Forskaren från Norrbotten presenterar glesbygdsperspektivet runt om i världen
Frida Jakobsson är överläkare på infektionskliniken i Sunderbyn och forskar inom hepatit B och C. Nu presenterar hon sin forskning runt om i världen.
Frida Jakobsson är uppvuxen i Korpilombolo och studerade till läkare i Uppsala. När hon skulle göra sin AT-tjänst hamnade hon i Sunderbyn och blev kvar.
– Det var enklare att få en tjänst här och så kom jag närmre familjen. Jag tänkte till en början bli ortoped och jobbade där i några år innan jag bestämde mig för att jobba på infektionskliniken. Jag har inte ångrat mig, det är jätteroligt och händer nya saker hela tiden, säger Frida Jakobsson, överläkare på infektionskliniken på Sunderby sjukhus.
Nu har hon jobbat i Sunderbyn i snart tio år. När pandemin bröt ut 2020 blev hon specialist inom infektionssjukdomar. För några år sedan började hon även forska på hepatit B och C och är nu doktorand vid Umeå universitet.
– Det är det jag brinner för och jobbar med kliniskt. Jag är också ansvarig läkare för sprututbytet i Norrbotten, där jag bland annat behandlar hepatit. Mycket av mitt arbete kliniskt och min forskning kretsar kring just hepatit.
Presenterar forskning globalt
Under våren 2024 var hon i Japan och presenterade sin första forskningsartikel.
– Där träffade jag dr John W Ward som är chef för Coalition for Global Hepatitis Elimination, CGHE. Det är ett internationellt program över hur man ska behandla hepatit globalt, säger hon.
De tyckte det var intressant att höra hur man i norra Sverige och glesbygden jobbar med hepatit B och C. Därför bad de Frida Jakobsson berätta om det i en artikel på deras hemsida, som fick stor uppmärksamhet globalt.
– Nu är jag även inbjuden till en konferens i Aten i höst för att berätta lite mer om Norrbotten och hur vi jobbar med hepatit B vaccination här. Genom forum som CGHE har jag fått kontakt med människor från olika delar av världen som jobbar med just hepatiteliminering.
Unikt perspektiv
Enligt Frida Jakobsson går det bra att kombinera jobb och forskning och menar att både chef och kollegor möjliggör det för henne.
– Det är alltid en utmaning att få tid för forskning när jag jobbar på en liten klinik och inte ett universitetssjukhus. Men jag tycker att min chef är väldigt bra och försöker lösa det schemamässigt så att jag kan få forskningstid och kunna åka i väg på konferenser.
Hur känns det att presentera din forskning internationellt?
– Det som är unikt är väl på något sätt också Region Norrbotten och att jobba här. Det hade inte varit lika unikt om man jobbade i en storstad, den erfarenheten har många andra. Just det här med glesbygdsperspektivet tycker de flesta är intressant när jag är i väg och presenterar min forskning.
Sverige långt efter
Frida Jakobsson är väldigt engagerad i sprututbytet i Norrbotten och har varit det sedan starten 2015. I Sverige är det framför allt i gruppen personer som injicerar droger där hepatit C sprids. Om vi ska kunna behandla bort hepatit C är det just där vi måste lägga störst fokus, menar hon.
– Sprututbytet är jätteviktigt på många sätt, dels för att begränsa smitta och smittspridning, dels att verksamheterna blir en ingång för att möta utsatta grupper. Det främjar också allmän hälsa och motiverar till frivillig vård och behandling för missbruk eller beroende.
Hon berättar att vi i Sverige ligger ganska långt efter och att det i många länder är mer utbyggt än här. Enligt henne är utmaningen i Norrbotten de långa avstånden och att det än så länge bara finns ett sprututbyte.
– Det är svårt att nå alla, så det kan lätt bli ojämlikt. Vårt mål är att kunna öppna på fler ställen i länet och vi tror att det är jätteviktigt att det finns tillgång till rena injektionsverktyg över hela Norrbotten. Jag tror att det på sikt kan minska lidande, spara pengar och även rädda människoliv, säger Frida Jakobsson.