Norrbotten först ut med nytt AI-verktyg för prostatacancer
Den artificiella intelligensen, AI, gör sitt intåg i vården. I Region Norrbotten tar Bild- och funktionsmedicin täten genom att som första region i landet implementera ett AI-verktyg som ska bistå radiologerna i granskningen av bilder på prostatan. Målet är att kunna genomföra fler undersökningar utan ökad stress samtidigt som färre externa granskare behöver anlitas.
Med AI-verktyget mdprostate hoppas Johannes Arnesen att tid ska frigöras för Region Norrbottens radiologer.
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) anordnade under Röntgenveckan i Örebro ett seminarium kring årets canceröverenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Det innefattar särskilda satsningar inom bild och funktionsmedicin. Däribland 60 miljoner kronor till utvecklingsprojekt i landets sex regionala cancercentrum.
Johannes Arnesen, radiolog på Sunderby sjukhus, inledde med att berätta om ett av projekten inom RCC Norr. Det handlar om Region Norrbottens införande av AI-verktyget mdprostate från Mediaire, ett tyskt företag inriktat på AI-lösningar inom radiologi.
Den gröna omställningen
I Sverige levereras det av det svenska medicinteknikföretaget Sectra, som erbjuder en AI-plattform med olika produkter som kan kopplas samman med deras röntgeninformationssystem RIS och bildlagringssystem PACS, som Bild- och funktionsmedicin i Region Norrbotten redan använder. Som det konstaterades i samband med seminariet på Röntgenveckan växer behovet av bildundersökningar och röntgen samtidigt som det finns för få radiologer och röntgensjuksköterskor i Sverige.
– I Norrbotten har vi också konkurrens med den gröna omställningen och gruvindustrin där det bland annat finns före detta röntgensjuksköterskor som nu kör truck i gruvan istället, säger Johannes Arnesen som konstaterar att det saknas ungefär tio radiologer i Norrbotten.
Förhoppningen är att mdprostate ska kunna avlasta befintliga radiologer.
– Vi har haft omvärldsbevakning i flera år kring vad vi vill genomföra för utvecklingsprojekt. När vi fick möjlighet att söka projektmedel kändes det som en ”push” och vi visste på en gång att det var det här verktyget vi ville satsa på. Särskilt som antalet magnetkameraundersökningar kommer att öka nu sedan vi i september har infört organiserad prostatacancertestning, OPT.
Bekräfta eller avvisa
Region Norrbotten har idag sex MR-kameror, varav fem på sjukhusen och en som inryms i en trailer. Antalet MR-undersökningar beräknas öka från cirka 640 till 700 då alla 50- och 56-åringar nu kallas till den organiserade prostatacancertestningen. På sikt kommer det att bli ännu fler.
AI:t i mdprostate registrerar de fynd som görs i prostatan i en molntjänst och radiologen som bedömer bilderna kan antingen bekräfta eller avvisa att AI:t gjort en korrekt bedömning. Det går också att göra en justering för att därefter bekräfta eller avvisa innan registreringen sker i bildlagringssystemet.
– Mjukvaran gör en anonymiserad analys och skapar ett standardsvar till urologen, säger Johannes Arnesen.
I Sectras monter under Röntgenveckan demonstrerades bland annat mdprostate, som Region Norrbotten nu är först ut i landet att implementera.
Frigör tid
Det kommer att utvärderas hur mycket tid som mdprostate sparar för radiologerna, men Johannes Arnesen beskriver hur de idag ägnar mycket tid åt manuell granskning.
– Förhoppningen är att frigöra tid för radiologerna så att de kan göra flera undersökningar och granskningar utan ökad stress - och att vi samtidigt behöver skicka färre undersökningar till externa granskare. En annan fördel är att det kommer att gå att få snabbare svar, vilket är en win-win både för oss och patienterna.
Han fortsätter:
– Det finns i nuläget inget AI som är helt perfekt utan de lär sig hela tiden och utvecklar algoritmerna så att de blir bättre och bättre, men jag tror det är en del av den framtida kompetensförsörjningen. När det inte finns en uppsjö av radiologer att anställa är det viktigt att vi tar till oss den nya teknologin som AI erbjuder för att kunna erbjuda en bra vård och trygghet åt våra patienter.
Johannes Arnesen under sin presentation av ”Assisterad svarsskrivning för MR-prostata med hjälp av AI”, ett av 63 projekt inom bild- och funktionsmedicin som fått stöd av RCC, Regionala cancercentrum i samverkan, under 2024.
Automatiserat flöde
Planen är att mdprostate ska börja användas i november – samma månad som kampen mot prostatacancer uppmärksammas internationellt och som Prostatacancerförbundet i Sverige genomför sin årliga kampanj Mustaschkampen för att lyfta medvetandet kring prostatacancer och manlig hälsa.
Inför lanseringen har de radiologer i Norrbotten som ska använda verktyget fått utbildning.
Projektmedlen löper ut vid årets slut och hur finansieringen ser ut fortsättningsvis är ännu inte klart. Det kan eventuellt bli en fortsättning på projektet där det också kopplas på ett automatiserat flöde så att man kan följa utvecklingen av tumören. Den funktionen, Lesion Tracking, kommer även att kunna användas för tumörer i alla andra delar av kroppen, det vill säga inte enbart vid prostatacancer.
På sikt finns också planer att få till en automatiserad överföring av bilderna till det nationella kvalitetsregistret INCA, Informationsnätverk för cancervården.
Text och foto: Jonas Hansson
Kompetensförsörjningen skapar stora utmaningar i vården, eller som citatet på bilden säger: ”För att få antalet befintliga radiologer och röntgensjuksköterskor att räcka till har vi fått sträcka ut gummibandet rejält. Det gummibandet är nu på väg att gå av”. Längst ned syns Anders Wennerberg från styrelsen för Svensk Förening för Medicinsk Radiologi, en av arrangörerna av Röntgenveckan.