Hon utbildade sig till skopist – för patienternas skull

För fem år sedan fick Johanna Lindmark Larsson chansen att jobba som sjuksköterska på endoskopimottagningen i Gällivare. Nu är hon specialutbildad skopist – den första i kommunen – vilket betyder att hon själv kan göra undersökningarna. ”Det här jobbet är mycket roligare än vad jag någonsin kunnat drömma om, tack vare patienterna”, säger hon.

Johanna Lindmark Nilsson i personalrummet.
Johanna Lindmark Nilsson i personalrummet.

Det är lugnt på Gällivare sjukhus den här fredagseftermiddagen i augusti. Endoskopimottagningen stänger vid lunch och de flesta har lämnat lokalerna för dagen.

Men kvar är Johanna Lindmark Larsson. Hon har jobbat som sjuksköterska på mottagningen sedan 2017, och därmed assisterat vid ett stort antal koloskopier och gastroskopier. Men då har det alltid varit en läkare som genomfört själva undersökningen.

"Stort behov"

Nu är det annorlunda. Från och med i våras är Johanna specialutbildad skopist – eller endoskoperande sjuksköterska om man så vill – och det betyder att hon själv kan genomföra undersökningen.

– Det har genom åren funnits ett stort behov av personer som kan göra de här undersökningarna, så jag fick en fråga från Michael Dahlberg som då var verksamhetschef på kirurgen om jag ville gå en utbildning, och det ville jag, säger Johanna.


Johanna visar upp ett endoskop.

Tillsammans med ytterligare två sjuksköterskor från Sunderby sjukhus hoppade hon på en distansutbildning via Blekinge Tekniska Högskola, och i våras blev hon färdig. Det betyder att det nu finns totalt fyra endoskoperande sjuksköterskor i Norrbotten: Två i Sunderbyn, en i Piteå och så Johanna i Gällivare.

Letar efter cancer

En endoskopi innebär att man kan titta in i mag- och tarmkanalen med hjälp av ett instrument som kallas för endoskop. I endoskopet sitter en videokamera som filmar patientens inre och sedan visar upp det på en bildskärm.

Om man gör en endoskopisk undersökning av magsäcken så kallas det för gastroskopi, medan en undersökning av tjocktarmen kallas för koloskopi.

De här undersökningarna är viktiga för att upptäcka avvikelser som skulle kunna tyda på exempelvis cancer i tjocktarmen eller i magsäcken.

"Inga roliga undersökningar"

Men de kan också vara väldigt jobbiga för patienten att göra. Både fysiskt och psykiskt.

– Det är ju inga roliga undersökningar, det här. Det är ganska utlämnande och kan vara ångestframkallande och panikartat för många, säger Johanna.


Spritat och klart.

Vid en gastroskopisk undersökning går man in med en slang via munnen och ner genom svalget. Vid en koloskopi för man in slangen via ändtarmsöppningen. Med andra ord, inte helt bekvämt.

– Det är jätteviktigt att stötta patienten ordentligt, för det här är väldigt jobbigt för många, säger Johanna och fortsätter:

– En gastroskopi triggar igång varenda reflex du har i kroppen. Det sprutar tårar, snor och slem. Det kan vara väldigt obehagligt. När det gäller koloskopin kan det vara jobbigt på ett annat sätt. Många känner sig utlämnade och är rädda för att de ska prutta och att det ska komma bajs.

Förstår patienten

Johanna säger att hon har stor nytta av sin bakgrund som sjuksköterska och assistent, nu när hon själv genomför undersökningarna.

– Eftersom jag har den erfarenheten av att sitta som assistent kan jag nog ha lättare att förstå vad som är jobbigt för patienten. Det är en av fördelarna med att även utbilda sjuksköterskor. Läkarna har den medicinska kunskapen, men de kanske inte har den där omvårdnadsbiten som en sjuksköterska har.


Johanna Lindmark Larsson.

Hon pratar mycket om värdet av att patienten ska känna sig trygg, vikten av kommunikation under hela undersökningen och förståelse för alla tänkbara reaktioner.

– Innan jag började jobba med endoskopier tänkte jag att det kan väl inte vara kul, att jobba med bajs hela dagarna, säger hon och skrattar.

– Men det var så mycket roligare än vad jag hade kunnat drömma om och det är mycket på grund av patienterna. Man får hjälpa dem genom något som är jättejobbigt och det kommer tillbaks sedan, för de är glada och tacksamma. Man är en jätteviktig person för patienten.


Johanna trivs på sitt jobb.

Till hösten kommer Johanna att ha egna mottagningspatienter på Gällivare sjukhus, och genomföra endoskopier. I början är tanken att hon ska börja jobba med det två halvdagar i veckan, för att sedan öka på allt eftersom.

– Men bara de två halvdagarna ökar vår produktion ganska avsevärt, och om man tänker att jag kan ta in ännu fler patienter framöver så skulle vi nog nästan kunna dubbla produktionen.

Vad kommer det betyda för patienter i Gällivare?

– Att vi kan hålla våra väntelistor kortare och att de får komma i tid för sin undersökning.

Ökad produktion

En större produktion kommer också att behövas, för nu ökar nämligen behovet av endoskopier. I hela Sverige gör man numera regelbundna screenings på personer över 60 år. Det innebär att man får lämna ett avföringsprov och om det syns spår av blod blir man erbjuden en koloskopi-tid.  Allt för att för att tidigt kunna upptäcka cancer i tjock- och ändtarm.

– Det här betyder att även personer som inte tidigare har sökt vård kommer till oss, och antalet koloskopier kommer att öka, säger Johanna. 

Text och foto: Moa Höjer/Emmy Henriksson