Nu skapas spännande musikaliska möten
Norrbotten World är en ny musikalisk satsning. Nästa turné i länet blir 26 mars till 1 april med Vera Vinter och musiker under rubriken ”Från mitt berg”. Norrbottensmusiken vill skapa nya spännande möten.
I repetitionsrummet på Kulturens hus i Luleå i slutet av februari är det svårt att sitta still som åhörare. Det svänger av samba och bossanova i ett jazzigt uttryck. Fem musiker är sammanförda för att bygga soundet tillsammans. Olika varianter av låtens inledning testas. Det talas engelska men musikens språk är universellt.
Karin Hammar har återvänt till Norrbotten efter 33 år. Den bodenfödda trombonisten leder ett projekt hon i många år drömt om att skapa; Aventura Brasiliera, det brasilienska äventyret. Under årens lopp har Karin lirat på hemmaplan med bland annat Norrbotten Big Band, men så dök chansen att framföra egna kompositioner i en favoritgenre. Kärleken till just musiken från Brasilien är en långvarig passion.
Den Bodenfödda trombonisten Karin Hammar leder ett projekt hon i många år drömt om att skapa; Aventura Brasiliera, det brasilenska äventyret.
– Jag fastnade framför allt för svänget, de fina melodierna och harmoniken. Musiken är förförande. Det blir naturligtvis en svensk variant eftersom jag inte är uppvuxen i Brasilien men det är så roligt att spela med tvättäkta brasilianer: basisten Rubem Farias och pianisten Danilo Andrade. Slagverkaren Isidor Abdelkader har rötter ifrån Tärendö och trummisen heter Robert Mehmet Ikiz, berättar Karin.
Tuta och kör
– Vi samsas bra med våra olika erfarenheter och kunskaper. De låtar som jag skrivit själv har jag ofta en musikalisk vision om hur de ska låta, men vi diskuterar oss fram och labbar fram soundet. Musik är allomfattande, så det är bara att tuta och köra, säger Karin Hammar och skrattar.
Karin Hammar är en av Sveriges främsta trombonister. Hon började spela trombon på kulturskolan i Boden och gick ett år på Framnäs folkhögskola innan Musikhögskolan i Stockholm. Hon har frilansat i 30 år inom jazzen och angränsande genrer, men även spelat med bland andra Orup, Björn Skifs och Jerry Williams.
Efter premiär i Tärendö, Boden och Piteå i februari återvänder Aventura Brasileira till Norrbotten i slutet av september.
Karin Hammar och Aventuras Brasileira återvänder till Norrbotten för fler konserter till hösten.
Johan Englund är producent för Norrbottensmusikens nya verksamhet som startat i år. I genreöverskridande konstellationer och nyskapande samarbeten ska artister med rötter i Norrbotten, Sápmi och även nationella minoriteter skapa tillsammans.
– Norrbotten möter världen och världen kommer till Norrbotten. Karin Hammar med band är typexempel på detta. Här möter brasilianska musiker norrbottningar, säger Johan Englund.
Glada musiker
Tillsammans med producentkollegan Peter Hauptman mejslas nya samarbeten ut. Ibland utgår de från en specifik musiker som paras ihop med några andra.
– Det är ett spännande uppdrag, men inte inte helt okomplicerat. Det är lättare att boka in en redan existerande grupp för konserter. Förhoppningsvis ska musikerna trivas tillsammans.
När musikerna kontaktas blir de glada.
– Det är sällan de ges tillfälle att experimentera. Här blir man anställd som frilansare för att skapa något nytt, berättar Johan Englund.
Ett par turnéer per år blir det under Norrbotten Worlds flagg och meningen är att komma ut över hela länet på spelningar i bygdegårdar, inte bara i konserthusen längs kusten. Arbetet pågår för fullt med att hitta nya musikaliska samarbeten för 2026.
En inre resa
Redan den 26 mars till 1 apil sker nästa projekt inom ramen för Norrbotten World: Vera Vinter från Stora Lappträsk med turnén ”Från mitt berg”. Föreställningen gör hon tillsammans med folkmusikern Mirja Palo, cellisten Anna Dager, slagverkaren Magnus Olsson och violinisten Hanna Ekström.
Pop, världsmusik, jojk och folkmusik utlovas och den egna genre de uppfunnit: ”norrbossa”.
– Jag vill att musiken ska skapa en inre resa för de som lyssnar, en resa till de minnen, platser och människor som betytt mycket för dem under livets gång, säger Vera Vinter.
Vera Vinter har sedan 2012 gett ut fem egna album och samarbetat med artister som Petra Marklund, Bo Kaspers Orkester och Staffan Hellstrand.
Sjunger på kalixmål
Brännaberget i Överkalix är inspirationskällan till hennes nyskrivna sånger som framförs på kalixmål och svenska. I musiken ska man få känslan av att stå högt uppe på ett berg och titta på den magnifika utsikten.
– Vad gör det egentligen med en person när man befinner sig på en höjd och får perspektiv? Man kan känna sig mäktig, men samtidigt väldigt liten. Det är här någonstans musiken slår rot, säger Vera Vinter.
Konstellationen som står bakom produktionen Ávus.
Text: Eva Marie Svensson
Foto: Maria Feldt, Martin Åhlin
Norrbotten world under 2025
26 mars – 1 april sker nästa projekt inom ramen för Norrbottens World: Vera Vinter från Stora Lappträsk med turnén ”Från mitt berg” tillsammans med folkmusikern Mirja Palo, cellisten Anna Dager, slagverkaren Magnus Olsson och violinisten Hanna Ekström.
24 april – 4 maj reser saxofonisten Jonas Knutsson ut på turné tillsammans med de prisade jojkarna Ingá-Máret Gaup-Juuso och Jörgen Stenberg samt slagverkaren Mikael Emsing och syntharen Andreas Estensen. De kallar produktionen för Ávus.
6 – 16 november turnerar gruppen Jollywood med den norske kompositören Svein Schultz som konstnärlig ledare. Det sker i samarbete med sångaren Sanjay Khan från Indien, den finlandssvenska sångerskan och gitarristen Charlotta Kerbs, violinisten och riksspelemannen Daniel Wikslund från Tjautjasjaur utanför Koskullskulle samt dragspelerskan Görel Särs från finska Jakobstad som bor i Luleå.
Svein Schultz är konstnärlig ledare i konstellationen Jollywood.
Vill du höra Aventura Brasileira, lyssna på podden från Insyn: