Givande utbyte vid kenyanskt besök

Under den gångna veckan har en grupp bestående av sju personer från Kajiadodistriktet i Kenya besökt Norrbotten, som ett led i det pågående samarbetet som bland annat Region Norrbotten har med stöd av ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati.


Den kenyanska besöket i Norrbotten inkluderade ett uppskattat stopp vid Polcirkeln. Det ingår i det fleråriga projektet ”Deeply depressed or reasonably distressed? Mental health and social needs of women before and after childbirth in the Kenyan county of Kajiado”.

Vi träffar den kenyanska delegationen när de samlats i styrelserummet på Regionhuset. Linda Frohm, oppositionsråd för moderaterna, och Linda Jonsson, regionråd för vänsterpartiet, berättar om det svenska politiska systemet, inklusive bland annat hur regionen styrs och kungahusets roll. När de berättar att vi efter en lagändring har en kvinnlig tronföljare utbrister någon: ”that´s democracy”.

Det följs av berättelser från den kenyanska gruppen kring hur samhällssystemet fungerar i Kenya innan det är dags för Camilla Fredriksson, projektledare för regionens kompetenscentrum för våldsutsatta, att berätta om deras arbete.


Abraham Osoi är ledamot för minoritetspartiet i Kajiados regionfullmäktige och dess yngsta ledamot. Han blev invald för några år sedan då han var 24 år.

Mycket att lära

Frågor som väcker diskussion är bland annat samtyckeslagen, förbudet mot barnaga, barnuppfostran och lördagsgodis. Det ställs också en fråga vad det beror på att var fjärde kvinna men bara var sjätte man i Sverige någon gång har utsatts för utsatts för våld i en nära relation av en närstående.

Två av kommentarerna efteråt är ”vi har mycket att lära från er” och ”väldigt intressant information”.

Kristian Ekman, strateg på regionstaben och projektkoordinator på Region Norrbotten, är mycket nöjd med utbytet och konstaterar att några av höjdpunkterna för gästerna från Kenya var besöken på ungdomsmottagningen i Luleå, Luleå kommuns föräldrasupport och ett besök på Resurscentrum för samisk hälsa och Ájtte museum i Jokkmokk.

– Det finns många likheter och utmaningar i båda regionerna när det gäller att förbättra ursprungsbefolkningens och minoriteternas hälsa.


Bakre raden: Kristian Ekman, strateg på regionstaben, Jane Karimi, psykolog på Mount Kenya-universitetet, doktor Lydia Munteiyan, direktör för medicinska tjänster – och den första kvinnliga direktören på det regionala hälsodepartementet i Kajiado, professor Peter Wanderi på Mount Kenya-universitetet, doktor Francis Makokha, forskare på Mount Kenya-universitetet, Satu Norsten Manninen, stabsdirektör, Caren Kamau, regionkoordinator för könsbaserat våld på det regionala hälsodepartementet i Kajiado och projektkoordinator, Sebastian Gabrielsson, biträdande professor i omvårdnad och dekan för den filosofiska fakulteten på Luleå tekniska universitet, samt Camilla Fredriksson, projektledare för regionens kompetenscentrum för våldsutsatta. Främre raden: John Loisa, ledare för majoritetspartiet i Kajiados regionfullmäktige, Linda Jonsson, regionråd för vänsterpartiet, Abraham Osoi, ledamot för minoritetspartiet i Kajiados regionfullmäktige och dess yngsta ledamot, samt Linda Frohm, oppositionsråd för moderaterna.

Ögonöppnande diskussioner på RFSL

Han lyfter även fram besöket på Luleå tekniska universitet där det bland annat diskuterades nuvarande och möjliga framtida partnerskapsmöjligheter mellan LTU och Mount Kenya-universitetet.

Han fortsätter:

– De besökte även RFSL:s kontor i Luleå för viktiga och ögonöppnande diskussioner om hur synen på HBTQI-personer och deras rättigheter skiljer sig markant mellan Kenya och Sverige. I Kenya upplever HBTQI-personer en mycket svår situation.

Med andra ord en vecka full av givande och tagande emellan två regioner långt borta från varandra, men ändå med stor potential att utbyta erfarenheter.

Läs mer om projektet

Partnerskap med Kenya sätter fokus på mental hälsa hos unga mödrar

Text och foto: Jonas Hansson
Foto vid Polcirkeln: Kristian Ekman


Det bjöds bland annat på ”Swedish fika”.


På agendan

Den digra agendan för det kenyanska besöket har bland annat innehållit presentationer och besök som handlat om:

  • Det svenska politiska systemet.
  • Region Norrbotten och den gröna omställningen.
  • Regionens kompetenscentrum för våldsutsatta.
  • Psykiatrin i Norrbotten.
  • Barnafödande och BB.
  • Jokkmokks hälsocentral och samiskt resurscenter
  • RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, samt HBTQI-arbete i Region Norrbotten.
  • Medborgardialoger i Norrbotten.
  • Luleå kommuns föräldrasupport.
  • Masterclass Psychiatry-konferensen.
  • Luleå tekniska universitet.
  • Forskarskolan Nära vård.
  • Regionens arbete med jämställdhetsintegrering.