Aron Mörtsell, enhetschef patologin

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Aron Mörtsell, 26 år, som är utbildad biomedicinsk analytiker och jobbar som enhetschef på patologin vid Sunderby sjukhus.

Foto: Jonas Hansson

"Jag är tacksam att mina arbetsgivare vågat satsa på en så ung person som chef"

Hej Aron! Hur ser en vanlig arbetsdag på patologin vid Sunderby sjukhus ut för dig?
– På morgonen tar jag hand om fakturor, går igenom kort- och långtidsfrånvaro, gör HR-ärenden och sedan går jag en sväng på arbetsplatsen och kollar hur det går. Sedan har det varit mycket teknikmöten eftersom vi utvecklat en hel del och köpt in instrument så att vi kan göra mer själv och därmed erbjuda snabbare svarstider. IT är lite av min nisch så det gillar jag. En hel del handlar också om rekrytering. Vi skulle gärna ha 20-30 till biomedicinska analytiker i Norrbotten, men det är ett stort bristyrke.

Du blev enhetschef hos Region Norrbotten redan innan regionen återtog patologin i egen regi 2023?
– Ja, i grunden är jag biomedicinsk analytiker, men efterhand blev jag verksamhetsutvecklare hos Unilabs och jobbade söderut tre av fyra veckor, men det var ingen höjdare eftersom jag har fru och hus i Luleå så när de behövde en enhetschef på Sunderby sjukhus sökte jag och fick det jobbet. Jag har mycket idéer på sådant jag vill förbättra och som chef är det större förutsättningar att få göra det. När sedan regionen återtog driften fortsatte jag som enhetschef här.

Får du några kommentarer för att du är så pass ung som chef?
– Nej, det är mer ”bra jobbat”. Jag känner mig bekväm med det, men skulle nog inte ha sökt ett chefsjobb om det inte var inom ett område jag kan så pass bra som patologin. Jag är tacksam att mina arbetsgivare vågat satsa på en så ung person som chef.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född och uppvuxen i Jokkmokk, men flyttade till Luleå när jag började gymnasiet. Jag studerade till BMA i Umeå och gjorde bland annat min verksamhetsförlagda utbildning, VFU, och examensarbete på Sunderby sjukhus. Jag sommarjobbade också här 2018 innan jag gick ut utbildningen. Sedan blev jag kvar. Redan under min VFU tyckte jag att patologin verkade coolt, så det bidrog till att jag hamnade här.

Hur kommer det sig att du utbildade dig till biomedicinsk analytiker?
– Jag ville hjälpa till i vården, men hade inget behov av att träffa patienter. Det var mer ett intresse för biologi och teknik och att känna att man går till jobbet för att hjälpa någon.

En stor del av patologins verksamhet handlar om cancerdiagnostik, men vad gör ni mer?
– Utöver det är det främst tarm- och hudbiopsier. Sedan jobbar vi med avlidna och jag är även chef för bårhuset på sjukhuset och våra tre obduktionstekniker.

Mer om Aron Mörtsell
Ålder: 26 år
Bor: Kallax.
Familj: Fru, som är AT-läkare.
Yrke: Enhetschef på patologin.
Intressen: Meka med bilar, spela dataspel (var top 5 procent i Europa på Rocket League ett tag), ny teknik – och jobbet.