Lyckad start för Lärkans hälsocentral

För tre år sedan stängde Erikslunds hälsocentral i Boden. Måndag 3 april slog den upp sina dörrar igen, nu med namnet Lärkans hälsocentral. Tidigt på morgonen kom de första bodensarna in och listade sig.

Strax efter klockan 8 står personalen samlad i foajén och högtidlighåller öppningen med var sitt glas Pommac i handen.

Ann-Catrin Högling har en genomgång i foajén första dagen som Lärkans hälsocentral håller öppet.

Inga Johansson och Christine Sandman som är ute på morgonpromenad passar på att titta in och lista sig på sin nygamla hälsocentral. De tillhörde tidigare Erikslund innan den stängde, men har under tre år varit hänvisade till Björknäs hälsocentral inne i stan.

–  Det känns som att komma hem igen. Vi bor bara en bit härifrån, säger Inga Johansson.

–  Det här har vi väntat länge på. Det är så enkelt att gå över hit, det blir lagom med rullatorn, säger Christine Sandman.

Inga Johansson och Christine Sandman, boende på Erikslund, passar på att gå in och lista sig när de är ute på sin morgonpromenad.

Christine Sandman och Inga Johansson får hjälp av Anna-Lena Svensson att lista sig.

Camilla Brännström, verksamhetsområdeschef för primärvården har tagit med sig fikabröd att bjuda på. Hon berättar att man fick uppdraget att starta en ny, tredje hälsocentral av regionpolitikerna för ett år sedan. I ett växande Boden där den stora stålverkssatsningen pågår för fullt räckte det inte med två hälsocentraler.

Första morgonen samlas personalen i foajén och Camilla Brännström, verksamhetschef i primärvården, kommer och bjuder på fikabröd.

Det är Regionfastigheter som har hållit i ombyggnaden och på slutet har byggarbetare och vårdpersonal arbetat sida vid sida för att bli klara i tid.

Elin Lundqvist, sjuksköterska, tycker det är roligt att få vara med från start.

–  Det är inte varje dag man har möjlighet till det. Det känns väldigt unikt, säger hon.

Hon är inte så förvånad att många vill lista sig.

–  Men att de var här så tidigt hade man kanske inte väntat sig.

Zandra Felten och Elin Lundqvist tycker det är spännande att vara med och starta en helt ny hälsocentral.

Hälsocentralens chef Ann-Catrin Högling, som även har varit projektledare för verksamheten under byggtiden, var här redan klockan 6 på morgonen.

–  De första som ville lista sig hängde på låste vid 7-tiden, berättar hon.

Det har varit ett hårt arbete att bli klara i tid och när hon samlar personalen i foajén för att ge information för dagen är det en stor stund för henne.

–  Jag blir rent rörd. Det är en sådan otrolig upplevelse. Tänk vilket uppdrag jag har fått, säger hon.

Totalt är de 17 anställda och söktrycket har varit högt – cirka 360 ansökningar har hon behandlat. I personalstyrkan finns läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, medicinska sekreterare och distriktsarbetsterapeut.

–  Jag är glad och stolt över det arbete vi har gjort tillsammans och över alla medarbetarnas vilja, driv och engagemang att möta upp befolkningen, säger Ann-Catrin Högling.

Ann-Catrin Högling, enhetschef för Lärkans hälsocentral, berättar att det har varit stort söktryck på tjänsterna.

Det mesta ska finnas på Lärkans hälsocentral, men barna- och mödrahälsovård, liksom fotvård, fysioterapi och samtalsmottagning kommer att erbjudas på Björknäs hälsocentral som man samarbetar med.

Zandra Felten är den första tillsvidareanställda distriktsläkaren på Lärkan. Hon bor i Piteå och har tidigare haft Camilla Brännström som chef.

–  Jag kontaktade henne för att jag var intresserad av att hitta något stimulerande att bita i och då föreslog hon Lärkan.

Zandra Felten ska jobba 50 procent och dela sin tid mellan Boden och Piteå, där hon bor. I läkarteamet finns också en ST-läkare och därtill stafettläkare som ska jobba i längre perioder. Hur många läkartjänster det blir i ett senare skede beror på hur många patienter som listar sig.

–  Det känns otroligt spännande att få vara med och bygga upp någonting från början och tillsammans hitta vägar som funkar både för personal och patienter, säger hon.

Zandra Felten, Elin Lundqvist, Carina Andersen och Johanna Stenlund är fyra av de som jobbar på Lärkans hälsocentral.

Elektrikern Robert Lindbäck passerar i korridoren. Han har arbetat här sedan i november med installationer av belysning, datanät och montering av ett nytt kallelsesystem. Som bodensare uppskattar även han att det blir en tredje hälsocentral i kommunen.

–  Det känns som att de som har varit öppna har varit överbelagda så det är bra att den öppnar.

Elektrikern Robert Lindbäck har jobbat med elinstallationerna ända in i det sista.

Sjuksköterskan Stina Sandberg och undersköterskan Petra Hansson visar runt i de totalrenoverade lokalerna.

Petra Hansson ska arbeta i receptionen som ligger i ett avskilt rum för att man ska värna om patientsekretessen.

–  Jag är uppvuxen här på Erikslund, så jag tycker det är toppenbra att det blir en hälsocentral här, säger Petra Hansson.

Stina Sandberg instämmer med alla de övriga:

–  Jag känner att det ska bli jättekul att vara med från starten av något nytt.

Sophie Storbjörk, Petra Hansson, Stina Sandberg, Viktoria Liljestrand, Johanna Stenlund, Carina Andersen. ”Det är kul att vi får vara med från början”, säger Carina Andersen.

Petra Hansson, undersköterska och Stina Sandberg, sjuksköterska, visar receptionen som ligger i ett avskilt rum.

Petra Hansson visar runt i de nyrenoverade lokalerna.

Anna-Lena Svensson, arbetsterapeut och rehabkoordinator, välkomnar Inga Johansson till Lärkans hälsocentral

Text och foto: Frilansjournalist Ulrika Vallgårda/Yours


Bakgrund

2017 tog regionstyrelsen beslutet att slå ihop Björknäs och Erikslunds hälsocentraler i Boden med placering på Björknäs hälsocentral. Det var en av flera sammanslagningar som skedde i länet. Orsaken var främst svårigheten med bemanningen. Politikerna ville försöka hitta samordningsvinster och därigenom lösa personalsituationen.

I februari 2020 verkställdes sammanslagningen, men bara 1,5 år senare bestämde sig politikerna sig för att utreda ett återöppnande.  Det hade inte fungerat så bra varken för personal eller patienter med sammanslagningen. Dessutom förväntas Boden växa i och med det nya stålverket som håller på att etableras.

Frågan snabbutreddes och för ett år togs beslutet att öppna igen.

Kommunen äger lokalerna och renoveringskostnaden kommer att läggas på hyran.