Många fördelar när kranskärlsundersökning görs med DT

Nu har även Region Norrbotten börjat göra kranskärlsundersökning med datortomografi. Fördelarna är flera, konstaterar kardiologen Dina Tammam och röntgensjuksköterskan Jan Lindberg. Dit hör bland annat att det är en icke-invasiv metod, det vill säga att man inte behöver göra några ingrepp i kroppen, att tiden till diagnos kortas, att det är kostnadseffektivt och att patienterna får gå hem snabbare.


Fredrik Palm, DT-applikatör från leverantören GE Healthcare, Jan Lindberg, röntgensjuksköterska och teamledare för datortomografin, Johannes Arnesen, radiolog, överläkare och medicinskt ledningsansvarig, Maria Wennström, röntgensjuksköterska, Amanda Boman, röntgensjuksköterska, Dina Tammam, specialistläkare i kardiologi, Nils Ericsson, ST-läkare i radiologi, och Johan Vanhanen, röntgensjuksköterska. Saknas på bilden gör Emma Nord, röntgensjuksköterska, samt Maite Azcarate Pascual, kardiolog, klinisk fysiolog och överläkare.

Marcus Claesson, verksamhetsområdeschef på Bild- och funktionsmedicin, summerar den nyligen påbörjade satsningen med kranskärlsundersökning med DT i Region Norrbotten med tre ord:

– En betydande milstolpe.

Jan Lindberg, röntgensjuksköterska och teamledare för datortomografin på Bild- och funktionsmedicin på Sunderby sjukhus, håller med.

Det gör även Dina Tammam, specialistläkare i kardiologi på hjärtmottagningen. Hon har bland annat en prestigefylld så kallad ”Fellow”-certifiering för hjärt- och kärlläkare från amerikanska Society of Cardiovascular Tomography. Hon har själv gjort kranskärlsröntgen med DT under åtta år på ett sjukhus i Kairo i sitt hemland Egypten.

– Vi är sista region i Sverige att införa det, men det är en relativt ny metod som kräver moderna datortomografer och särskild utbildning så det finns en förklaring till det.

– Medlemmar i teamet har varit på granskningskurs i Linköping samt studiebesök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, berättar hon och tillägger att förutom henne håller nu radiologerna Johannes Arnesen och Nils Ericsson samt kardiologen och kliniske fysiologen Maite Azcarate Pascual på att lära sig tekniken.


Dina Tammam och Jan Lindberg konstaterar att hela teamet på Sunderby sjukhus är motiverade att göra kranskärlsundersökningar med DT.

Olika fysiska förutsättningar

Fram till jul har femton DT-kranskärlsundersökningar genomförts på Bild- och funktionsmedicin på Sunderby sjukhus.

– Det är patienter som valts ut med olika fysiska förutsättningar och där samtliga varit bra pulsreglerade, vilket är en förutsättning. Det har resulterat i jättebra bilder, även på en patient som vägde 130 kilo, säger Jan Lindberg.

– De får inte ha för högt BMI, absolut inte över 40, då blir det för dåliga bilder, men mellan 35-40 kan fungera. Ju större kroppsmassa desto mer kontrast och strålning krävs, så då måste man överväga om det är värt att göra kranskärls-DT, säger Dina Tammam.

Visar förträngningar

Planen är att göra fyra undersökningar i veckan under en uppstartsmetod. Under den perioden kommer samtliga inblandade i teamet att gemensamt följa upp de undersökningar som görs.

– Det gäller de första hundra undersökningarna, ungefär ett halvår framåt. Efter det kommer nog varje läkare att vara trygga att på egen hand kunna bedöma sina patienter, säger Dina Tammam som tillägger att alla är jättemotiverade.

Avbildning av hjärtat och de omgivande kranskärlen genom DT ger med hjälp av en kontrastinjektion detaljrika bilder trots att hjärtat rör sig hela tiden.

Bilderna visar om det finns förträngningar (stenoser) eller stopp i kranskärlen, som försörjer hjärtat med blod. Det kan i så fall orsaka kärlkramp och hjärtinfarkt.

Moderna datortomografer

För att göra undersökningen krävs moderna datortomografer och Bild- och funktionsmedicin kommer under 2025 att installera en tomograf på vardera sjukhus i Sunderbyn, Piteå och Kalix samt två i Gällivare och 2026 en i Kiruna.

– I Gällivare finns det bara en datortomograf i dag och för att vara ett fullgott akutsjukhus krävs två om den ena blir stillastående på grund av reparation eller service, säger Jan Lindberg.

Tanken är att samtliga fem sjukhus i länet ska kunna göra undersökningen på sikt.

– Det kräver ytterligare utbildning och att de nya maskinerna är på plats, men framöver räknar vi med att kunna göra åtta-tio undersökningar i veckan i länet, säger han.

– Då behöver man inte heller som i dag flyga patienter med akut kranskärlssjukdom, instabil angina, från Kiruna till Sunderbyn, säger Dina Tammam.


Röntgensjuksköterska Amanda Boman gör DT-undersökning av en patients kranskärl medan övriga i teamet intresserat ser på.

Individuella bedömningar

De traditionella icke-invasiva metoderna att utreda patienter med misstänkt kransskärlssjukdom är bland annat arbets-EKG, samtidigt som patienten anstränger sig, eller stress-eko (ultraljud).

Vid invasiva metoder görs ingrepp i kroppen via kateter från handled eller ljumske fram till kranskärlen.

– Det kommer vi att fortsätta med. Vi gör individuella bedömningar av riskfaktorer och vilken undersökning som är lämpligast. En del patienter kan exempelvis vara allergiska mot kontrast som används vid DT, även om det är ovanligt, eller ha hög puls, vilket kan motverkas med premedicinering, säger Dina Tammam.

Bättre hjärtsjukvård

Efter bedömningen av bilderna kan det antingen konstateras att allt är normalt eller att medicinering behöver sättas in. I värsta fall kan det behövas göras en kranskärlsoperation och de görs på universitetssjukhusen.

Dina Tammam sammanfattar fördelarna med kranskärls-DT:

– Det ger en bättre hjärtsjukvård genom att det kan upptäcka förträngningar på ett tidigt stadium och förkorta tiden till diagnos. Undersökningen tar totalt en timme inklusive förberedelser och patienten får åka hem efter det istället för att ligga kvar fyra timmar som vid en konventionell undersökning. Sedan återstår någon dag innan bilderna har bedömts och vi kan lämna besked till patienten.

– Vi som ingår i teamet brinner verkligen för det här, säger Jan Lindberg och Dina Tammam nickar instämmande.

Text: Jonas Hansson
Foto: Marcus Claesson