Bakom kulisserna på endoskopimottagningen

På endoskopimottagningen vid Sunderby sjukhus i Luleå går vård och teknisk innovation hand i hand. Här arbetar ett gäng sjuksköterskor som skapar en trygg och professionell miljö i alla patientmöten.


Marianne Nilsson, Carina Lidman och Carina Fors i full färd med att förbereda för nästa patient på endoskopimottagningen.

Det beigea golvet som ramas in av gröna partier kombineras med vita och gröna väggar som pryds med nyligen uppdaterade tavlor. Detta för att patienterna som kommer till endoskopimottagningen på Sunderby sjukhus i Luleå ska kunna vila ögonen på något trevligt före eller efter undersökningen.

Hit kommer patienter över 18 år efter remiss från hälsocentral eller via akuten.

– Det kan också vara patienter som är inlagda på sjukhuset där det visar sig att de av någon anledning behöver göra en endoskopiundersökning. Men framför allt handlar det om planerade besök där patienten har problem med mag- och tarmkanalen på något sätt. Vi utför ett flertal undersökningar och behandlingar, men framför allt gastroskopier och koloskopier. Symptomen kan exempelvis vara sura uppstötningar, blod i avföringen eller svårigheter att svälja, säger Carina Lidman, sjuksköterska.


Ett av alla undersökningsrum på endoskopimottagningen.

Halkade in

Tillsammans med nio andra assisterande sjuksköterskor möjliggör hon undersökningarna och arbetar personcentrerat i team med endoskoperande sjuksköterskor, kirurger och gastroentrologer.

Carina Lidman beskriver det som att hon halkade in på endoskopimottagningen via ett bananskal.

– Jag jobbade natt på kirurgen men sökte en dagtjänst då det passade bättre med familjelivet. På den tiden var det svårare att få en tjänst rakt av så jag började på ett vikariat här utan att riktigt veta vad det var. Det var 2015 och jag har aldrig trivts så bra på ett ställe, konstaterar hon.

Otroligt roligt

En åsikt hon inte är ensam om att ha. Kollegorna är överens om att endoskopin är ett toppenställe att jobba på.

– Det har nog väldigt mycket med personalen att göra. Vi har så otroligt roligt tillsammans. Men vi får också träffa så många roliga, spännande och intressanta människor. Det är nog ingen av oss som drömt om att jobba på just endoskopin, men vi har ju i grunden blivit sjuksköterskor av anledningen att vi vill jobba med människor. Sen har vi helt enkelt hamnat här och vill inte lämna. Vi har dialog med läkarna hela tiden och de skulle aldrig klara sig utan att vi assisterar dem - så är det faktiskt, säger Carina Fors, sjuksköterska.


En del av teamet på endoskopimottagningen består av Marianne Nilsson, Carina Lidman, Carina Fors och Ingrid Norlén.

Knipsa bort polyper

Rollen innefattar ett flertal saker. Dels närvarar de på undersökningarna och ser till att läkaren får de instrument som behövs för att göra undersökningen eller för att göra ingrepp som att stilla blödningar, knipsa bort polyper eller ta vävnadsprover. Men den absolut största delen handlar om omvårdnaden.

– Det är det vi menar med att vi arbetar personcentrerat. Vi har en jätteviktig uppgift som helt enkelt är väldigt avancerad omvårdnad. De flesta patienter är rädda och oroliga och en del känner sig utsatta. Det handlar om ganska obehagliga undersökningar och vi har ingen aning om vilket bagage patienten bär på, som kan leda till att de känner sig utelämnade. Vår roll är att trygga patienten på alla sätt vi kan. Att bekräfta deras oro, visa att vi förstår samt förbereda och informera, säger Carina Fors och får medhåll av Carina Lidman.

– Det som är så bra med den här typen av sjukvård är att vi får ägna oss åt den patienten vi har och inte tänka på tio andra och springa runt mellan olika undersökningsrum. Vi stannar i rummet och tar hand om vår patient tills hen går hem, säger hon.


Carina Fors förbereder för nästa patient.

Rensat tarmarna innan

De berättar att de flesta har en förutfattad bild av att livet på endoskopin handlar mycket om avföring och uppkastningar, men så är inte alls fallet.

– Det är snarare så att våra patienter är de absolut renaste eftersom de har förberett sig hemma genom att inta laxerande läkemedel just för att rensa tarmarna. Så det är precis tvärtemot vad folk tror, säger den endoskoperande sjuksköterskan och assistenten Marianne Nilsson.

Ett koloskopibesök, där en mjuk, smal slang förs in i ändtarmsöppningen och vidare in i tarmen, tar cirka en timme från det att man kommer till mottagningen tills man går hem. En gastroskopi, som innebär att slangen i stället förs in i munnen och vidare ner till matstrupen, magsäcken och tarmen, är klar efter cirka 10 till 30 minuter.

– Patienterna kan välja om de vill ha avslappnande läkemedel under undersökningen. Får man lugnande får man vila en stund i vårt vilrum när undersökningen är avslutad, annars kan man åka hem direkt, säger Ingrid Norlén Fredriksson.


I en så kallad stapel kopplas gastroskop eller koloskop in för att kunna utföra undersökningen. På bild Linn Grundström.

Diskmaskiner

Sjuksköterskorna och läkarna som jobbar på enheten har fått genomgå en särskild utbildning för att kunna söva patienterna vid behov med en lättare narkos. Ibland behöver patienterna mer narkos samt övervakning och då görs undersökningarna inne på operation där mottagningens sjuksköterskor följer med och assisterar.

Vi går genom korridorerna och när vi passerat ställningen med röntgenutrustning och rundat receptionen stannar vi framför en dörr med skylten diskrum. Här inne finns två diskmaskiner med fyra så kallade kammare där alla instrument rengörs noggrant så att de blir höggradigt rena för att sedan förflyttas till torkrummet där de torkas för att undvika bakterier.

– Det är väldigt många prylar på den här avdelningen, skrattar Carina Lidman. Det händer mycket med tekniken hela tiden och det är spännande och gör att vi hela tiden utvecklas. Börjar man jobba här är man garanterat inte fullärd på en dag. Det kan ta upp till ett år att få grepp om alla prylar. Maskinerna vi har fungerar på ungefär samma sätt, men det kommer nya tillbehör hela tiden som blir bättre och bättre.


Carina Lidman, Marianne Nilsson, Carina Fors och Ingrid Norlén.

Specialiserade undersökningar

På enheten gör de både planerade och akuta undersökningar och behandlingar och det gör att den ena dagen inte är den andra lik. Vissa av undersökningarna och behandlingarna görs bara på endoskopienheten i Sunderbyn, så som ERCP (Endoskopisk Retrograd Cholangio-Pankreatografi). En av de senaste teknikerna, som implementerades på enheten för drygt ett år sedan, är ERCP med Spyglass. Själva undersökningen görs inne på operation i full narkos och innebär att man får en avbildning av gall- och bukspottkörtelgångarna. Det gör att man se förändringar, ta vävnadsprover men även skjuta sönder gallstenar med laser.

Vid den här typen av undersökning krävs det två assisterande sjuksköterskor och en läkare som kan tekniken. Det kräver utbildning och kunskap.


I diskrummet rengörs instrumenten i fyra så kallade kammare.


Carina Lidman visar den mjuka och smala slangen som vid ett koloskopibesök förs in i ändtarmsöppningen och vidare in i tarmen.

Aldrig slentrian

Antalet undersökningar på en dag brukar ligga mellan 20–30 och vilken typ av undersökning som gäller varierar, så även upplevelsen för de assisterande sjuksköterskorna.

– Man kanske tror att vi gör samma sak varje dag. Och det gör vi ju på ett sätt, men samtidigt är alla patienter olika så även om jag gör två gastroskopier efter varandra så är det två olika undersökningar tack vare att det är två olika människor. Jag känner faktiskt aldrig att det blir slentrian, säger Carina Fors.

Får ofta beröm

Personalen arbetar utifrån vad de kallar dagens program, något som kan ändras snabbt.

– Man kan inte vara så fyrkantig om man jobbar här utan man måste vara benägen att snabbt släppa det man håller på med, ställa om i huvudet och sen gå vidare till nästa undersökning. Det dyker upp saker hela tiden så även fast vi har inplanerade besök kan de akuta fallen göra att vi måste kasta om allt. Det är ett ständigt pusslande men vi får ofta beröm för att vi är så flexibla och löser de utmaningar som dyker upp, säger Marianne Nilsson.

Text: Vanessa Cicero/Yours
Foto: Fredrik Berg/Yours


Fakta om endoskopi

Endoskopi är ett samlingsnamn för olika undersökningar och behandlingar som innebär att ett smalt instrument förs in genom en naturlig kroppsöppning. Instrumentet har en kamera och läkaren eller sjuksköterskan kan se bilderna på en skärm.