Brett spektrum på enheten för käkkirurgi

Patienter med över- och underbett, visdomständer som behöver opereras ut, skador efter cykelomkörningar eller slagsmål, slemhinnesjukdomar eller cancer i munhålan. Spektrumet är brett bland dem som får behandling på enheten för käkkirurgi vid Sunderby sjukhus.

Veronika Onsum och Marita Vikman Holmgren är tandsköterskor i botten men har specialiserat sig till operationstandsköterskor.

Peter Arvidsson är käkkirurg, medicinskt ledningsansvarig och handledare för ST-tandläkarna på käkkirurgin. Kristina Kivijärvi är övertandläkare och handledare för ST-tandläkare inom orofacial medicin. Båda är tandläkare i botten med fem respektive tre års specialisering inom sina områden.

När det gäller käkkirurgin behandlar de tillstånd i tänder och käkar. Enklare operationer kan vara att operera ut visdomständer när det är för avancerat för den vanliga tandvården eller sätta in tandinplantat.


Peter Arvidsson, Veronika Onsum, Kristina Kivijärvi och Marita Vikman Holmgren berättar hur verksamheten på enheten för käkkirurgi vid Sunderby sjukhus är upplagd.

Slagsmål och olyckor

Att rätta till käkställningsfel – underbett, överbett och sneda bett – innebär ofta ganska avancerade operationer i narkos som även kräver inläggning på vårdavdelning. Samma sak med käkfrakturerna som kan beror på slagsmål eller olyckor. En del behöver opereras för att de har fått infektioner som har spridit sig till käken med fara för andningsvägarna.

– Då läggs de in och behandlas med antibiotika efter operationen, berättar Peter Arvidsson.

Kristina Kivijärvi i sin tur tar emot patienter som har behov av ett särskilt omhändertagande av olika skäl. Området kallas för orofacialmedicin och är en specialitet som bara funnits i cirka sex år.


Kristina Kivijärvi blev färdig tandläkare 1990, har arbetat på enheten för käkkirurgi sedan 2000. Hon känner att hon har hamnat på rätt plats.

Brännande känsla

En av delarna i arbetet är slemhinneutredningar.

– Vi undersöker sjukdomar i munslemhinnan, tar biopsier, ställer diagnos och behandlar dessa tillstånd. Det kan vara alltifrån kroniska godartade förändringar till cancertumörer.

Munslemhinnebesvär med sveda, brännande känsla och ökad känslighet för till exempel kryddad mat, varmt kaffe och vissa tandkrämer är ett stort socialt problem för många patienter, berättar Kristina Kivijärvi.

– Med rätt diagnos och rätt insatt behandling får dessa patienter en förhöjd livskvalitet.

Cancertumörer remitteras till Umeå, som sköter om patienterna före och efter operationen tillsammans med öron-näsa-hals.

Fokalutredningar

Ett annan del är något som kallas fokalutredningar.

– Det innebär att vi utreder patienter som exempelvis ska hjärtopereras, cytostatikabehandlas eller strålbehandlas mot käkarna, förklarar hon.

Dessa patienter måste vara helt infektionsfria i tänderna, käkarna och munslemhinnan innan den medicinska behandlingen startar.

– Ska du till exempel göra ett hjärtklaffsbyte och har en infektion i tänderna kan bakterierna vandra med blodet och sätta sig på en hjärtklaff och skapa komplikationer, säger Kristina Kivijärvi.


Peter Arvidsson visar vad som finns i skåpen.

Detektivarbete

Därutöver möter de ibland inneliggande patienter på sjukhuset som får tandrelaterade problem under sjukhusvistelsen.

– De kanske biter av en tand eller har en trasig protes och då gör vi en bedömning och ser om vi kan hjälpa dem, eller om de ska slussas vidare till sin tandläkare på hemorten och få behandling där, säger Kristina Kivijärvi.

Hela tiden samarbetar hon med andra specialiteter som medicin, kirurgi, barn, öron-näsa-hals, infektion, radiologi, psykiatri, hud och tandvården.


Veronika Onsum, Marita Vikman Holmgren, Peter Arvidsson och Kristina Kivijärvi tycker att det är en tillfredsställelse att se förbättringen hos patienterna efter att de har fått sin behandling.

Nya saker hela tiden

När det gäller cancerpatienter sitter hon varje vecka med på en digital multidisciplinär konferens för hela norra regionen ända ner till Sundsvall. I konferensen deltar öron-näsa-hals-läkare, onkolog, radiolog, plastkirurg, patolog, käkkirurg med flera.

– Det passar mig jättebra med kopplingen till den medicinska sidan och att jag får lära mig nya saker hela tiden. Många gånger är det ett detektivarbete, säger Kristina Kivijärvi.

Även käkkirurgin samarbetar med tandvården, öron-näsa-hals, röntgen och ibland med andra kliniker inom specialistvården och specialisttandvården – inte minst tandregleringen.


Peter Arvidsson och Kristina Kivijärvi är tandläkare som har specialiserat sig – han inom käkkirurgi, hon inom orofacialmedicin.

Nära samarbete

Käkkirurgin och orofacialmedicin har dessutom ett nära samarbete med varandra. Varje morgon har de behandlarmöte för att gå igenom dagens patienter och titta på vem ska göra vad och om de behöver hjälpa varandra. En gång i veckan har de yrkesmöte då de går igenom patienter och nya remisser tillsammans.

En nyhet inom käkkirurgin är att de ska börja arbeta med digital planering av operationer för käkställningsfel och tandinplantat.

– I stället för att göra avgjutningar med gips så scannar du av tänderna och skapar en modell i datorn som du skriver ut med 3D-skrivare, berättar Peter Arvidsson.

De är precis i starten för att börja med den nya metoden som både kommer att spara tid och minska antal besök för patienterna.


Som operationstandsköterska är Veronika Onsum med och assisterar vid operationer.

Cancerpatienter

Orofacialmedicin har i höstas börjat med ett nytt projekt för cancerpatienter.

– De får ju sin behandling i Umeå, men nu har vi börjat träffa dem även efter behandlingen för att ta reda på hur det har gått, om de har några problem och vad de har för behov framöver. Förhoppningsvis kommer vi att kunna hjälpa dem på ett bättre sätt och lära oss mer om konsekvenserna av deras behandling så att vi kan göra något bra för dem, säger Kristina Kivijärvi.

Utmaningarna de har idag är att de behöver större lokaler och fler behandlingsrum, något som kan vara på gång.

Bristen på tandläkare och tandsköterskor märks av på denna klinik precis som i folktandvården vilket i sin tur påverkar väntelistorna. Av det skälet har de anställt resurstandläkare och för att minska köerna.


Marita Vikman Holmgren tycker att det är ett roligt och varierande jobb.

Mångåriga problem

Att se förbättringen hos patienterna efter att de har fått sin behandling, oavsett vilken det handlar om, är en tillfredsställelse tycker Peter Arvidsson och Kristina Kivijärvi.

Det tycker också Veronika Onsum, operationstandsköterska och teamledare, samt Marita Vikman Holmgren, operationstandsköterska och operationsplanerarare.

– En operation kan vara ganska påfrestande, men har de haft värk och smärta innan de kommer hit så lättar det ju efteråt, även om det oftast tar lite tid, säger Veronika Onsum.

Detsamma gäller för andra patientkategorier, både de som akut har skadat sig och kommer ut hela i käken igen eller har fått sitt bett tillrättat och de som har haft mångåriga problem med munslemhinnorna.


Kristina Kivijärvi trivs bra med sitt jobb som innebär mycket samarbete med andra kliniker. ”Ofta är det ett detektivarbete”, säger hon.

Viktigt med god munhälsa

När det gäller fokalutredningspatienterna kan det vara väldigt tydligt hur en god munhälsa påverkar allmäntillståndet. 

– Vi har både patienter som är helt felfria i munnen och andra som behöver mer eller mindre omfattande tandbehandlingar. Vi träffar en del patienter som av olika skäl inte har varit till tandläkaren på jättemånga år, säger Kristina Kivijärvi. 

Veronika Onsum och Marita Vikman Holmgren har tidigare jobbat som tandsköterskor i vanlig tandvård, men har specialiserat sig under ett år och läst en 15 poängs universitetsutbildning till operationstandsköterskor.


Peter Arvidsson har arbetat på enheten för käkkirurgi i 22 år, nästan ända sedan han blev färdig specialist, och tycker om sitt arbete.

Variationen är det bästa

De instrumenterar och assisterar tandläkarna vid operationer i narkos eller lokalbedövning, kallar patienter, har koll på väntelistor, sitter i receptionen, sköter sterilarbetet, vårdplaneringarna, schemaläggningen och förrådshanteringen.

– Jag tycker väldigt bra om mitt arbete och just variationen tycker jag är det bästa, säger Veronika Onsum.

– Det är ett helt annat jobb än att vara tandsköterska. Man får lämna lagningar och avtryck bakom sig och ha ett annat fokus. Och så är det roligt att träffa patienter i alla åldrar, säger Marita Vikman Holmgren.

Text och foto: Ulrika Vallgårda, frilansjournalist / Yours


Mer om enheten för käkkirurgi

  • Enheten för käkkirurgi är en verksamhet på Sunderby sjukhus som behandlar patienter både inom tandvård och sjukvård.
  • Här jobbar totalt 18 medarbetare: käkkirurger, en specialist i orofacialmedicin, ST-tandläkare och resurstandläkare inom båda specialiteterna, tandsköterskor, tandhygienist, operationstandsköterskor, administratör och enhetschef.
  • Enheten tar emot patienter på remiss från olika verksamheter inom regionen såsom avdelningar, hälsocentraler samt från Folktandvården och den privata tandvården.
  • En del patienter är akuta, men flertalet behandlingar är planerade.
  • Vissa behöver inläggning på Sunderby sjukhus.