Kämpaglöd trots besvärligt läge i Jokkmokk

Inom kort öppnar de fem allmänmedicinska vårdplatserna vid Jokkmokks hälsocentral efter sommarens paus. ”Bemanningsläget är fortfarande tufft, men vi har rekryteringar på gång. Dessutom är det bra att våra medarbetare har kunnat vara lediga och vila upp sig i sommar”, säger Kajsa Walkeapää, enhetschef.

Enhetscheferna Kajsa Walkeapää och Maria Sjöberg Fjellvind utanför ingången till Jokkmokks hälsocentral.
Välkomna till oss på Jokkmokks hälsocentral! Enhetscheferna Kajsa Walkeapää och Maria Sjöberg Fjellvind hoppas på fler medarbetare.

Precis som på många andra håll i norra Sverige råder det brist på vårdpersonal i Jokkmokk. Här har det dessutom, trots dispens från hyrstoppet, periodvis varit en utmaning att få tag i bemanningspersonal.

På mottagningen jobbar cirka 20 personer medan det behövs ungefär tolv personer för att bemanna den dygnet-runt-öppna allmänmedicinska vårdplatsavdelningen. De ordinarie medarbetare har under senare år ofta fått täcka upp för varandra och ta extrapass. Även pensionerad vårdpersonal kommer in och jobbar; ett värdefullt tillskott.

– Personalläget försämrades under våren och det var även svårt att hyra in sjuksköterskor till avdelningen. Sammantaget såg vi en katastrofal sommar framför oss. Arbetsmiljön för den ordinarie personalen skulle bli ohållbar, säger Birgitta Engrund Sohlberg, verksamhetsområdeschef.

Öppnar igen

För att göra det möjligt för de anställda att ha semester i lugn och ro beslutade Region Norrbotten att pausa de fem vårdplatserna från den 1 juni. I stället stärkte man tillgängligheten på hälsocentralen med utökat öppethållande för jourverksamheten. Ambulansstation finns sedan tidigare på orten.

Reaktionen bland Jokkmokksborna har varit stark, något Birgitta Engrund Sohlberg har förståelse för.

– Människor blir självklart oroliga när en vårdform man haft tillgång till inte längre finns i närheten, inte minst i en kommun med stora avstånd. Nu öppnar vi vårdplatserna igen och arbetar på olika sätt för att få till en mer stabil verksamhet, säger hon.

Känslan är att sommaren fungerat bra i Jokkmokk, trots förändringen.

– Vi har inte fått rapport om någon avvikelse. Däremot kan det naturligtvis finnas enskilda personer som ändå upplever att det varit problematiskt att få åka längre för vård, säger Birgitta Engrund Sohlberg.


Vid Jokkmokks hälsocentral pågår ett utvecklingsarbete där bland annat flöden och arbetssätt ses över. Från vänster Cecilia Hietala, verksamhetsutvecklare, Kajsa Walkeapää och Maria Sjöberg Fjellvind, enhetschefer i Jokkmokk, Marita Eriksson, enhetschef vid Laponia, och Birgitta Engrund Sohlberg, chef för verksamhetsområdena Kiruna och Gällivare.

Möjliga lösningar

Den här dagen är det lugnt och tyst på hälsocentralen, bara någon enstaka besökare passerar i entréhallen. Inne i ett av sammanträdesrummen råder desto mer aktivitet. Här diskuterar enhetscheferna Kajsa Walkeapää och Maria Sjöberg Fjellvind nuläget och möjliga lösningar tillsammans med Birgitta Engrund Sohlberg.

På plats finns även Marita Eriksson, erfaren enhetschef vid Laponia hälsocentral i Gällivare, och Cecilia Hietala, verksamhetsutvecklare i norra delen av länet.

Tillsammans utgör Marita och Cecilia ett utvecklingsteam som av division Näras ledning fått i uppdrag att stötta Jokkmokks hälsocentral.

– Vårt startfokus är aktiviteter kopplade till öppnandet av de allmänmedicinska vårdplatserna, men uppdraget går även ut på att stärka verksamheten på längre sikt, säger Marita Eriksson.

Dialog med kommunen

För att förbättra situationen analyseras flera delar, däribland bemanning, flöden och arbetssätt. Även utökad samverkan med andra vårdverksamheter diskuteras.

– En förändrad struktur kan vara nödvändig. Det i sin tur kan leda till förbättringar i arbetsmiljön och ökad tillgänglighet, säger hon.

Rekrytering är ett högt prioriterat område. Det behövs framför allt fler undersköterskor och fler sjuksköterskor till hälsocentralen.

– Vi har klart med en ny medarbetare och har ytterligare några som är intresserade. Dessutom har vi inlett en dialog med Jokkmokks kommun för att försöka identifiera samordningsmöjligheter och se hur praktiska hinder kan lösas. I stället för att konkurrera om samma personer vill vi hitta sätt att samarbeta, säger Kajsa Walkeapää.

Hälsocentralen fungerar som samiskt resurscentrum i Norrbotten. I entréhallen märks kopplingen till den samiska kulturen, både i ord och bild.

Trevlig arbetsplats

I Jokkmokks kommun bor drygt 4 700 personer, på en yta som är lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Avstånden gör hälsocentralen till ett ”minisjukhus”, som förutom vårdplatser och ambulans är utrustad med en modern röntgenutrustning.

Medarbetarna möter människor i alla åldrar, från nyfödda till riktigt gamla, som söker för alla typer av åkommor.

– Av de som kommer utifrån får vi höra att det är givande att jobba här. Det är en trevlig arbetsplats, liten och familjär. Men vi behöver bli fler, konstaterar Kajsa Walkeapää.

Marita Eriksson passar på att skicka en hälsning till anställda vid andra hälsocentraler i Norrbotten.

– Den som vill komma hit och hjälpa till under en kortare eller längre period är varmt välkommen att höra av sig!

Flexibilitet

Anneli Kielatis och Johanna Karlström är två av de sjuksköterskor som tillsammans med undersköterskor bemannar den allmänmedicinska vårdavdelningen. De håller med – hälsocentralen behöver fler anställda. De har kommit tillbaka till jobbet utvilade, men är beredda på en intensiv höst.

Avdelningen öppnar igen måndagen den 2 september.

– Det är fortfarande en hel del olösta pass, inte minst under helger, säger Anneli och visar på en whiteboard inne på sköterskeexpeditionen.

En steg på vägen tror hon kan vara ett mer flexibelt schema, som sätts utifrån den enskildes önskemål.

– Den som har familj och vill jobba en hel helg i stället för att dela upp det på flera borde kunna göra det, om man så önskar. I det här läget behöver man verkligen lyssna till medarbetarna, för att de ska vilja vara kvar, säger hon.


Johanna Karlström och Anneli Kielatis är två av sjuksköterskorna på den allmänmedicinska vårdplatsavdelningen i Jokkmokk.

Familjen i fokus

Johanna Karlström menar att det vore bra med ett samlat grepp för att få fler att vilja flytta till trakten, till exempel i samarbete med Jokkmokks kommun.

– Genom att engagera sig i hela familjen, bland annat vad gäller jobb till medföljande, kunde man öka intresset för att komma hit, säger hon.

Vidare berättar hon att det finns unga kvinnor i Jokkmokk som just nu utbildar sig till sjuksköterskor. Men att som nyutexaminerad börja på den allmänmedicinska vårdavdelningen, med ibland ordentligt sjuka patienter, kan vara ett alltför stort steg.

– Genom att fånga upp alla som utbildat sig och låta dem jobba bredvid en mer erfaren sjuksköterska kan man förhindra att de lämnar orten. De borde ges möjlighet att växa in i yrkesrollen – det skulle alla vinna på, säger Johanna Karlström.

Anneli Kielatis har för egen del svårt att förstå att inte fler väljer att bosätta sig i Jokkmokk.

– Jag tycker faktiskt att det är märkligt. Det är ju så fint här!

Satsar framåt

Birgitta Engrund Sohlberg ansvarar för primärvården i hela norra delen av länet. Hon ser utvecklingsarbetet som ett sätt att förbättra förutsättningarna för Jokkmokks hälsocentral.

– Vi lägger mycket tid och kraft på att få till en förändring och är optimistiska. Däremot är läget besvärligt både här och på många andra håll i Norrbotten – det finns inga enkla lösningar på exempelvis bemanningsproblematiken. Den hänger ihop med hur det ser ut i samhället i övrigt, med allt fler äldre och allt färre i arbetsför ålder. Dessutom är det en utmaning att få unga att välja vårdyrken, säger hon.

Enhetscheferna Kajsa Walkeapää och Maria Sjöberg Fjellvind hoppas att de anställda vid Jokkmokks hälsocentral nu ska få arbetsro.

– Vi vill komma vidare och behöver tänka på nya sätt. Vi kan inte fortsätta i samma hjulspår som tidigare, säger Kajsa Walkeapää.

Text och foto: Ulrika Englund