Många skrönor – men än har sjukhuset inte sjunkit

Som narkossköterska i Boden fick Gunilla Nordlander en ny arbetsplats när Sunderby sjukhus öppnade. Under fredagen deltar hon vid 25-årsjubilumsfirandet på Kustgatan, nu som biträdande divisionschef i Länssjukvård 2. ”Mycket har hänt på sjukhuset sedan det stod klart. Vården utvecklas hela tiden”, säger hon.

Porträtt av Gunilla Nordlander.
Gunilla Nordlander har tillbringat drygt halva sitt långa yrkesliv i Sunderbyn. ”Det är många som har en relation till sjukhuset, både medarbetare, tidigare anställda och andra norrbottningar”, säger hon.

Gunilla Nordlander började sin yrkesbana som undersköterska på Centrallasarettet i Boden år 1977. Efter utbildning till sjuksköterska och narkos- och intensivvårdssjuksköterska under 1980-talet arbetade hon först vid intensivvårdsavdelningen och därefter vid centraloperation i Boden.

– Redan på den tiden började det talas om ett gemensamt sjukhus. Den stora frågan var placeringen – skulle det ligga i Boden eller Luleå. Det var mycket stridigheter om detta; bland annat ordnades det demonstrationer, berättar hon.

Efter flera turer fattade landstingsfullmäktige i juni 1993 beslutet att låta bygga ett nytt sjukhus i Sunderbyn. Debatten mellan politikerna pågick under sex timmar. Röstsiffrorna för Sunderbyn, som fördes fram som ett kompromissförslag, blev 39 mot 32.

Men allt var inte klart i och med det. Efter valet 1994 utreddes allt på nytt. Under stor dramatik togs under hösten det året ett andra beslut att ett sjukhus skulle byggas med placering i Sunderbyn.

– Jag vet inte om det är sant, men det sägs att det bestämdes i en bastu att det nya sjukhuset skulle ligga mitt emellan de två orterna, säger Gunilla Nordlander och ler.

Förberedelser

Under december 1995 påbörjades markarbetena och i januari 1999 stod den nya byggnaden klar, totalt cirka 120 000 kvadratmeter med källare och andra biutrymmen inräknade.

– Redan något år innan flytten till Sunderby sjukhus hade vi möten med operationspersonalen från Luleå. Vi träffades bland annat på hotellet i Överkalix för att lära känna varandra. Tillsammans kom vi fram till vilka rutiner vi skulle ha och hur vi skulle jobba framöver, säger hon.

Det är den 14 februari 1997 och byggnadsarbetare ångar bort snö för att kunna gjuta. De befinner sig på entréplanet där lungmottagningen och hudmottagningen ska hålla till. I bakgrunden skymtar den södra innergården, som kom att kallas Minnenas trädgård.

Medarbetarna vid centraloperation i Sunderbyn var inte ensamma om att lägga en hel del tid på förberedelser.

– Det bildades arbetsgrupper inom alla de olika vårdverksamheterna, som skulle komma fram till hur vården på det nya sjukhuset skulle bedrivas. Det krävdes mycket förberedelser för att allt sedan skulle fungera i skarpt läge i Sunderbyn, berättar hon.

Försenat plan

Sjukhuset öppnade officiellt den 1 september 1999. Vid invigningsceremonin deltog drottning Silvia, som också var den som klippte det blågula bandet.

Det kungliga besöket var planerat efter ett exakt tidsschema, men en fågelincident gjorde att Silvia med alla Säpomän i släptåg fick byta plan och därmed blev en timme försenad.

– Det blev en lyckad invigning i alla fall, med musik av Norrbotten Big Band, Norrbottens Kammarorkester och en barnkör från Piteå. Vi var glada över att vädret var fint, eftersom vi höll till utomhus, utanför huvudentrén, berättar festivalgeneralen Jan Johansson i en artikel i Landstingstidningen inför 10-årsjubileet den 1 september 2009.

Drottning Silvia klipper band vid den högtidliga ceremonin, som ägde rum utanför sjukhusets huvudentré. Vädrets makter var på arrangörens sida och många norrbottningar fanns på plats.

Barn- och ungdomshabilitering och barnsjukvården var bland de första verksamheter som flyttade in i sjukhuset; det skedde i början av augusti 1999. Det var bland annat dit drottning Silvia fick gå under sin rundvandring på sjukhuset den 1 september 1999.

Värnpliktiga från Arméns musikkår, Boden, levererade pampig marschmusik vid invigningen.

Musik och dans

En vecka före den officiella invigningen anordnades en stor fest under två kvällar för de anställda vid Luleå/Boden sjukvårdsförvaltning. Cirka 2 000 personer åt, dansade och lyssnade på sång och musik inne på de två huvudgatorna i sjukhuset.

– Jag var inte med på festen, det kan hända att jag jobbade. Däremot är det många som berättat att det var en rolig tillställning, säger Gunilla Nordlander.

Det fanns de som ifrågasatte att landstinget satsade på en storslagen fest, men enligt arrangörerna var det väl använda pengar – personalen fick möjlighet att umgås och lära känna varandra.

– Festen bidrog till att ge sjukhuset en bra start, konstaterar Jan Johansson i personaltidningen tio år senare.

25 000 renklämmor

En vecka efter Silvias besök anordnades öppet hus för allmänheten. Intresserade kunde åka gratis buss till sjukhuset och under två dagar kom mellan 20 000 och 25 000 personer från hela länet på besök. Sjukhuset beställde in 25 000 renklämmor och så gott som alla gick åt.

Efter ytterligare några dagar var det dags igen. I samarbete med Handikappförbundens samarbetsorgan, numera Funktionsrätt Sverige, anordnades speciella visningar i mindre grupper för människor med funktionsnedsättning.

Därefter var invigningen avklarad. Allt eftersom flyttade sedan de olika verksamheterna in och sjukhuset togs i drift.

– Centraloperation öppnade i Sunderbyn den 1 februari 2000, då drog arbetet igång. Vi kom från två olika arbetslag, men det gick fantastiskt bra att få ihop de olika kulturerna. Alla hjälptes åt för att få det att fungera, minns Gunilla Nordlander.

Gunilla Nordlander har många och tydliga minnen från pandemiåren, en påfrestande tid för de anställda på Sunderby sjukhus. "Medarbetarna gjorde ett imponerande jobb under svåra omständigheter", säger hon.

Några år senare, 2004, fortsatte Gunilla Nordlander till en tjänst som enhetschef på intensivvårdsavdelningen. År 2011 blev hon vårdchef och några år senare verksamhetschef på ögonkliniken.

Seglivade skrönor

När sjukhuset var nytt florerade många rykten, påståenden som snabbt blev till ”sanningar”. Bland annat berättades att:

  • Sjukhuset spricker eftersom det håller på att sjunka ner i leran.
  • En grävmaskin, med två man i, försvann i leran under de första schaktningsarbetena.
  • Ögonkirurgerna har malmtågens tidtabell på väggen. När tågen passerar skakar det nämligen så mycket att det inte går att operera.
  • Sjukhuset är byggt på vattensjuk mark. För att inte byggnaden ska fyllas med vatten är källaren fylld med pumpar.

Gunilla Nordlander har hört dem alla och fler därtill.

– Just skrönan om ögonkirurgerna och malmtågen hörde vi ofta talas om på ögonkliniken!

Covidakut och CIMA

Under våren 2020 började covidsmittade patienter att söka sig till akutmottagningen. När det stod klart att det rörde sig om en samhällssmitta blev det bråttom. Sjukhuset fick snabbt ställa om för att kunna ta emot de drabbade och på bara några timmar i mars byggdes en covidakutmottagning upp.

Gunilla Nordlander blev i samma veva utsedd till verksamhetschef för Covid intermediärvårdsavdelning, CIMA, som var en vårdform mellan intensivvård och vanlig vårdavdelning.

– Jag fick veta det på en tisdag och CIMA skulle öppna på fredag den veckan. Det var bara att lämna över till den biträdande verksamhetschefen på ögonkliniken och gå ner till katastrofledningscentrum. På några dagar byggde vi upp och startade CIMA på den tidigare uppvakningsavdelningen, berättar hon.

Det är den 2 april 2020 och sjuksköterskorna Klas Gustafsson och Amanda Isaksson tar på sig skyddsutrustning. Nu väntar två varma timmar inne på CIMA:s övervakningssal med covidsmittade patienter.

Stor osäkerhet

Under pandemin gjorde Sunderbyns personal en enorm insats, där alla bidrog och var fokuserade. Detta trots osäkerheten i början, då ingen visste vilken behandling som var den bästa, hur covid-19 smittade, vilka läkemedel som skulle användas och om man som vårdgivare också riskerade livet.

– Till CIMA kom medarbetare från 15 håll, bland annat från mottagningar, och gjorde ett otroligt arbete med att vårda svårt covidsjuka. Det var imponerande att se hur de tog sin an uppgiften, som i många fall handlade om avancerad intensivvård, förklarar hon.

Gunilla Nordlander fortsatte sedan på sitt ordinarie jobb som verksamhetschef för Ögon, ett verksamhetsområde som i och med en ny organisation även kom att omfatta öron-näsa-hals och käkkirurgi. Jobbet som biträdande divisionschef för Länssjukvård 2 tillträdde hon i februari 2023.

– Jag är inne på mitt 47:e år i regionen och har inte kunnat ha ett bättre yrkesliv. Fick jag möjlighet att välja en gång till skulle jag välja vården igen!

Inför firandet har en utställning om Sunderby sjukhus tagits fram av Region Norrbottens kommunikationsavdelning. Innehållet har delvis hämtats från personaltidningen Landstingstidningen, som 2014 bytte namn till Insikt. Skärmarna kommer att stå kvar på Kustgatan under hösten.

Firande

På fredag den 30 augusti, med början klockan 13, uppmärksammas Sunderbyns 25-årsjubileum på Kustgatan, i närheten av Centralkassan. Gunilla Nordlander ingår i en arbetsgrupp som planerat firandet.

– Regiondirektör Ulrika Sundquist inleder med att hålla tal. Därefter ska regionråden säga några ord. Medverkar gör även bland andra Hilda Hassler, verksamhetschef inom barnsjukvården, berättar hon.

En gåva ska överlämnas från Region Norrbotten till representanter för sjukhuset och sedan blir det mingel med tilltugg.

– Programmet pågår ungefär en timme. Alla som vill delta är varmt välkomna, hälsar Gunilla Nordlander.

Text och foto: Ulrika Englund
Foton från bygget och invigningen: Anders Alm