Stefan Holmbom, ortopedingenjör
I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är ortopedingenjören Stefan Holmbom som i 35 år byggt proteser. Han arbetar på ortopedtekniska avdelningen på Sunderby sjukhus.
"Man ser att man gör något bra för en människa"
Hej Stefan! Vad gör en ortopedingenjör?
– Jag konstruerar proteser till patienter som tvingats till amputation. Det handlar mest om lårbensproteser och underbensproteser. Dessutom gör jag inlägg till fötter samt en hel del ortoser till olika kroppsdelar.
Hur går det till?
– Det börjar med att jag träffar patienten och gör en avgjutning av dennes stump. Sedan gör jag en gipsmodell, filar och grejar, och sedan så gjuter jag den i plast. Det tar ungefär en vecka att göra en protes.
Vad är bäst med ditt jobb?
– Det är nog patientkontakten. Man ser att man gör något bra för en annan människa. Plus själva hantverket också, det gillar jag verkligen.
Hur mår människorna som kommer till dig, efter en amputation?
– En del är ju deppiga. Men då gäller det att kunna vända det till något positivt. För vad är alternativet, om man inte amputerar? Att dö. Så hemskt är det ju. Därför är det jätteviktigt med bra kommunikation och glimten i ögat.
Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?
– Det är att få till det så att det passar på ett bra sätt. Alltså själva passformen på grejerna, det kan vara lite trixigt.
Mer om Stefan
Ålder: 60
Bor: Sävastön
Familj: Fru och två vuxna döttrar
Yrke: Ortopedingenjör på ortopedtekniska avdelningen på Sunderby sjukhus
Intressen: Längdskidor, golf samt vara ute i skog och mark.