Här lagas julmaten – till både patienter och personal

Även på Region Norrbottens sjukhus serveras julmat. Häng med när Sunderby sjukhus produktionskök rullar 150 kilo köttbullar till både patienternas och personalens julbord och jultallrikar.

Teamet bakom julköttbullarna på Sunderby sjukhus: Sahira Gorgis, köksbiträde, och Kristina Simonjan, kock.
Sahira Gorgis och Kristina Simonjan lagar köttbullar.

Många av oss står böjda över grytorna så här års för att få allt klart inför den stora mathelgen. Sammalunda i regionens storkök, som ser till att patienter och tjänstgörande personal ska få del av traditionell julmat.
Sunderby sjukhus produktionskök har vid det här laget lagat 1100 portioner till julbordet i restaurang Källan, jultallrik till drygt 230 patienter och jullådor till drygt 180 personal till julaftonen. För att klara den här uppgiften har köket, med en ordinarie arbetsstyrka om 16 personal, tagit in extrapersonal. Det berättar Johanna Isaksson Vallström, enhetschef på kostenheten.

"Ska få julkänsla"
På frågan varför de erbjuder julmat svarar hon:
– Det är viktigt att varken patienterna eller personalen glöms bort. Patienterna har ju inget val och då är det är det viktigt att göra det så bra som möjligt för dem, vi vill att de ska få julkänsla.
Caroline Tedestam, kostekonom på Sunderby sjukhus, fyller i:
– Vi försöker beakta högtider och helgdagar för dem som befinner sig här. Speciellt för de barn som är inlagda över julhelgen. Vi brukar ge dem julgodis, säger hon.

Fyrhändigt team
Den här dagen är uppdraget för Sahira Gorgis, köksbiträde, och Kristina Simonjan, kock, att tillverka 150 kilo köttbullar. En process som inbegriper allt från att göra smet, steka köttbullar, kyla, förpacka och slutligen frysa desamma. Allt för hand, bortsett från själva rull-momentet: för att personalen ska slippa trilla händerna ur led har storköket en speciell apparat tillhanda som på bokstavligt talat löpande band tillverkar perfekt formade köttbullar.

Perfekt formade köttbullar tas om hand av flinka händer.

Redan efter en kort stunds observation står det klart för en utomstående att arbete i ett produktionskök tarvar hög grad av samspel och teamkänsla i allmänhet och i synnerhet när det vankas julköttbullar.

Skjuts in i ugnen. Köttbullarna tillagas i 180 grader i tio minuter.

Varje moment behöver mer eller mindre fyra händer: fylla smet i köttbulls-apparaten, fylla plåtarna och sen skjuts in i ugnen för att därefter med flinka händer (inte mosa köttbullarna!) förpacka, kyla, väga och slutligen frysa de värdefulla godsakerna.

Rysligt minne
Teammedlemmarna i det här fallet, det vill säga Sahira Gorgis och Kristina Simonjan, både gläds åt apparatens effektivitet och småryser åt ett för evigt inpräntat minne från 2019, då den krånglade och personalen fick kavla upp ärmarna högre än vanligt. Alla på kostenheten, från enhetschef och kontorspersonal till kökspersonal, kallades in för att trilla köttbullar. Ett uppdrag de klarade – just det – tillsammans.
Vad är bra med att jobba i storkök?
Sahira Gorgis och Kristina Simonjan tittar på varandra:
– Jag tycker om mat, säger Sahira Gorgis.
– Det är roligt när gästerna blir nöjda, säger Kristina Simonjan.
Redan när klockan närmar sig lunch är Sahira Gorgis och Kristina Simonjan färdiga. 150 kilo köttbullar är klappade och klara för både personalens julbord och patienternas jultallrikar, de sistnämnda kanske en ljusglimt för dem som tillbringar sin jul på sjukhuset.

Klappat och klart. Inom fem timmar hann Kristina Simonjan och Sahira Gorgis tillaga 150 kilo julköttbullar.

– Det gick så bra tack vare att våra kolleger hade förberett allt så bra, säger Kristina Simonjan.
Sahira Gorgis nickar och säger:
– Jag kommer att drömma om köttbullar i natt.

Text och bild: Monica Sandberg


Fakta: Julmat

Sunderby sjukhus jultallrikar till patienterna:
Julskinka, äppelmos, mimosasallad, kalvsylta, rödbetssallad, räksallad, gravad lax, hovmästarsås, inlagd sill, senapssill, tunnbröd, prinskorv, julköttbullar, potatis, julmust, clementin.

Julbordsmenyn på restaurang Källan i Sunderby sjukhus:
Gravad lax, hovmästarsås, husets 3 sillar, griljerad julskinka, mimosasallad, ägg, kärringröra, räksallad, rödbetsallad, västerbottenspaj. Prinskorv, husets köttbullar, julglaserad fläskkarré, Janssons frestelse, potatis, husets vörtbröd med vispat västerbottensmör. Sojabullar, vegoprins, grönsaksjansson, omelett med fetaost. Polkagriskakor, saffranskakor, pepparkakor, rocky road, ädelost, björnbärsmarmelad, skumtomtar, julmust och glögg.

Fakta: Julmat i Region Norrbotten

Sunderby sjukhus produktionskök lagar julmaten från grunden.
Även på övriga sjukhus i Norrbotten serveras julmat under julafton. Den maten lagas på externa produktionskök, det vill säga de kök som levererar mat övriga dagar.