Extra OB-ersättning välkomnas i vården

Region Norrbottens satsning på dubblerad OB-ersättning välkomnas på intensivvårdsavdelningen, IVA, i Sunderbyn. ”Självklart är det bra att det blir en rejäl höjning. Det är bättre att pengarna går till oss fastanställda än till inhyrd personal”, säger sjuksköterskan Anna Holmberg.

Två vitklädda medarbetare i en IVA-sal.
IVA-sjuksköterskorna Anna Holmberg och Adam Tunlind ser positivt på beskedet om dubblerad OB-ersättning.


Satsningen på extra ersättning för arbete under obekväm arbetstid, OB, ingår i ett åtgärdspaket som presenterades och beslutades om i våras. Syftet är att öka möjligheten för Region Norrbotten att rekrytera och behålla medarbetare.

Förändringen berör flera tusen av regionens anställda, gäller från den 1 september och kommer att märkas redan på oktoberlönen.

På intensivvårdsavdelningen i den nya akutvårdsflygeln i Sunderbyn råder ett fokuserat lugn. I några av de ljusa salarna vårdas svårt sjuka och skadade människor, medan andra rum är iordningställda i väntan på fler.

Dygnet runt, året om, ska avdelningen bemannas. Kvällar, nätter och helger tjänstgör vårdpersonalen, tider då många andra i samhället är lediga. Röda dagar, storhelger och ”aftnar” spelar ingen roll, medarbetare måste alltid finnas på plats för att rädda liv.

Extra tusenlappar

Anna Holmberg har arbetat länge på IVA och gläds åt satsningen

– Ingen säger nej till mer pengar i plånboken. För mig som jobbar ”normal” obekväm arbetstid, alltså dagar, kvällar och helger men inte nätter, kommer det att innebära ett par tusenlappar extra i månaden, säger hon.

Under tio veckor jobbar hon elva helgpass.

– Beroende på exempelvis när storhelger infaller kan summan variera, men jag brukar snitta 2 500 till 3 000 kronor i ersättning. Det fördubblas nu.


Adam Tunlind och Anna Holmberg tror att den höjda ersättningen kan uppmuntra fler ur den ordinarie personalen att ta pass under kvällar, helger och nätter, i den mån man orkar.

Gör det mer intressant

För de sjuksköterskor och undersköterskor som även jobbar nätter kommer förändringen att märkas ännu mer. Den som arbetar treskift, alltså cirka tio nätter under tio veckor, har i dag en OB-ersättning på omkring 4 000 kronor. De som enbart jobbar natt har en ersättning på cirka 6 000 kronor i månaden.

– Den extra ersättningen kommer absolut att märkas på lönen för många på avdelningen, säger hon.

Adam Tunlind, även han IVA-sjuksköterska, välkomnar också satsningen på höjd ersättning.

– Det är jättebra att det äntligen blir en förändring. Tidigare har det inte funnits några incitament att jobba obekväm tid. Så förutom att det ger mer i plånboken så kan det uppmuntra fler att ta pass på kvällar, helger och nätter.

Jobb när andra är lediga

Själv arbetar han sex nätter under varje 10-veckorsperiod, förutom alla dag- och kvällspass.

– Mitt OB ligger i snitt på 3 000 till 3 500 kronor per månad med nuvarande ersättning och det dubblas nu. Däremot kommer jag inte att orka ta fler nattpass. Det är dessutom svårt när man har familj, säger han.

Några av sjuksköterskorna på IVA arbetar enbart natt. Anna Holmberg och Adam Tunlind konstaterar att det är dessa som är de stora vinnarna ekonomiskt.

– Och det är de verkligen väl värda!

De påminner om att det handlar om just obekväm arbetstid.

– Det är många i vården som jobbar när de flesta andra är lediga. Det är till exempel inte jätteroligt att åka hit på julaftonskvällen eller ens vara här en vanlig torsdagskväll klockan 21. Då behöver vi också få en rimlig ersättning, säger Anna Holmberg.

Ordentlig höjning

Fram till nu har ersättningen för obekväm arbetstid varit alltför låg, anser de två kollegorna.

– Den har länge legat på nästan samma nivå, ibland har den höjts med en krona eller så per år. Därför att det bra att man nu gör en ordentlig höjning.

”Den höjda ersättningen är ett steg i rätt riktning”, säger Linda Mjörnerud, som här blandar ett läkemedel till en IVA-patient.

På intensivvårdsavdelningen finns idag fyra till fem inhyrda sjuksköterskor. Avdelningen har på det stora hela en relativt stabil personalsituation och har så haft över tid, även om en del medarbetare slutade efter de tunga åren med covid-19-pandemin.

– På så sätt är avdelningen inte representativ för resten av sjukhuset. Men det är klart att det även kan komma att märkas hos oss att regionen satsar mer på den befintliga personalen, säger Anna Holmberg.

Kan locka fler

Deras kollega Linda Mjörnerud, IVA- och ambulanssjuksköterska, har arbetat sex år på IVA.

– Den höjda ersättningen är ett steg i rätt riktning. Det här är inget kall utan ett jobb som alla andra och då måste vi också få betalt för det vi gör. Vi är inte Florence Nightingale, även om vi är lika omtänksamma, konstaterar hon.

Sjuksköterskorna Linda Mjörnerud och Linda Grönlund hoppas att satsningen ska få fler att söka sig till vården.

Bra för bemaninngen

Linda Grönlund arbetar i vanliga fall som sjuksköterska på akuten i Piteå, men studerar till IVA-sjuksköterska och gör praktik i Sunderbyn.

– Jag tror absolut att en bättre ersättning kan inverka vad gäller bemanningen. De som redan är anställda vill vara kvar samtidigt som fler kanske vill söka sig till vården.

Hon har tidigare jobbat i handeln, där avtalen vid obekväm arbetstid länge varit goda.

– Där har man 100 procent efter en viss tid på kvällen och under helgen, så det bär sig verkligen att jobba de tiderna. Det här är rätt väg att gå även i vården, säger hon.

Text och foto: Ulrika Englund