Då står det nya sjukhusapoteket klart på Sunderby sjukhus
Planeringen för ett nytt sjukhusapotek, inrymt i en ny 800 kvadratmeter stor byggnad på Sunderby sjukhus, är i full gång. Det blir större och modernare än nuvarande lokaler, som anses snart vara uttjänta. I lokalerna kommer bland annat beredning av cytostatika och andra läkemedel för länets vårdverksamheter att ske.
Anders Bergström, läkemedelsstrateg på hälso- och sjukvårdsavdelningens vårdsäkerhetsenhet. På skärmen syns Claes Ljunghager, byggprojektledare, och Anne Posti, lokalsamordnare, båda på Fastigheter.
Innan apoteksmonopolet avskaffades 2009 var det statliga Apoteket som ansvarade för läkemedelsförsörjningen i Norrbotten åt dåvarande landstinget.
Backar man längre tillbaka, till 1970, var det landstinget själv som skötte det.
– Apoteket AB hade fortsatt uppdraget till 2020 då ApoEx tog över efter att de vunnit upphandlingen. De tog över mitt under brinnande pandemi och avtalet sträcker sig till 2026, berättar Anders Bergström, regionens läkemedelsstrateg.
Steril miljö
Sjukhusapotekets lokaler ligger idag bakom Apoteket vid Sunderby sjukhus entré.
Där bedrivs tillverkning av diverse läkemedel i steril miljö, till stor del handlar det om cytostatika till cancerpatienter, men även exempelvis ögonläkemedel och nutritionsläkemedel till barn. Från sjukhusapoteket sker även distributionen av läkemedel till alla regionens verksamheter i länet.
– Det ställs krav på att varje region måste ha en egen beredning eftersom hållbarheten är kort och det inte får vara för långa transporter, säger Anders Bergström.
– Regionerna får inte bereda åt varandra. Det finns en lagstiftning kring det. För vår del skulle det inte heller vara möjligt att ha en beredning i exempelvis Umeå eftersom det är för långt avstånd till Kiruna.
Beredning av läkemedel pågår i nuvarande sjukhusapoteket.
Vid patienthotellet
De lokaler på Sunderby sjukhus där beredningen sker i dag bedöms vara undermåliga.
– De klarar sterilitetskraven, men det är ventilationen som är det stora problemet eftersom det är brist på reservdelar. Det är därför en del som börjar knaka i fogarna och det kommer inte att hålla tio år till, säger Anders Bergström.
Med den bakgrunden har politiken därför beslutat att bygga nytt – samtidigt som nuvarande lokaler kommer att inrymma andra verksamheter.
Byggstart i vår
Claes Ljunghager, byggprojektledare, berättar att den nya byggnaden kommer att ligga i anslutning till patienthotellet Vistet.
– En fördel med att bygga nytt är att vi kan fortsätta produktionen i befintliga lokaler utan avbrott tills det nya huset står klart. De nya lokalerna kommer att bli 800 kvadratmeter jämfört med dagens cirka 450-500 kvadratmeter. Förhoppningsvis kan vi ha byggstart i april/maj.
– Vi tar med det nya sjukhusapoteket också höjd för framtiden utifrån ett beredskapsperspektiv, säger Anders Bergström.
Anders Bergström ser många fördelar med ett nytt sjukhusapotek.
Separata ventilationslösningar
Några fördelar med de nya lokalerna är större möjlighet att producera cytostatika och antibiotika, tillgång till fler tillverkningsbänkar, fler samt större tillverkningsrum samt att förse patienter med sterila läkemedelspumpar.
Säkerheten blir också betydligt bättre och det blir jämfört med i dag separata ventilationslösningar i olika rum så att tillverkningen kan fortsätta om det blir problem med ventilationen i ett av rummen.
– Det blir ett mycket tekniktungt hus med många specialanpassningar. Tillverkningsrummen är renare än en operationssal - de renaste lokalerna vi har i regionen, säger Anne Posti, lokalsamordnare på Fastigheter.
Alla tillverkning kommer att ske på bottenplan med en installationsvåning ovanför. I anslutning till det nya huset blir det också en ny infart.
Thorbjörn Johansson är en av medarbetarna på Apoex, som driver nuvarande sjukhusapotek, där Petra Öhman är chef.
Klart 2026/27
Det nya sjukhusapoteket beräknas vara helt klart vid årsskiftet 2026/27, med verksamhet igång från hösten 2026. Kostnaden är beräknad i 2022 års prisnivå till 23 miljoner kronor.
Vem som tar över verksamheten då Apoex avtal löper ut 2026 återstår att se. Det kan bli en fortsättning för dem eller så kan en annan entreprenör ta över. I vissa regioner drivs sjukhusapoteken i egen regi och det är också en potentiell möjlighet i Norrbotten. Det kan också bli en uppdelning mellan vem som sköter tillverkning och distribution.
– I första hand hoppas vi på att få en bra extern part som driver sjukhusapoteket, säger Anders Bergström.
Text och foto: Jonas Hansson
Foto på beredningsrummet: Thorbjörn Johansson.
Thorbjörn Johansson visar delar av de mediciner, i huvudsak cytostatika, som efter beredning förvaras i kylar på sjukhusapoteket innan de körs ut till regionens vårdverksamheter i länet.