Christina Wallbäcks, barnmorska

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Christina Wallbäcks är en av 48 barnmorskor som dygnet runt bemannar BB och förlossningen i Sunderbyn samt BB-eftervård på hotell Vistet.

Christina, iklädd arbetskläder, tittar in i kameran.
Foto: Ulrika Englund

"Det är fantastiskt att få vara med och dela ett så stort ögonblick"

Hej Christina! Vad gör du på jobbet?
– Jag träffar blivande föräldrar före, under och efter förlossningen. Arbetar jag som förlösande barnmorska har jag hand om den normala förlossningen. I det ingår att övervaka både den blivande mammans och det ofödda barnets mående.

Kan du ge några exempel?
– Jag gör yttre palpation för att fastställa barnets läge och position, alltså känner med händerna utanpå kvinnans mage. Dessutom gör jag en vaginal undersökning av livmodertappen för att veta om kvinnan är i aktiv förlossning och i så fall i vilket stadium. Jag kopplar fosterövervakning, CTG, och tolkar den. Jag föreslår och ger lämplig smärtlindring samt berättar vad partnern kan göra för att stödja den födande. Sedan följer jag förloppet, vidtar åtgärder om något avviker, dokumenterar fortlöpande och får ofta bistå vid livets största ögonblick – födelsen.

Arbetar barnmorskan ensam?
– Nej, vi ansvarar för förlossningen i team tillsammans med undersköterska och läkare. Bedömningar görs även före själva förlossningen, till exempel om fostervattnet har avgått eller om graviditeten behöver kontrolleras extra.

Vad gör du när du inte stöttar vid förlossningar?
– En dag på förlossningen kan också handla om att jag arbetar som koordinator. Då har jag en arbetsledande roll, fördelar arbetet och stöttar kollegor. Andra dagar är jag på BB. Där möter jag nyblivna föräldrar, ger information samt amningsstöd om mamman önskar amma. Provtagning och kontroller på både mor och barn ingår samt ronder med förlossningsläkare och barnläkare. Under BB-tiden behöver den nyblivna familjen få landa, men även få verktyg för att känna sig trygga vid hemgång. Därutöver arbetar jag med förlossningsrädsla och har samtal med kvinnor/partners som behöver det.

Sedan finns något som heter BB-eftervård. Berätta!
– Då möter jag familjen när den kommer på återbesök den första veckan, till exempel för amningsuppföljning eller PKU-provtagning/bilirubinkontroll och barnrond. Vi är även på gång att starta upp en amningsmottagning på vår klinik där vi kommer att arbeta med komplicerade amningsproblem.

Vilka egenskaper behöver man som barnmorska?
– Det är bra att vara lyhörd, kommunikativ och teknisk. Dessutom behöver man vara lugn, med handlingsberedskap för akuta situationer.

Du har arbetat 25 år som barnmorska. Har du någonsin ångrat ditt yrkesval?
– Nej, aldrig! Det är fantastiskt att få vara med och dela ett så stort ögonblick i människors liv.

Vad är det bästa med yrket?
– Den stora variationen och bredden i arbetet med allt vad det innebär.

Vad gör du för att koppla av och hämta ny kraft?
– Jag umgås med familj och vänner. Har hund och är ute mycket med henne. Gillar odling och pysslar på med det när det är säsong.

Har du egna barn?
– Ja, tre döttrar som alla är födda på jobbet.

Mer om Christina
Yrke: Barnmorska
Ålder: 52
Bor: Avan, Luleå
Familj: Man, tre barn och hund.
Intressen: Hund, trädgård, friluftsaktiviteter