Sara Björn, kirurg
I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Sara Björn, 40 år. Hon är specialist i allmänkirurgi vid Sunderby sjukhus, med inriktning mot akut- och traumakirurgi. Dessutom är hon sektionsansvarig för regionens barnkirurgi och sedan 2017 den enda i regionen som utför planerad barnkirurgi.
"Roligast av allt är själva hantverket såklart, att operera"
Hej Sara! Vad gör du på jobbet?
– Halva min arbetstid jobbar jag på klinikens akutsektion där jag utför olika typer av akut kirurgi. Det kan variera mycket - allt från operation av gallblåsa, tarm eller bråck till brännskador och traumakirurgi. Jag rondar också inneliggande patienter på avdelningen och intensiven, träffar patienter på akutmottagningen, utreder och planerar operationer.
– Den andra halvan av min arbetstid jobbar jag med planerad verksamhet som sektionsledare på barnsektionen. Jag opererar barn från 1 år och uppåt. Yngre barn än så skickar vi till Umeå för operation, om det inte är väldigt akut och vi behöver göra det omedelbart.
Hur skiljer det sig att jobba med barn mot vuxna?
– Ibland kan det vara en liten utmaning, till exempel att få fram en tydlig bild av ett sjukdomsförlopp - eller att på ett bra sätt lyckas förmedla vad man ska göra och varför. Men det är fantastiskt roligt! Jag får mycket energi av mina patienter. Och sen gillar jag kirurgin när den är liten och pillig ibland.
– Efter pandemin hade vi långa väntetider, uppemot två år, för barnoperationer, men tack vare att jag fick köra ett kökortningsprojekt på helgerna hösten 2021 kunde kön arbetas bort. Sådant blir man glad över! Jag är även glad över att en av våra nyblivna specialister sista året har anslutit till sektionen, så nu är jag inte ensam längre.
Berätta om din bakgrund.
– Jag kommer från Överkalix och pluggade till läkare i Umeå. Jag flyttade till Luleå för att göra AT på Sunderby sjukhus och trivdes så bra att jag blev kvar. Någon gång under gymnasiet kom intresset för läkaryrket. Jag har alltid trivts i den omhändertagande rollen och varit nyfiken på människor. Ganska snabbt in på läkarutbildningen förstod jag att jag ville jobba inom en mer praktisk specialitet och valde sedan kirurgin. Det är ett yrkesval jag aldrig ångrat.
Kan du ge exempel på vad ni jobbar med just nu?
– Jag sitter med i en traumagrupp som arbetar med att utveckla och förbättra traumaomhändertagandet i Norrbotten. I gruppen finns representanter från alla kliniker som arbetar med traumavård. Det sista året har vi till exempel tagit fram en traumamanual som beskriver hur vi ska jobba strukturerat för att få ett optimalt flöde för traumapatienter - från olycksplats till åtgärd på sjukhuset. Vi jobbar även med en mer detaljrik traumahandbok. Det är dokument som fungerar som utbildningsmaterial för alla yrkeskategorier inom trauma. Vi har även dragit igång traumaövningar en gång i månaden på akutmottagningen. Där övar vi på teamarbetet som är väldigt viktigt för att få till ett effektivt och säkert traumaomhändertagande.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att ingen dag är den andra lik. Att vi jobbar i team kring patienten. Att det är snabba ryck och sällan långtråkigt. Men roligast av allt är själva hantverket såklart, att operera. I operationssalen fokuserar man på en patient i taget, man stänger ute allt annat och målet är tydligt och handfast.
Vilka egenskaper är bra att ha som kirurg?
– Att vara stresstålig, noggrann och stadig på handen är ju bra. Dessutom bör man bör inte ha något emot att jobba på nätterna och inte heller vara så känslig för blodsockerfall…
Region Norrbotten behöver anställa fler kirurger, vad är lösningen tror du?
– Vi behöver marknadsföra länet mer och vad det har att erbjuda. Den vackra naturen till exempel och närheten till både fjäll och hav. Att det finns möjlighet till många olika aktiviteter både sommar och vinter - skidåkning, långfärdsskridskor, fiske, fjällvandring och så vidare. Allt sådant som jag tror att vi alla behöver mer av i den alltmer stressade vardagen. Det är också en trygg miljö för barnfamiljer med bra skolor och engagerade idrottsföreningar.
– Jag uppfattar att många söderut har ganska dålig koll på Norrbotten. Det händer mycket just nu med bland annat den gröna industriomvandlingen där så många spännande jobbmöjligheter kommer att skapas.
Mer om Sara Björn
Ålder: 40 år.
Bor: Luleå.
Familj: Man och tre barn.
Yrke: Allmänkirurg / Specialist i allmänkirurgi.
Intressen: Natur- och friluftsliv, resor, skidåkning, husrenovering och loppisrundor med mera.