrupper där behov finns av arbetsskor.
Regionstyrelsen beslutar att
- Från och med år 2025 höja beloppet för friskvårdsbidraget från 2 200 kronor till
4 000 kronor. - Från och med år 2025 införa skobidrag på 800 kronor per år till de medarbetare som använder arbetsskor i sitt kliniska uppdrag och omfattas av hygienregler samt eventuella övriga yrkesgrupper där behov finns av arbetsskor.
- Finansiering om 16,6 miljoner kronor avsätts i regionens tilläggsbudget för 2025.
Funktionsrätt Norrbotten har förbättrat sin rapportering men behöver mer information från medlemsorganisationerna. För 2025 har två nya föreningar tillkommit, medan en är vilande. Totalt rapporterar nu 22 av 42 medlemsorganisationer enligt kraven.
Regionstyrelsen beslutar att
Bevilja verksamhetsbidrag med 1,7 miljoner kronor till Funktionsrätt Norrbotten för perioden 1 januari 2025 till och med 30 juni 2025.
Strategin för kompetensförsörjning och lönebildning 2025–2027 bygger på tre delmål som är utformade för att möta regionens utmaningar. Strategin är en viktig del i att säkerställa att fler väljer att arbeta inom regionen samt att befintliga medarbetare väljer att stanna kvar. Strategin ska också ge vägledning för beslut om strategiska aktiviteter.
De tre delmålen är:
• Skapa förutsättningar för att vara en attraktiv arbetsgivare
• Skapa förutsättningar för nya arbetssätt
• Främja ett hållbart arbetsliv
Regionstyrelsen beslutar:
Att anta Strategi för kompetensförsörjning och lönebildning 2025–2027.
Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) ansvarar för planering och samordning av sjukvårdsregional vård, utbildning och forskning. Avtalet om regionvård inkluderar en prislista för vårdtjänster vid Norrlands universitetssjukhus och andra sjukhus i regionen, samt ersättning för boende och resor samt vård vid Rett Center.
Regiondirektörerna i de fyra nordliga länen rekommenderar att avtalet sägs upp och ett nytt avtal tas fram, med målet att ha det på plats till 2027.
Regionstyrelsen beslutar att
- Säga upp regionavtalet enligt 12 § i Avtal om regionvård 2024.
- Ge regiondirektören i uppdrag att med övriga regioners nämnda funktioner forma uppdragsbeskrivningen för fortsatt beredning inom ramen av Norra sjukvårdsregionförbundet.
Alla regioner i Sverige erbjuder ultraljud till gravida. Region Norrbotten erbjuder två ultraljud, i graviditetsvecka vecka 11–14 samt vecka 18–20. Region Norrbotten är den enda region i Sverige som inte erbjuder fosterdiagnostik i form av kombinerat ultraljud och blodprov (KUB-test) eller NIPT.
Övriga regioner erbjuder KUB-test och 17 regioner erbjuder även NIPT som komplement vid avvikande svar på KUB-test. NIPT-test är att föredra framför KUB-test. NIPT-test är mycket tillförlitligt, vilket kan bidra till färre onödiga och riskfyllda fostervattenprover. I jämförelse med KUB-test är NIPT-test enkelt att genomföra och kräver mindre personalresurser.
Med anledning av det föreslås att regionen erbjuder NIPT-test till gravida som är 35 år eller äldre som ett permanent vårdutbud. Regionen föreslås erbjuda NIPT-test till gravida under 35 år, som önskar det till självkostnadspris på 6 000 kronor. Förslaget förutsätter en utökning av budgetramen för verksamhetsområde (VO) Obstetrik/Gynekologi med 3,271 miljoner kronor årligen från och med år 2025.
Marianne Sandström (SD) föreslår ett tillägg om att sjukvården ska erbjuda NIPT om ett eller flera av följande påståenden stämmer in:
• KUB visar på en förhöjd sannolikhet för kromosomavvikelserna trisomi 13,18 eller 21.
• Du som är gravid har tidigare väntat ett barn kromosomavvikelserna trisomi 13,18 eller 21.
• Tidigare ultraljudsundersökningar eller tester har visat på avvikelser.
Marianne Sandströms förslag stöds även av SJVP och M, men avslås av regionstyrelsen.
Regionstyrelsen beslutar att
Föreslå regionfullmäktige besluta att:
- Erbjuda NIPT-test till gravida som är 35 år eller äldre i Region Norrbotten som
ett permanent vårdutbud. - Erbjuda NIPT-test till gravida under 35 år som önskar det till ett självkostnadspris.
- Självkostnadspriset för NIPT-test till gravida under 35 år uppgår till 6 000 kronor för år 2025.
- Finansiering hanteras av regionfullmäktige genom beslut om tilläggsbudget i februari 2025.
Regionen i samverkan med Norrbottens kommuner har genomfört en årlig översyn av riktlinjer för förskrivning av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
Riktlinjerna för 2025 innehåller förtydliganden och förändringar av riktlinjen. Förtydliganden är viktiga för att förskrivaren ska kunna göra en individuell behovsbedömning i samverkan med patienten. Tydliga riktlinjer är viktiga för att ändamålsenliga produkter upphandlas.
Förslaget till riktlinjer för 2025 har tillstyrkts av Länsstyrgruppen samt Politiska samverkansberedningen
Marianne Sandström (SD) föreslår ett tillägg i bilaga om att även sjukgymnaster ska få skriva ut rullstolar under punkten 12 22 03 Manuella tvåhjulsdrivna rullstolar.
Marianne Sandströms förslag avslås.
Regionstyrelsen beslutar att
Anta Riktlinjer för förskrivning av hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning för år 2025.
Marianne Sandström (SD) lämnar ett särskilt yttrande till sitt tilläggsförslag enligt
följande:
"Vi har brist på arbetsterapeuter i regionen och det kan komma att påverka den enskilde negativt om arbetsterapeuter inte finns tillgängliga för förskrivning. Dessutom är det en del av den
tillitsbaserade styrningen att låta sjukgymnaster ha förskrivningsrätt."
Förslag till analysplan år 2025 fastställer regionens inriktning avseende analyser under det kommande året. I analysplanen lyfts strategiskt prioriterade analysområden fram. Analysplanen och resultaten av analyserna ger framför allt underlag till arbetet med planering.
I analysplan 2025 är 8 analyser inplanerade:
• Hälso- och sjukvårdsrapporten 2025
• Region Norrbotten i Vården i siffror 2025
• Kvalitet i vården Region Norrbotten 2025
• Uppföljning av patientsäkerhet 2025 (framflyttad från 2024)
• KPP-analys 2025
• Helflödesanalys vårdprocess 2025 (framflyttad från 2024)
• Kärnämnen inom psykiatrin
• Högre kostnader per DRG-poäng för somatisk öppenvård/slutenvård 2023
Regionstyrelsen beslutar att
Godkänna regiongemensam analysplan för 2025. Återrapportering ska ske i regiondirektörens rapport eller i särskild ordning.