Elina är taggad på att börja jobba åt Region Norrbottens bemanningscentrum

Som ett led i att minska beroendet av inhyrd personal har Region Norrbotten startat ett eget bemanningscentrum för sjuksköterskor. Fem personer är till att börja med anställda, men det kommer att bli fler när verksamheten drar igång fullt ut efter sommaren. ”Jag är jättetaggad att börja jobba. Det känns superbra”, säger Elina Dejke, som är den först anställda.

Bemanningscentrum
Distriktssköterskan Elina Dejke är den första anställda på Bemanningscentrum och hälsas här välkommen med blommor av enhetschefen Suzanne Stigsdotter.

Bemanningscentrum, eller BMC som det förkortas, är Region Norrbottens egen personalpool med fast anställda grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor. De matchas mot de behov som finns på regionens sjukhus och hälsocentraler.

Före konflikten med Vårdförbundet hade anställningsavtal skrivits med fem sjuksköterskor, varav en kommer att börja arbeta redan under sommaren, då verksamheten smygstartar. Övriga kommer att påbörja sin tjänstgöring i augusti.

– Vi har redan en bit över 20 sökande, varav nästan alla tidigare arbetat inom bemanningsbranschen och bara någon enstaka arbetar åt regionen i dag. Vi kommer förhoppningsvis att ha minst tio anställda inom kort, säger enhetschefen Suzanne Stigsdotter.

Verksamhetschefen Coenraad Coster, som tittar förbi i BMC:s lokaler vid Sunderby sjukhus norra entré, tror det kommer att växa snabbt:

– Innan årets slut hoppas  jag på det dubbla, det vill säga runt 20 medarbetare. Behovet finns ute i verksamheten och vi har fått jättebra respons därifrån, säger han.


Elina Dejke ser fram emot att börja jobba på Bemanningscentrum..

”Äntligen händer det”

Elina Dejke, 33 år, från Måttsund fick tips att söka sig dit och blev den första att anställas. Hon har tidigare arbetat inom bland annat hemsjukvården i Luleå, på Sunderby sjukhus och som bemanningssjuksköterska. Under sommaren arbetar hon som inhyrd sjuksköterska hos Piteå kommun innan hon går på sitt nya jobb på Region Norrbottens Bemanningscentrum.

– Det känns så himla skönt att ha fått det här jobbet. Jag blev helt galet förtjust då jag fick höra att BMC skulle starta – äntligen händer det … Det ger både trygghet och en möjlighet att röra på sig. Jag tycker om när det händer saker och kände att det var dags att röra på mig efter många år i hemsjukvården. Jag kände att jag behöver utvecklas.

– Till en början kommer jag att jobba på sjukhusen i Sunderbyn och Piteå, men på sikt, när minsta barnet blir lite större, kan jag även tänka mig att åka upp en sväng till Gällivare sjukhus och kanske jobba som distriktssjuksköterska på någon av länets hälsocentraler, säger hon.

Malmfälten prioriterat

Suzanne Stigsdotter konstaterar att kravet är att man jobbar på minst fyra avdelningar på minst två orter. Man har alltid en hemavdelning som man kan återvända till, vilket för Elina Dejkes del ännu inte är bestämt vilken det blir.

– Att arbeta på olika platser passar kanske inte för den som söker tryggheten att vara på en och samma arbetsplats hela tiden. För andra är det ett spännande nytt arbetssätt. Om man bor vid kusten kanske det kan vara kul att dra upp till Gällivare en eller två veckor, som är maxgränsen för ett pass. Kanske kan man till och med ta med sig familjen och vintertid kombinera det med att åka skidor när man är ledig, säger hon.

Just Malmfälten är ett prioriterat område där efterfrågan är stor på BMC:s kommande verksamhet.


Enhetschefen Suzanne Stigsdotter tror att Bemanningscentrum inom kort kommer att ha minst tio anställda sjuksköterskor beredda att arbeta på olika sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten. Vid sin sida Elina Dejke, som till en början kommer att jobba på Sunderby och Piteå sjukhus.

Framgångssaga

De övriga fyra anställda som är klara kommer från Kiruna, Gällivare, Piteå och Luleå.

– Vi kommer att vara lyhörda för var man vill jobba. Det är viktigt att matcha rätt sjuksköterska mot rätt verksamhet, säger Suzanne Stigsdotter.

I BMC ingår också det som tidigare kallades bemanningsenheten som består av undersköterskor som arbetar på olika avdelningar på Sunderby sjukhus.

– Det har redan dykt upp en diskussion om att även de kanske kan tänka sig att arbeta på andra platser så det är något vi får titta på. Det kan också bli så att vi på sikt utökar till ytterligare yrkesgrupper, men där finns inga beslut ännu. Än så länge är vi något av pionjärer med det här arbetssättet i Norrbotten, men det finns liknande initiativ i andra regioner. Jag är övertygad om att det kommer att bli en framgångssaga, säger Suzanne Stigsdotter.

Text och foto: Jonas Hansson