Aktuellt

Person som blir vaccinerad mot covid-19 av vårdpersonal
Nyhet

Nya rekommendationer för vaccination mot covid-19

Fortsatt vaccination mot covid-19 under 2023 för personer 65 år och äldre samt för yngre med riskfaktorer. De som inte på grund av ålder eller riskfaktorer rekommenderas vaccination, men ändå vill vaccinera sig med en höstdos, har alltså fram till sista februari på sig att göra det.

Pajala hälsocentral
Nyhet

Språket inget hinder på Pajala hälsocentral

Medarbetarna på Pajala hälsocentral är vana vid att lösa språkliga utmaningar, exempelvis när patienter talar finska eller arabiska. Bemanningen är en svårare nöt att knäcka. ”Vi gör vårt bästa för att få hit personal, men lätt är det inte”, säger enhetschefen Maria Lundholm.

SANKS Karasjok
Nyhet

Spetsvård när samer remitteras till Norge

Region Jämtland Härjedalen har sedan mer än sju år tillbaka ett avtal med Finnmarkssjukhuset i Norge om psykiatrisk vård för personer med samisk bakgrund. Från och med 2021 har också ytterligare tre regioner – Norrbotten, Västerbotten och Dalarna – ett sådant avtal.

Mikael Wänstedt, fastighetschef på Region Norrbotten, står framför en julgran
Nyhet

Så ska Region Norrbotten spara el

Region Norrbotten är med en förbrukning på 41 miljoner kWh per år en av de större elkunderna i Norrbotten. I oktober tog regionstyrelsen beslut om att ha som målsättning att minska Region Norrbottens elförbrukning.


Nyheter

 • Samernas nationaldag firas idag

  Samernas nationaldag och flagga är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland.

 • Ärenden på regionstyrelsens möte 8 februari

  Regionstyrelsen behandlar 27 punkter på sitt sammanträde 8 februari. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.

 • Nytt om rekrytering av ny regiondirektör

  Rekryteringen av en ny regiondirektör har påbörjats. Den nuvarande regiondirektören, Ulf Bergman, har fått förlängt avtal till sista december i år.

 • Många ringer vårdgarantienheten

  Varje dag ringer upp till 300 personer till Region Norrbottens vårdgarantienhet. Region Norrbotten arbetar nu för att kunna svara på fler av samtalen.

 • Här är målet att återta en del av livet

  Till Öppenvårdsrehab kommer personer från 18 år och äldre som är i behov av rehabilitering. En del har medfödda svårigheter, andra har förvärvade skador eller sjukdomar. Målet med rehabiliteringen är att genom aktivitet och träning bidra till ett mer självständigt liv.

 • Nominera till Norrbottens jämställdhetspris 2023

  Nu är det hög tid att söka eller nominera till Norrbottens jämställdhetspris 2023. Ansökningstiden går ut den 31 mars.

 • Karriär: specialistundersköterska

  När vården skriker efter personal är undersköterskor inget undantag och nu ökar yrkets status. Yrkestiteln är på väg att bli skyddad och nya karriärvägar öppnas. Jesse Perttunen, Helena Sinnett och Eva Poromaa Siekas har alla valt att satsa på att vidareutbilda sig till specialistundersköterskor.

 • "Köttfärssås och spagetti är patienternas favoritmat"

  Till en vanlig dag lagar personalen i köket på Sunderby sjukhus ungefär 500 portioner mat till inneliggande patienter och patienthotellet Vistet. Näringsriktig och rätt anpassad kost är en viktig del i vården. 350 portioner går till restaurang Källan i sjukhusets entré.

 • Ny plattform för forskning om astma, allergi och luftvägar

  I fredags lanserades Breathe Sweden - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvägarna.

 • Ätstörningar påverkar hela livet

  Att svälta sig och kräkas kan skada hjärnan, tänderna, njurarna och andra delar av kroppen. Direkt livsfarligt kan det bli för dem som svälter sig själv till döds eller dör av organsvikt. Men det finns många variationer av ätstörning. Alla lika plågsamma för människorna som drabbats.

Händelser

 • Regionfullmäktige 22 februari

  Regionfullmäktige sammanträder i sessionssalen, Regionhuset i Luleå onsdag 22 februari 2023 med start kl. 10:00.

  Datum:
  Tid:
  Plats: Sessionssalen, Regionhuset
 • Regionfullmäktige 25 april

  Regionfullmäktige sammanträder i sessionssalen, Regionhuset i Luleå tisdag 25 april 2023 med start kl. 10:00.

  Datum:
  Tid:
  Plats: Sessionssalen, Regionhuset
 • Regionfullmäktige 20-21 juni

  Regionfullmäktige sammanträder i sessionssalen, Regionhuset i Luleå tisdag 20 juni - onsdag 21 juni 2023 med start kl. 10:00 tisdag och kl. 09:00 onsdag.

  Datum:
  Tid:
  Plats: Sessionssalen, Regionhuset
 • Regionfullmäktige 18 oktober

  Regionfullmäktige sammanträder i sessionssalen, Regionhuset i Luleå onsdag 18 oktober 2023 med start kl. 10:00.

  Datum:
  Tid:
  Plats: Sessionssalen, Regionhuset
 • Regionfullmäktige 21-22 november

  Regionfullmäktige sammanträder i sessionssalen, Regionhuset i Luleå tisdag 21 november - onsdag 22 november 2023 med start kl. 10:00 tisdag och kl. 09:00 onsdag.

  Datum:
  Tid:
  Plats: Sessionssalen, Regionhuset

Pressmeddelanden

 • Ärenden på regionstyrelsens möte 8 februari

  Regionstyrelsen behandlar 27 punkter på sitt sammanträde 8 februari. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.

 • Lyckad vaccination mot influensa

  Smittspridningen av influensa minskar kraftigt varje vecka. Nu avslutas årets influensavaccination.

 • Ärenden på regionala utvecklingsnämndens möte 1 februari

  Den nya regionala utvecklingsnämnden träffas för sitt första sammanträde 1 februari. Här är en sammanfattning av några ärenden som tas upp.

 • Ärenden på hälso- och sjukvårdsnämndens möte 27 januari

  Snart sammanträder Region Norrbottens nya hälso- och sjukvårdsnämnd för första gången. På sitt sammanträde behandlar nämnden 12 punkter.

 • Dagkirurgin i Kalix utökas

  Nu opereras patienter med problem med näsor och käkar på Kalix sjukhus. Dessutom gör Folktandvården tandsaneringar på sjukhuset.

 • Region Norrbotten startar stressrehab

  Patienter med stressrelaterad ohälsa kommer snart kunna få hjälp av Region Norrbottens nya satsning på specialistsjukvård. Målet är att patienternas bästa möjliga hälsa, funktion och arbetsförmåga ska återställas.

 • Sunderby sjukhus åter i normalläge

  Sunderby sjukhus återgick i normal drift under fredag förmiddag efter bedömning att läget stabiliserats.

 • Stabsläge vid Sunderby sjukhus

  På grund av den ansträngda situationen med högt antal patienter i behov av sjukhusvård, otillräckligt med bemannade vårdplatser för att täcka det akuta behovet kombinerat med höga sjuktal bland personal har Sunderby sjukhus under natten tagit beslutet att gå upp i stabsläge.

 • Mycket ansträngt i vården inför julhelgen

  Smittspridningen av luftvägsinfektioner som influensa, RS och covid-19 bidrar till en mycket ansträngd situation för Norrbottens akutsjukvård. Under jul- och nyår förväntas ännu fler insjukna.

 • Region Norrbotten måste bli en mer attraktiv arbetsgivare

  För första gången sedan 2018 har region Norrbotten genomfört en medarbetarenkät. 5254 medarbetare har svarat på frågor om arbetsmiljö, patientsäkerhet och utsatthet på arbetsplatsen inom regionen. Nu släpps resultatet.