"Barnen får se operationssalen och känna på allt som finns där"
Alla barn som har en planerad operation på Sunderby sjukhus erbjuds ett besök några veckor innan. "Det är väldigt uppskattat både av barnen och deras föräldrar", säger anestesisjuksköterskan Cecilia Stenberg.
Cecilia Stenberg, anestesisjuksköterska på Sunderby sjukhus, är ansvarig för rutinerna kring barnoperationer och för de besök som erbjuds i operationslokalerna innan. I samband med det delas bland annat gosedjur ut.
För många barn och även deras vårdnadshavare är en operation förknippad med mycket oroskänslor.
På Sunderby sjukhus har man därför sedan några år tillbaka ett särskilt mottagningsteam för barn som ska opereras. Cecilia Stenberg, som ingår i teamet, ansvarar för att ta emot de barn som vill göra ett besök i förväg, oftast cirka en månad innan operationen.
– Jag har inplanerad tid för det varannan torsdag. Då får de se operationssalen och känna på allt som finns där, som ventileringsmaskinen, narkosblåsan, ansiktsmasken, saturationsklämman man sätter på fingret och allt annat, säger hon.
Hela familjen
Hon fortsätter:
– Jag visar också på en docka hur det går till när de ska bli trött innan operationen.
Besöken erbjuds alla barn upp till 18 år och Cecilia Stenberg berättar att hon under det 1,5 år som hon varit ansvarig haft besök av barn från 1 till 14 år.
– En del av dem har olika diagnoser som gör dem extra oroliga. Andra är stickkänsliga. I vissa fall är det föräldrarna som vill veta hur det går till.
Oftast är det ett till två barn som kommer på besök varje månad och ibland har de med sig hela familjen, inklusive sina syskon.
– Jag tar emot en familj i taget. Det roligaste för barnen brukar vara att de får en present i form av till exempel ett gosedjur och om föräldrarna tillåter det kan de också bli bjudna på glass. Det handlar mycket om att ge en god bild inför deras operation, men också att lugna föräldrarna.
All utrustning i operationssalen är specialanpassad för barn och slangar, ansiktsmasker med mera är mindre i storlek, berättar Cecilia Stenberg.
Större risker
Cecilia Stenberg berättar att det ställs särskilda krav på de som arbetar med barnoperationer.
– Det är personer med vana av barn och barnläkemedel. All utrustning vi använder är anpassad för barn, i mindre storlekar, och allt finns samlat på samma ställe. Vi har också särskilda salar där barnoperationerna görs med en lugnare miljö runtomkring.
Det är betydligt större risker vid barnoperationer.
– Om något går fel måste man vara på tårna. Deras luftvägar är dessutom känsligare när de ska sövas. Eftersom barnen kan reagera på olika sätt försöker vi vara så flexibla som det går.
De här armbanden är väldigt populära presenter, konstaterar Cecilia Stenberg.
Skapa en bra relation
Hon fortsätter:
– Om de exempelvis vill ha på sig sin overall kan de få ha det eller också söver vi först och tar av overallen sedan. Om de vill sitta i mammans famn under sövningen eller titta på paddan får de det. I vissa fall kan de också få bli sövda med mask. Det är en jobbig och obekväm miljö och då är det prio på att skapa en bra relation.
– I vissa fall kan det till och med vara så att vi bestämmer att de får vänta en vecka på operationen och komma tillbaka bättre premedicinerade.
Text och foto: Jonas Hansson
I anslutning till operationssalarna finns särskilda förråd med barnanpassad utrustning.
När Cecilia Stenberg själv blev mamma för några år sedan tog hon med sig sin sex månader gamla dotter på studiebesök på operationsavdelningen – självklart med anpassade skyddskläder … Foto: Privat.