Många vill vaccinera sig mot covid-19 och influensa

Utanför vaccinationsmottagningen i Luleå köar människor ivrigt. ”Det har varit full fart från klockan 9. Vi kommer att hinna med 600 personer innan vi stänger för dagen”, berättar Bertil Markgren, administratör.

Vaccinationsvärd i gul väst framför kön in till  Luleås vaccinationsmottagning.
Inger Hällström, tidigare kommunikatör på bland annat Region Norrbotten, delar ut munskydd och håller ordning på kön. ”Det är roligt att träffa så många människor. För mig är det tredje året som frivillig”, berättar hon.

Vaccinationerna mot covid-19 och årets influensa är igång. De flesta väljer att vaccinera sig mot båda smittorna samtidigt, däribland vännerna Monica Ottestig och Christina Borggren.

– Vi bokade vår vaccinationstid i förra veckan. Då fanns det gott om tider, säger Monica Ottestig.

I kön står även Ove och Gunhild Wikberg, bosatta i Mjöfjärden utanför Råneå. De berättar att de är inne på sin sjunde eller åttonde covid-vaccination.

– Det är nästan förvånande att så många fortfarande vill vaccinera sig efter flera år med pandemin, säger Ove apropå alla människor som väntar utanför ingången.

Christina Borggren och Monica Ottestig får var sitt munskydd av värden Inger Hällström.


Monica Ottestig och Christina Borggren, två av alla som vaccinerade sig i Luleå under tisdagen.

Lisbet Österstedt har arbetat som vaccinationsvärd under flera år och fortsätter gärna. Här tar hon emot Gunhild och Ove Wikberg från Mjöfjärden.

Köbildning

Under sina yrkesverksamma år var Ove Wikberg bland annat sjukhusdirektör i Kalix, Gällivare och Sunderbyn, medan hustrun Gunhild varit sjuksköterska och barnmorska i Luleå och Gällivare.

På väg in får de fylla i en hälsoblankett, som tas omhand av administratören Bertil Markgren. Han berättar att det varit en anstormning av människor under dagen. Många har dessutom kommit långt före sin bokade tid, vilket fört med sig köbildning.

– Det är tydligt att det finns en god vilja hos norrbottningarna att vaccinera sig, konstaterar han.


Administratören Bertil Markgren har arbetat drygt 2,5 år inom vaccinationsverksamheten i Luleå.

Efter en kort stund i väntrummet tar Meri Liinanki emot paret Wikberg. Den före detta diabetessköterskan injicerar vant de två doserna – vaccin mot covid i den ena armen och mot influensa i den andra.

Den tidigare obligatoriska vilan på 15 minuter efter vaccinationen är numera borttagen.

– Ja, då var det klart, konstaterar Ove Wikberg och beger sig mot utgången tillsammans med Gunhild.

Ove Wikberg får sina två vaccin av Meri Liinanki, pensionerad diabetessköterska.

Anki Randeblad är medicinskt ansvarig samordnare för vaccinationsmottagningen i Luleå. ”Det är många som vill bli vaccinerade”, konstaterar hon.

Producerar antikroppar

Vaccinatörer bemannar flera rum. I ett av dem tar sjuksköterskan Anki Randeblad emot patienter på löpande band. Hon är medicinskt ansvarig samordnare för vaccinationsmottagningen i Luleå, som har sin ingång på baksidan av Hertsöns hälsocentral.

– Vi har börjat med covidvaccinering tidigare, men idag är första dagen då vi även vaccinerar mot säsongsinfluensa. Dessutom erbjuder vi vaccin mot pneumokockinfektioner. Just det vaccinet har tagit slut nu, men vi får en ny omgång i morgon, säger hon.

Vad kan man förvänta sig för reaktioner av vaccinen?

– Vi sätter ett vaccin i kroppen och ger på så sätt den i uppdrag att producera antikroppar. Det är inte ovanligt att få en förkylningskänsla, kanske även feber och lite huvudvärk, säger hon.

Text: Ulrika Englund
Foto: Eva Marie Svensson


Fakta och tips:

  • De äldre och mest utsatta vaccineras under de första veckorna. Sista veckan i november öppnar bokningen för övriga norrbottningar.
  • Vaccinationen kommer främst att ske på de vaccinationsmottagningar som finns i länets alla kommuner.
  • Vaccinationer bokas via 1177.se eller genom telefonsamtal till 010-452 63 03.
  • Kom helst i rätt tid, inte långt före den bokade tiden. På så sätt undviks köbildning.
  • Klä dig i kläder som är lätta att ta av, så att vaccinatören enkelt kommer åt din arm.