Barn- och ungdomsmottagningen i Kalix skapade ett nytt kreativt väntrum

Till barn- och ungdomsmottagningen vid Kalix sjukhus kommer patienter i alla åldrar upp till 18 år från hela östra Norrbotten. Utöver Kalix även Överkalix, Haparanda och Övertorneå. Det tidigare ganska alldagliga och stökiga väntrummet har tack vare två medarbetare fått sig ett rejält kreativt lyft.


Elin Viklund och Cecilia Eriksson har slagit sig ned i de två avskärmande fåtöljerna som framför allt tonåringar som ska besöka BUP gärna nyttjar.

I det gamla väntrummet fanns väldigt mycket leksaker och andra grejer, konstaterar Cecilia Eriksson, kurator på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), och Elin Viklund, specialpedagog på habiliteringen, vid barn- och ungdomsmottagningen på Kalix sjukhus.

– Det var leksakskök, dockor, massor av gamla böcker, en cykel som vi nästan blev påkörda av ibland och en hel del annat. Tillsammans skapade det ett oroligt och stökigt intryck både för besökarna och medarbetarna, som också var de som skulle återställa allt från alla korridorer när dagen var slut och dessutom rengöra det. Så för oss har det också varit en arbetsmiljöfråga, berättar de.

– Det var inte heller så inkluderande och mycket var dessutom slitet, säger Cecilia Eriksson.

– De mörkröda väggarna tog också mycket av ljuset, tillägger Elin Viklund.


Bubbelpelare med plastfiskar, fågelkvitter och en evighetsspegel finns nu att utforska i väntrummet på barn- och ungdomsmottagningen i Kalix.

Ingen quick fix

Gemensamt lyfte de därför ett förslag att göra om hela väntrummet och anmälde sig som frivilliga till jobbet.

– Vår chef sa ”kör” och vi fick en liten budget också. Det var ju inte direkt någon quick fix och trots att arbetet påbörjades i höstas med att måla om till grönt, en lugnande färg, och fyllts på allt eftersom sedan dess återstår ännu en del för att det ska bli helt färdigt, säger Elin Viklund.

Hon fortsätter:

– Bara att rensa allt det gamla tog sin tid och sedan har vi gjort så mycket vi kunnat själva. Vi gjorde dessutom ett studiebesök på Innovitaskolan i Kalix, som jobbat mycket med utforskande och innovativa miljöer för barnen.  Vi fick se hur barnen använde det och det gav oss massor av inspiration. Det mesta som vi sedan har beställt var sådant som de hade i sina lokaler och det säljs av ett stort leksaksföretag.


Cecilia Eriksson, kurator på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), och Elin Viklund, specialpedagog på habiliteringen, vid barn- och ungdomsmottagningen på Kalix sjukhus. I bakgrunden syns en av de projektioner som skapar stämning i väntrummet.

Bred målgrupp

Patienterna som nu besöker barn- och ungdomsmottagningen i Kalix kan därför numer mötas av bland annat fågelkvitter och projiceringar av 4K-videor, som ger ett snudd på 3D-intryck, med bland annat olika naturmiljöer.

Där finns också en ny rutschbana, som Elin Viklunds man, som är snickare, byggt, och en evighetsspegel. Kanske blir det så småningom också en tystgående cykel.

– Vi har haft mycket hjälp av sjukhusets IT-avdelning i installationerna av all teknik, vilket vi är tacksamma för, säger de.

Cecilia Eriksson berättar att en av utmaningarna varit att anpassa lokalerna för en bred målgrupp.

– Allt från små barn till tonåringar, men även föräldrar, som ibland sitter och väntar ganska länge när barnen är på behandling.


Projektion av djur och natur i högupplöst 4K-format.

Ändrar skepnad

Därför finns det till exempel böcker anpassade för olika åldrar och en hel del som berör känslor, men också kiss och bajs, neuropsykiatri, moderna familjekonstellationer och barns rättigheter.

För tonåringar som ska till BUP finns avskärmande fåtöljer. På ett bord står en glaskula med en laserstråle i, som ändrar skepnad och följer med när man rör på glaset med ett finger, i ett bubblande rör simmar plastfiskar runt och i en rund bädd, utformad som en liten ”pöl”, kan de minsta barnen krypa runt  med discokulor som reflekterar ljuset ovanför.

– Vi har också tagit hjälp av ett lokalt företag att sy upp gardiner. Det fanns inte tidigare, berättar de.

Mer positiv väntrumstid

Så vad har då allt detta kostat?

– Totalt kanske vi har köpt in saker för runt 15 000 kronor och sedan tillkommer målningen, men allt eftersom kommer det att tillkomma ytterligare saker.

Den respons de hittills har fått från patienterna har enbart varit positiv.

– De tycker det är mer lugn och ro nu, men samtidigt mycket att utforska om man vill det. Väntrumstiden har blivit mycket mer positiv. Vi har också haft studiebesök här från Piteås barn- och ungdomshabilitering, som gjort något liknande, och kuratorer från hela länet. En reflektion vi fått är ”wow” – många har varit helt exalterade.

Text och foto: Jonas Hansson


En glaskula med en stråle av elektroner som rör sig när man pekar på den, en ”pöl” för de yngsta att krypa runt i, inkluderande böcker och en gungkanin är några saker man finner i väntrummet.