Elisabeth lämnade läraryrket för vården
Läraren Elisabeth Öström tvingades att tänka om. Som 50-åring studerade hon till medicinsk sekreterare och bytte både yrke och bostadsort. ”Nu behöver jag inte längre ta med mig jobbet hem”, säger hon.
Barn- och ungdomsmottagningen håller till i en tegelbyggnad vid Piteå sjukhus. Här arbetar Elisabeth Öström sedan januari i år, efter ett och ett halvt år på ortopedmottagningen i Sunderbyn.
– Men jag visst hela tiden att jag ville jobba i en barnverksamhet och blev glad när jag fick jobbet i Piteå, berättar hon.
Elisabeth Öström tog sin lärarexamen för undervisning på låg- och mellanstadiet våren 1998. Inriktningen var matematik och de naturorienterande ämnena biologi, fysik och kemi. Under de första årens vikariat fick hon även undervisa i bland annat engelska, teknik och hemkunskap och då också på högstadiet.
– När jag sedan fick en fast mentorstjänst kunde jag fördjupa mig i mina egna ämnen. Bland annat gjorde jag en hel del eget undervisningsmaterial, som jag först provade på min dotter.
Elisabeth Öström, 54, ångrar inte sitt val att byta yrke mitt i livet. ”Man förlorar ingen kompetens utan bygger på det man redan kan”, säger hon.
Sällan ledig
Åren som lärare beskriver hon som både roliga och tunga.
– Att undervisa och planera lektioner, kontakten jag fick med eleverna – det var verkligen givande. Men samtidigt kunde jag sällan släppa jobbet helt. Det var långa dagar och ofta sex dagars arbetsvecka.
Engagemanget tog på krafterna. Elisabeth Öström gick in i väggen 2014 och var sjukskriven ett drygt år för utmattningsdepression.
– Sedan gick jag tillbaka och var mentor i en ny klass, men det var svårt med alla besparingar och barn som mådde dåligt. Jag tog alltid med mig jobbet hem. Det var inte bara att jag skulle rätta uppgifter och förbereda lektioner utan barnen var ständigt i mina tankar. Föräldrar kunde ringa både kvällar och helger. Det gick inte att vara helt ledig.
Sade upp sig
Elisabeth Öström kände att hon inte skulle orka länge till, trots att hon tyckte om läraryrket.
– Har man varit ordentligt utbränd en gång till så vill man aldrig tillbaka. Man aktar sig.
Efter en tids funderande sade hon upp sig och slutade i maj 2018. I augusti samma år började hon läsa till medicinsk sekreterare. Yrkeshögskoleutbildningen byggde på distansstudier med ett antal fysiska träffar i Luleå. Efter två år tog hon sin nya examen och började jobba på ortopedmottagningen i Sunderbyn.
Bra stämning
På barn- och ungdomsmottagningen i Piteå har Elisabeth Öström och hennes kollega hand om dokumentation och administration. Bland annat skriver de ut det läkarna dikterar och andra anteckningar.
– Vi arbetar även i receptionen, som vi delar med barn- och ungdomspsykiatrin. Vi ansvarar för posthantering, ordnar fram intyg som patienter behöver och skriver remisser till andra sjukhus och län. Vi servar också övrig personal med datorer, bokningar och annat som de behöver hjälp med, berättar hon.
Elisabeth Öström trivs med sina kollegor på barn- och ungdomsmottagningen i Piteå. Från vänster Angelica Spinnell, barnsjuksköterska, Hanna Viklund, barnläkare, Elisabeth Öström och Ulrika Renberg, barnsjuksköterska.
Hon beskriver yrket som omväxlande.
– Det är en väldig variation, alla barn har ju olika sjukdomar. Jag har ju sedan tidigare ett stort intresse för biologi så allt som handlar om sjukdomar och behandlingar tycker jag är intressant.
Elisabeth konstaterar att hon nu har ett yrke som hon kommer att orka med fram till pensionen.
– Dessutom är jag på en arbetsplats med bra stämning. Behöver man hjälp eller undrar över något kan man fråga vem som helst. Jag har verkligen trevliga kollegor!
Måste vara alert
Som medicinsk sekreterare ska man tycka om att träffa människor och ha förmåga att växla mellan olika uppgifter, så det finns vissa likheter med läraryrket. För Elisabeth Öström är det dessutom en bonus att få vara just på barn- och ungdomsmottagningen.
– Jag vill helst arbeta i en verksamhet som har koppling till barn. Jag jobbar ju inte direkt med barnen men allt handlar ju om dem.
Var yrket som du föreställt dig?
– Det är roligare än jag trodde! Men jag visste inte hur mycket man ska ha koll på, till exempel alla diagnoskoder. På ortopeden var det många latinska termer och benämningar på skruvar, muttrar och plattor. Här har vi inte den delen men mycket annat att hålla reda på. Det går inte att vara trött på jobbet, då hänger hjärnan inte med, säger hon.
”Jag kan sakna barnen och undervisningen, men det här är rätt val för mig”, säger Elisabeth.
Flytt till Piteå
Att göra en förändring mitt i livet – att säga upp sig och börja studera – var inte enkelt. Men hon värjer sig mot dem som tycker att hon varit modig.
– Känner man att man vill byta spår är det bara att köra på. Visst måste man ha tänkt igenom det innan, men vad har du att förlora? Om man inte trivs med sitt nya jobb kan man alltid gå tillbaka till det gamla.
Förutom att byta yrke har Elisabeth Öström separerat och bytt bostadsort – i somras flyttade hon från Gammelstad till Piteå. Hon har även förlorat sin syster och pappa.
– Min syster avled 2020 och strax därpå blev min pappa sjuk i cancer. Jag tog hand om honom och jobbade samtidigt. När han dog för snart ett år sedan hade jag inte längre något som band mig till Luleå.
Motorcykel och handarbete
Flytten till Piteå har inneburit flera fördelar.
– Jag slipper pendla, det vinner jag mycket tid på. Dessutom har jag min son och mina två barnbarn i Norrfjärden, som jag nu kommit närmare.
Som medicinsk sekreterare tjänar hon mindre än hon gjorde som lärare.
– Visst kan man önska att lönen vore högre, men den betyder trots allt inte allt. För min del var det inte värt att jobba kvar i skolan, trots flera tusenlappar mer i lön varje månad.
Fördelen är också att hon numera kan lämna jobbet på jobbet, förklarar hon. Hittills har hon haft fullt upp med att renovera sin nya lägenhet, men hon ser fram emot att få mer fritid.
– Jag vill gärna hinna handarbeta, främst sticka, virka och sy en del. Dessutom har jag en motorcykel. Jag har även anmält mig till Lottakåren, det tror jag blir roligt.
Text och foto: Ulrika Englund
Fakta
- Medicinsk sekreterare, läkarsekreterare och vårdadministratör är olika benämningar på samma yrke.
- 239 medarbetare är anställda som antingen medicinska sekreterare eller läkarsekreterare i Region Norrbotten.
- Medicinska sekreterare ett bristyrke i Norrbotten, det är svårt att rekrytera. Det innebär att den som utbildar sig har goda möjligheter att få ett arbete.
Källa: HR