Gunhild Hävermark-Enevi, audionom
I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Gunhild Hävermark-Enevi är en av åtta audionomer på Sunderby sjukhus. Hörcentralen har dessutom totalt fem audionomer på sjukhusen i Piteå, Kalix och Gällivare.
”Det känns bra när patienterna går härifrån med ett leende”
Hej Gunhild! Vad har du för arbetsuppgifter?
– Jag jobbar med vuxna hörselskadade, många med grava hörselnedsättningar. Min uppgift är att utreda deras hörsel med olika typer av mätningar som ingår i ett diagnostiskt testbatteri. Jag provar ut hörapparater och andra hörseltekniska hjälpmedel och instruerar på ett pedagogiskt sätt hur utrustningen ska hanteras. I jobbet ingår även otoskopering.
Vad innebär det?
– Jag tittar i örat med ett otoskop för att bedöma dess status och se så det inte finns öronvax i hörselgången. När jag ska ta ett avtryck sätter jag först in ett hörselgångsinlägg för att skydda trumhinnan. Sedan blandar jag till en silikonmassa och för in den med en speciell spruta. Avtrycket av hörselgången och örat används vid tillverkning av en öroninsats, som sedan kopplas till en så kallad ”bakom-örat-hörapparat”. Det finns även ”i-örat-hörapparat”, där man också behöver ta avtryck.
Hur blir man audionom?
– Det krävs en treårig högskoleutbildning för att bli legitimerad audionom. Själv började jag som tandsköterska och skolade sedan om mig till audionom i början av 1980-talet. Då var utbildningen tvåårig och yrkestiteln hörselvårdsassistent. Jag har arbetat som audionom i snart 39 år och trivs jättebra.
Vilka egenskaper är bra att ha?
– Man behöver tycka om människor och teknik. Dessutom är det bra att vara lyhörd och empatisk. Som audionom integrerar man teknik med beteendevetenskap och medicinska kunskaper.
Vad är det bästa med yrket?
– Det känns bra när patienterna går härifrån med ett leende på läpparna. Är de nöjda så är jag nöjd!
Du har ett långt yrkesliv bakom dig inom hörselvården. Finns det något du är extra stolt över?
– Ja, att jag har fått vara med och bygga upp vår verksamhet med cochleaimplantat, CI, i Norrbotten. Ett CI kan ersätta hörselsinnet. Då leds istället signaler direkt till hörselnerven, via en inopererad elektrod, så att döva och gravt hörselskadade kan höra ljud och tal. År 2000 började vi sondera terrängen och tog reda på vad det fanns för patientunderlag. I dag har vi ett lokalt CI-team i Norrbotten, bestående av audionom, audiolog, hörselvårdsingenjör, hörselvårdspedagog, kurator och en läkarsekreterare. Sedan 2015 kan patienter komma till oss och få CI-talprocessorn programmerad och justerad på distans av en ingenjör i Umeå. På så sätt slipper de resa så långt för att få hjälp. Nu har jag lämnat över rollen som CI-koordinator till en yngre kollega, eftersom jag går i pension under 2024.
Det är stor brist på audionomer i hela norra Sverige. Vad är lösningen, tror du?
– Utbildningarna till audionom finns i södra Sverige, men i höst startar en audionomutbildning som man läser på distans mot Örebro universitet. Jag hoppas att det ska göra att fler från Norrbotten väljer att utbilda sig i yrket!
Mer om Gunhild:
Ålder: 65
Bor: Björkskatan i Luleå
Familj: Man och två vuxna söner
Intressen: Längdåkning, promenader och yoga. Sommarstugan på Sandön är mitt paradis!