Navigator ACT stöttar föräldrar till barn med funktionsnedsättning

Sedan ett år tillbaka erbjuder barn- och ungdomshabiliteringen på Piteå och Kalix sjukhus behandlingsmetoden Navigator ACT till föräldrar med barn som har en funktionsnedsättning. "Det är en ynnest att få dela den ganska jobbiga resa som de här föräldrarna gör", säger Viveka Fredriksson, hälso- och sjukvårdskurator i Piteå.


I Kalix består Navigator ACT-teamet av Elin Strömbäck, Ronja Andersson Morin och Elin Viklund.

Navigator ACT är en gruppbehandling för föräldrar till barn i åldrarna 0 till 17 år med olika former av varaktig funktionsnedsättning.

– Det är vad vi brukar kalla ”habiliteringsbarn”. Det räcker inte med att de enbart har adhd, men det kan vara adhd i kombination med autism eller andra intellektuella funktions- eller rörelsenedsättningssjukdomar, säger Viveka Fredriksson, en av tre behandlare i Piteåteamet, där psykologen Lovisa Johansson är föräldraledig och arbetsterapeuten Magdalena Norlin går Navigator ACT-utbildning nu.

I Kalix är de också tre behandlare: socionom Ronja Andersson Morin, specialpedagog Elin Viklund och STP-psykolog (specialisttjänstgörande psykolog) Elin Strömbäck.

Tredje vågens KBT

Behandlingsmetoden riktar sig till föräldrarna, inte barnen, och bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT).

ACT står för Acceptance and Committment Therapy och är en internationellt beprövad och evidensbaserad behandlingsmetod, som på Socialstyrelsens webb beskrivs som exempel på tredje vågens KBT med ”influenser från buddhistiskt tänkande i tekniker för att bland annat uppnå medveten närvaro (eng. mindfulness) och acceptans.”

Just Navigator ACT är utvecklad av Habilitering och hälsa, en specialistverksamhet i Region Stockholm med inriktning på hur funktionsnedsättningar påverkar vardagslivet – tillsammans med KIND, Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet. 

Det är på Habilitering och hälsa som utbildningen till gruppledare sker parallellt med att man leder en grupp föräldrar på hemmaplan.


Piteåteamet består av Viveka Fredriksson, Lovisa Johansson (föräldraledig) och Magdalena Norlin (under utbildning).

Bedömningsintervju

Verksamheten i Piteå och Kalix kom i gång för runt ett år sedan.

– Hittills har två grupper genomförts på varje ort med sammanlagt 33 deltagande föräldrar, mellan fem och elva i varje grupp., berättar Ronja Andersson Morin.

För att en förälder ska kunna delta krävs att han eller hon upplever stress, oro eller nedstämdhet i föräldraskapet, men samtidigt får de inte må allt för dåligt själva för att orka delta.

– VI gör först en bedömningsintervju som avgör om en förälder blir uttagen, säger Viveka Fredriksson.

– När gruppen sedan kommer i gång är det fem tillfällen om tre och en halv timme varannan vecka och sedan en uppföljning efter tre månader. Så totalt sex gånger, säger Elin Viklund.

Hemuppgifter

Grupperna innehåller inte enbart erfarenhetsdelning utan tonvikten ligger på att det är en behandling.

– Det finns andra grupper där föräldrar i större utsträckning träffas för att prata. Vi har istället en process med en manual som vi följer.  Föräldrarna får bland annat hemuppgifter för att jobba med sig själva, sitt mående och sitt föräldraskap mellan sessionerna. Det är viktigt att de som deltar är aktiva och delaktiga, säger Elin Strömbäck.

Hon tillägger att det är ett gediget material med mycket som ska gås igenom.

– Trots det är det är det som att de tre och en halv timmarna bara svischar förbi.

Hon konstaterar också att man inte rekommenderar att föräldrapar deltar i samma grupp.

– Det är för att fullt ut kunna fokusera på sin egen upplevelse, men vi har flera exempel där föräldrarna deltagit i varsin grupp.


"Vi brukar ha det lugnt och skönt med lugn musik när föräldrarna kommer på morgonen för att "ankra i rummet" - andas,  stanna upp, äta lite macka och kaffe", berätta Viveka Fredriksson. 

”Fruktansvärt roligt”

Navigator ACT handlar om vad man har för värderingar i livet och vad man kan skala bort för att bli en mer närvarande förälder.

– Det är vanligt att man som förälder agerar på autopilot och i affekt när barnen får utbrott. Vi lär dem olika strategier för att undvika det. När de reagerar annorlunda gör också barnen det och därmed kan man undvika konfrontation, säger Viveka Fredriksson.

Hon berättar att starten av Navigator ACT-grupperna har varit väldigt positivt:

– Ja, det är fruktansvärt roligt och det smittar av sig på kollegorna på jobbet. Vi vill verkligen lovorda våra enhetschefer att de sagt OK till att arbeta med den här metoden.


De föräldrar som deltar i en grupp träffas fem tillfällen om tre och en halv timme varannan vecka och sedan en uppföljning efter tre månader.

Intresse i övriga länet

För föräldrarna har det också varit en häftig upplevelse och de träffas också själva i egna grupper efteråt.

– De får ett bättre mående och istället för att vi har enskilda föräldrasamtal i samma omfattning som tidigare kan vi genom gruppbehandlingarna frigöra tid att arbeta med annat, säger Viveka Fredriksson.

Huruvida Navigator ACT kommer att starta även på fler håll i länet är i nuläget oklart, men Piteå- och Kalixteamen har träffat Barn- och ungdomshabiliteringens ledningsgrupp i länet som var positiva, även om något beslut inte finns.

– Våra kollegor i Malmfälten och Sunderbyn har visat stort intresse att också komma igång, berättar Elin Viklund.

Text: Jonas Hansson
Foto: Navigator ACT:s Piteå- och Kalixteam