Anna Beck brinner för utbildning – och bröd
Hon är engagerad, målmedveten – och ser kunskap som den enda vägen framåt. ”Min drivkraft är att patienterna ska få den bästa möjliga vården”, säger Anna Beck, specialist i allmänmedicin.
Anna Beck har som samordnare för länets allmänläkarkonsulter, ALK, byggt upp en stabil struktur för fortbildning av primärvårdsläkare. Själv utbildade hon sig till läkare i Berlin, där hon är född och uppvuxen. När det var dags för allmäntjänstgöring, AT, valde hon mellan Kanada och Sverige, de två länder som hade rykte om sig att erbjuda de bästa utbildningarna till allmänläkare.
– Allmänmedicin utgår från en helhetssyn på patienten och ger läkaren möjlighet att följa människor över tid. Jag har aldrig ångrat att jag valde den inriktningen.
Väl i Sverige fick hon erbjudande om anställning på flera orter i södra Sverige, men det varma mottagandet när hon kom till Kalix fällde avgörandet.
– Här fick jag gå runt och träffa sköterskor och läkare som jag skulle jobba med, medan jag på de andra ställena bara fick möta en HR-anställd och en överläkare som jag aldrig skulle ha att göra med. Sedan blev jag bjuden på middag hos underläkarna och kände: ”Kalix verkar bra. Vi provar!”
Anna Beck och hennes man Dirk, högstadielärare och även han från Tyskland, flyttade till Norrbotten år 2004. Familjen utökades så småningom med barnen Erik och Ida, i dag 18 respektive 15 år.
Ett år på Nya Zeeland
Anna gjorde sin AT och specialiseringstjänstgöring, ST, i Kalix och blev klar specialist under 2012. Därefter jobbade hon på hälsocentralen i Råneå och på Örnäset, innan hon 2018 tog tjänstledigt och flyttade till Nya Zeeland med hela familjen.
– Även där arbetade jag som distriktsläkare. Det var ett spännande år, berättar hon.
Tillbaka i Norrbotten fick hon i uppdrag att starta och sedan driva Kompetensenheten på Bergnäset, där utländska läkare introducerades i det svenska vårdsystemet. Det gjorde hon under tre år, tills enheten lades ner och ersattes av ett introduktionsprogram som hon numera ansvarar för.
– Jag har ju själv kommit till Sverige från ett annat land och börjat arbeta som läkare i vården. Det är en värdefull erfarenhet i sammanhanget.
Stort engagemang
Samma år som Anna Beck var färdig specialist utsågs hon till samordnare för länets allmänläkarkonsulter, ALK. Hon tog sig an uppdraget med stort engagemang – ett driv som inte mattats.
Upplägget med allmänläkarkonsulter har funnits i Norrbotten sedan 1990-talet, utifrån en modell som ursprungligen kommer från Danmark. ALK-nätverket består av ett 20-tal allmänläkarkonsulter, utspridda på de flesta av regionens 24 hälsocentraler. Alla är specialister eller ST-läkare i allmänmedicin. De har i sin tur en samarbetspartner på respektive sjukhusklinik.
I uppdraget ingår att ta fram handläggningsöverenskommelser, HÖK, mellan primärvården och sjukhusklinikerna, och hålla sig uppdaterade vad gäller ny kunskap.
– Det bästa vore om det fanns en ALK på varje hälsocentral i länet, en för varje medicinskt kunskapsområde. Idag är det några områden som inte är tillsatta och några hälsocentraler som saknar en ALK, berättar hon.
Inga vidareutbildningar
Som samordnare har Anna Beck försökt skapa något som liknar det hon upplevde som så positivt under sin egen specialistutbildning; en möjlighet för läkarna att träffas, reflektera och få ny kunskap.
– Valet att komma till Sverige och Norrbotten var det bästa beslut jag hade kunnat fatta för mitt yrkesliv; utbildningen var verkligen givande. När jag var färdig specialist insåg jag att det inte erbjöds någon vidarebildning i länet. Jag tyckte det var fel att allmänläkarna skulle behöva åka söderut för att få tillgång till fortbildning och ett kollegialt sammanhang, säger hon.
Nöjda läkare i enkät
Utifrån de tankarna startade hon ALK-dagarna. Under två heldagar på våren och en dag på hösten får länets allmänläkare kompetensutveckling inom olika områden. Därutöver erbjuds digitala utbildningstillfällen á en timme varje fredag, som vänder sig till både läkare och annan personal på hälsocentralerna.
– Alla berörda yrkeskategorier är välkomna att ta del av utbildningarna, även om föreläsningarna i första hand riktar sig till läkare. Nu hoppas jag att någon ska vilja ta på sig att vara allmänsköterskekoordinator, en tjänst som är vakant. Då kan vi anordna gemensamma utbildningar men även yrkesspecifika.
Redan 2015, tre år efter hennes tillträde som ALK-samordnare, visade siffror i Läkarförbundets primärvårdsenkät att de allmänläkare i Sverige som var mest nöjda med sina möjligheter till fortbildning fanns i Norrbotten. Resultatet fick Läkartidningen att göra ett besök (se artikel via länk nedan).
Utvärderar
Vad motsvarande enkät skulle visa idag är svårt att säga, men Anna Beck berättar att hon alltid har ”örat mot rälsen” för att hänga med i utvecklingen och fånga upp vad som efterfrågas.
– Efter ALK-dagarna vår och höst är jag noga med att genomföra utvärderingar, där jag bland annat frågar vilka utbildningsbehov som finns på andra områden. Det är ett sätt för mig att kunna fortsätta erbjuda angelägna kurser, säger hon.
Totalt handlar det om 24 medicinska områden som ska täckas in.
– För att förhindra att något ämne faller mellan stolarna utgår vi från en planering med teman som löper över tre år, förklarar hon och visar en illustration med sex blå rutor.
Genomtänkt planering
Vårterminen 2024 låg fokus på hjärta/kärl, endokrinologi, blodsjukdomar och luftvägar. I höst kommer utbildningarna bland annat att handla om psykiatri, missbruk/beroende, neurologi, rehabilitering inom psykiatri/smärta samt sjukskrivningsprocessen.
– Efter tre år har vi gått igenom samtliga teman och kan börja om igen med det som är nytt på varje område, säger hon.
Skidor, kajak och brödbak
Anna Beck och hennes familj bor i ett hus i Påläng, 18 km väster om Kalix. Byn har 385 invånare, en rejäl kontrast till fyramiljonersstaden Berlin. Det är nära både till Siknäsfjärdens vatten och vidsträckta skogar; familjen vistas gärna utomhus med allt från längdåkning och vandring till cykling och kajakpaddling.
På gården finns även en ladugård – och en bagarstuga.
– I Tyskland är brödkulturen en helt annan än i Sverige och jag har alltid bakat mycket, bland annat surdegsbröd. Nu planerar jag att som en bisyssla starta en bageriverksamhet och sälja bröd i den obemannade, dygnet-runt-öppna lanthandeln i byn, berättar hon och låter ivrig.
Ett liv utanför jobbet
Just möjligheten till en rik fritid är något Anna Beck lovordar. Det är stor skillnad på att arbeta som allmänläkare i Sverige och Tyskland, även om den tyska och svenska kulturen enligt henne i övrigt har mycket gemensamt.
– Med en 40-timmarsvecka kan man som läkare i Sverige även ha ett liv utanför jobbet. I Tyskland arbetar man minst 60 timmar i veckan, så arbetet tar mycket av din vakna tid. Här har jag fått det liv jag önskade mig som ung, säger hon och nämner den gångna helgens vandring i Muddus nationalpark i vackra höstfärger.
Saknar patientmötet
Förutom att vara ALK-samordnare har Anna Beck uppdrag som studierektor, där hon tar fram program för blivande specialister i allmänmedicin. Hon tar även hand om utländska läkare inom ramen för det introduktionsprogram som nämndes tidigare.
Av hennes heltidstjänst återstår därefter bara 20 procent, då hon har möjlighet att jobba som behandlande läkare. I år gick även den delen bort, på grund av uppdrag inom Cosmic-projektet.
– Jag kan verkligen sakna kontakten med patienterna. Visst har jag tänkt tanken att sluta som ALK-samordnare, för att i stället arbeta mer kliniskt. Men det är svårt att släppa taget om uppdraget, som känns så viktigt. Att allmänläkarna får möjlighet till fortbildning är nödvändigt för att primärvården ska fortsätta utvecklas, säger hon.
Text och foto: Ulrika Englund