Drog ut alla tänder
Hon fortsätter:
– Jag fortsatte ta sprutorna tills jag gjorde en benmärgstransplantation då jag var 27 år. Det var min yngre bror som var donator och vi var extremt kompatibla. Efter det är jag att betrakta som frisk, men gör kontroller varje år så att det fortsatt är min brors benmärg som dominerar.
Jessica Eriksson har inte heller några problem med muninfektioner längre. Detta efter att hon levt med en konstant inflammation i tandköttet, som påverkade hennes kropp starkt. Efter en smärtsam och psykiskt påfrestande process under flera års tid drogs alla tänder ut innan transplantationen kunde genomföras. Sjukhustandvården fäste istället proteser i de inopererade titanskruvarna.
”Helt nytt liv”
Ungefär tre år efter transplantationen började ett ”helt nytt liv”.
– Det går att dela upp mitt liv i två delar. I början efter transplantationen var jag väldigt trött och det höll i sig något år. Efter det fick jag en enorm energi, som jag aldrig haft även om jag alltid haft en sprudlande livsglädje. Några år efter transplantationen behövde jag inte ens sjukersättning utan kunde ta klivet ut till både skola och arbete. Nu jobbar jag 90 procent, säger Jessica Eriksson och avslutar:
– Jag är otrolig glad över att Göran Carlsson har varit en stöttepelare under alla år. Det gäller även de övriga inom vården som jag haft kontakt med. Jag är också tacksam för att min familj, inte minst min mamma, har ställt upp under alla års tid.
Jessica Erikssons egen gripande berättelse kan du läsa i patienttidningen PIO-bladet.
Barnkliniken vid Garnisonssjukhuset i Boden, dit barnen med Kostmanns sjukdom kom för vård.
Text: Jonas Hansson
Foton: Privata samt arkiv
Kostmanns sjukdom
Kostmanns sjukdom, hereditär (ärftlig) neutropeni eller svår medfödd neutropeni tillhör gruppen sällsynta medfödda immunbristsjukdomar.
Vid sidan av den ärftliga varianten finns även förvärvad neutropeni. Den utvecklas spontant eller som ett symtom på en annan bakomliggande sjukdom.
Det låga antalet neutrofiler (infektionsbekämpande vita blodkroppar) hos patienter med Kostmanns sjukdom har samband med en mognadshämning i benmärgen. Det leder till benmärgssvikt och apoptos (programmerad celldöd) av cellerna som ska bli neutrofiler. Det ökar också risken för leukemi.
Patienter med Kostmanns sjukdom får ofta svåra bakteriella infektioner under första levnadsåret, som orsakar bland annat bölder, öroninflammation och sår i munhålan. En del mutationer har inga andra symtom än de neutropenin ger, medan andra också har symtom från andra organ. Patienter med den norrbottniska HAX1-mutationen, som även finns i bland annat Japan, har även en neurologisk påverkan. Det yttrar sig i epilepsi och lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Det är också vanligt att patienter med Kostmanns sjukdom är korta i växten.
Doktor Kostmann
Rolf Kostmann levde 1909-1982. Han kom till Norrbotten 1942 efter sin läkarutbildning i Stockholm. Han var då 32 år och fick anställning som regementsläkare på halvtid och Norrbottens första och enda barnläkare på halvtid – med uppdrag att bygga upp barnsjukvården i länet. Först när barnkliniken i Boden stod klar 1946 fick han några underläkare som kollegor.
Han var först i världen att rapportera om hereditär neutropeni i Läkartidningen 1950 och sjukdomen bar snart hans namn.
Efter tio år i Norrbotten flyttade han till Norrköping och blev chef för barnkliniken där. Sin avhandling om Kostmanns sjukdom försvarade han vid Uppsala universitet 1956.