Åsa Kitti, specialistundersköterska
I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Åsa Kitti. Hon är specialistundersköterska på Laboratoriemedicin i Kalix och en av 30 undersköterskor i Sverige som gick den första vidareutbildningen till den nya specialistrollen. Det ledde bland annat till att hon blev nominerad till Årets karriärväxlare av Omställningsfonden.
”Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor”
Hej Åsa! Du har en ganska ny titel som specialistundersköterska …
– Ja, det stämmer. I Region Norrbotten är det bara jag och två till som gick på den första utbildningen i Sverige. Den hölls på distans av Lernia i samarbete med Karolinska Institutet i Huddinge 2022 till 2023. De andra två från Norrbotten jobbar på Sunderby sjukhus och jag är än så länge den enda i Kalix med den titeln, men i den andra utbildningsomgången är det en kollega från Kalix som är med. Yrkesrollen är ett jättebra komplement inom Laboratoriemedicin eftersom det råder ett stort behov av utbildad laboratoriepersonal.
Hur fick du reda på att utbildningen fanns?
– Min man läste till ambulanssjukvårdare via Lernia och jag gick in på deras hemsida för att se om det fanns någon vidareutbildning som skulle passa mig. Jag höll på att falla baklänges då jag såg att det fanns en utbildning till specialistundersköterska inom Laboratoriemedicin. Sedan tog jag upp det med min chef i medarbetarsamtalet och fick klartecken att söka. Jag fick studieledigt med studielön och jobbade utöver det några timmar då och då för att komma upp till min ordinarie lön under utbildningen.
Vad är det för skillnad på arbetsuppgifterna efter utbildningen?
– Det är ett större ansvar. Framför allt innebär det att jag nu självständigt kan arbeta med vårt kemiinstrument. Jag har även behörighet för att göra underhåll och analysera på våra hematologi- och koagulationsinstrument, men på dem gör jag inga bedömningar. Det gör att jag kan avlasta biomedicinska analytiker, biomedicinare och laboratorieassistenter. Just i dag blev jag faktiskt också teamledare för laboratoriemedicin på Kalix sjukhus. Det känns spännande.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Jag kollar om det hänt något i keminstrumentet med de prover som körts under natten, om det är prover som ligger kvar eller har fastnat i valideringen. Sedan behöver man göra underhåll, fylla på reagens och analysera samt granska kontroller på instrumentet innan det kan laddas med nya prover. Inom kort tas vårt nya blododlingsskåp i drift vilket kommer att bidra till snabbare besked.
Vad har du för bakgrund?
– Min tanke var att köra skogsmaskin så därför sökte jag till Kalix naturbruksgymnasium, men jag fick kalla fötter och började aldrig. Istället valde jag vården som också kändes lockande. Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor. Jag arbetade en kortare tid på ett äldreboende i Haparanda och tre år som undersköterska på hälsocentralen där. När de lade ned OBS-platserna blev jag övertalig och fick jobb på Råneå hälsocentral innan det blev Kalix sjukhus. Det var i samband med första barnet då det inte kändes så lockande att pendla.
Hur hamnade du in på Laboratoriemedicin?
– Först var jag på en vårdavdelning, men jag hade jobbat mycket med preanalys på labb både i Haparanda och Råneå. När Laboratoriemedicin på Kalix sjukhus behövde personal till sin provtagning fick jag jobb där. Det finns inte kvar i dag, men jag har blivit kvar på Laboratoriemedicin. Jag har alltid tyckt att labb är intressant och en bortglömd del av vårdkedjan.
Hur menar du?
– Det är en självklar del av vården, men eftersom vi inte har någon patientkontakt är vi inte så synliga. Jag kände direkt när jag kom hit att jag hade hamnat rätt och jag välkomnades med öppna armar.
Vad är bäst med jobbet?
– Variationen och att man aldrig vet vad man råkar ut för. Ibland är det rena detektivarbetet att ta reda på varför vissa värden sticker iväg. En dag i veckan tappar jag också blodgivare på blodcentralen.
Mer om Åsa Kitti
Ålder: 36 år.
Bor: Kalix.
Familj: Maken Aleksi och två barn: Nellie, 11 år och Thilde, 6 år.
Yrke: Specialistundersköterska.
Intressen: Umgås med nära och kära, åka skoter så ofta det går och Luleå Hockey. ”Jag ser dem gärna på plats i Luleå”.