Nyblivna professorn leder kusligt jubileum

I maj blev Ursula Werneke, överläkare och psykiater på Psykiatrin Sunderbyn, adjungerad professor vid Umeå universitet. I den egenskapen är hon inbjuden till huvudföreläsare på regionens FoU-dag på Sunderby sjukhus i december. Efter det väntar bland annat 10-årsjubileum för Masterclass Psychiatry med temat otäcka och kusliga händelser samt fortsättning på ett nyligen inlett forskningsprojekt i Kenya.

För Region Norrbottens nyblivna professor Ursula Werneke är det viktigt att kunna göra skillnad med sin forskning. 

Under FoU-dagen, som arrangeras för medarbetare inom vården av Region Norrbottens forsknings- och utbildningsenhet den 12 december, är Ursula Werneke huvudtalare med temat ”Att göra skillnad genom forskning”.

Det gör hon som nybliven adjungerad professor.

– Adjungerad betyder att jag inte är anställd av Umeå universitet, utan av Region Norrbotten, men urvalsförfarandet och granskningen är densamma som för alla professurer, säger hon när vi ses på hennes kontor i nya psykiatribyggnaden på Sunderby sjukhus.

Stort förtroende från regionen

Meriteringen till professor är på 20 procent och kombineras med 20 procents undervisning på läkarprogrammet och utöver det uppdrag som studierektor för regionens psykiatrer, omhändertagande av BT-läkare som läst till läkare utomlands, patientarbete samt forskning – med huvudinriktning på litium, hur man kan behandla biverkningar samt vilka alternativ det finns för individuell anpassning.

Att bli professor är en lång och svår process med omfattande regelverk. Dit hör bland annat omfattande publikationskrav och att ha handlett två doktorander till disputation – i hennes fall Ingrid Lieber och Louise Öhlund och nästa år står även Petra Truedson på tur.

– Region Norrbotten har gett mig ett stort förtroende och varit väldigt generös med forskningstid vilket varit väldigt värdefullt eftersom det tar tid att bygga upp ett forskningsprogram, säger Ursula Werneke.

Mission completed

Så hur känns det att du nu är professor?

– Mission completed, säger hon och skrattar.

Hon fortsätter:

– Det har varit ett mål för mig hela mitt liv, men jag är ju samma person för det. Det ger en viss status i forskarsamarbeten, vilket kan vara en fördel eftersom man hamnar på samma nivå som utländska kollegor. Samtidigt ser många mig inte som en typisk professor eftersom jag kanske är mer ”svensk” i mitt sätt att vara, som min son brukar säga, trots att jag är från Tyskland, där det är betydligt mer formellt.

– Jag vill också poängtera att meriteringen inte varit möjlig utan ett lagarbete med mina kollegor och jag är väldigt stolt över vår grupp. Jag ser också fram emot att handleda en ny generation forskare. Sedan är det extra roligt att professorsutnämningen kommer samtidigt med att jag fyllt 60 år och har varit gift i 25 år – så det har varit mycket att fira om än under avslappnade former …


”Att bli professor har varit ett mål för mig hela mitt liv, men jag är ju samma person för det”, säger Ursula Werneke.

Att göra skillnad

Att göra skillnad genom forskningen, det vill säga hennes föreläsningstema på FoU-dagen, är viktigt anser hon:

– Genom litiumforskningen har vi kunnat påverka och förbättra behandlingen både individuellt och på folkhälsonivå. Samma sak gäller min delaktighet i forskningen kring hur allvarlig psykisk sjukdom ökar risken att drabbas av ett svårt förlopp av covid. Det bidrog till att Socialstyrelsen inkluderade de patienterna i riskgruppen som bör prioriteras för vaccination. Det var en skön känsla.

Unga mödrar i Kenya

Ett just nu pågående lite annorlunda forskningsprojekt som hon leder handlar om unga mödrars mentala hälsa före och efter förlossning i Kenya. Det stöds av Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD) och pågår till 2026.

– Olika undersökningar visar att 9-35 procent av mödrarna i Kenya drabbas av depression efter förlossningen, vilket är högt i internationell jämförelse. Man vet inte riktigt vad det beror på och det är det vi studerar. Det skulle exempelvis kunna bero på att många unga kvinnor är väldigt fattiga, våld i nära relation, abortlagstiftning, attityder kring jämställdhet, dålig tillgång till hälso- och sjukvård, klimatförändringar och dålig tillgång till vatten. I det område vi driver projektet är det dessutom en stor del nomadiserad befolkning, som också kan påverka. Vi vill bland annat utbilda hälso- och sjukvårdspersonalen där i att diagnostisera och behandla psykiska problem

Spegelprojekt

Parallellt med Kenyaprojektet håller Louise Öhlund, ST-läkare i psykiatri på Psykiatrin Sunderbyn, på att sätta upp ett spegelprojekt med samma målgrupp i Norrbotten.

– Det kommer att bli spännande att jämföra. Region Norrbotten behöver också höja kompetensen i perinatal psykiatri, det vill säga psykiska störningar före, under och efter förlossningen, transkulturell psykiatri – att känna igen och kunna skilja på psykisk sjukdom och kulturella skillnader – och ökad jämställdhet. Det ligger också i linje med vårt arbete med personcentrerad och nära vård, säger Ursula Werneke, som på kort tid hunnit lära sig en hel del swahili för att kunna kommunicera bättre på plats.


Att hantera det otäcka – berättelser och symptom som framkallar oro, kuslighet och fasa är temat för 10-årsjubilerande och sista Masterclass Psychiatry, som Ursula Werneke håller i. Nytt för i år är att deltagarna kan få europeiska EACCME-utbildningspoäng.

Förskräcklig berättelse

Hon berättar att Kenyaprojektet har sitt ursprung i ett studiebesök från Kenya i Norrbotten för att studera arbetet med jämställdhetsintegrering.

– Efteråt höll jag kontakt med deras delegation och det var när de berättade en förskräcklig berättelse om en mamma som hade dödat sitt nyfödda barn under hemska omständigheter som tankarna på ett samarbetsprojekt började ta form.

Att hantera det otäcka – berättelser och symptom som framkallar oro, kuslighet och fasa är också temat för 10-årsjubilerande och sista Masterclass Psychiatry på Clarion Hotel Sense i Luleå nästa år, den 20-21 februari 2025. Det sammanfaller också med ett nytt studiebesök från Kenya och tre av deltagarna därifrån kommer att delta.

Terrorattacken i London

Ursula Werneke startade mästarklasserna 2014 och de har genom åren haft många internationella forskare på besök som både föreläsare och åhörare. Dessutom bjuds alltid regionens ST-läkare i psykiatri och allmänmedicin in.

Ursula Werneke berättar att hon själv varit med om en otäck händelse då hon jobbade på ett sjukhus i London under Al Qaidas terrorattack mot tunnelbanan 2005.

– Det kommer jag aldrig att glömma. Den ena bomben efter den andra exploderade och man visste inte vad som hade hänt först. Jag fick i uppdrag att skaffa fram sängar utifall det kom in bomboffer till oss och skrev ut hälften av patienterna, vilket var ett mycket tufft jobb. Sedan var det inte några patienter som kom till just vårt sjukhus – men vi var beredda. Två år innan dess hade jag gått en kurs i katastrofhantering som jag plötsligt hade nytta av.

Workshop i Kenya. Ursula Werneke i mitten av bordet.

Otäcka händelser

Några av de berättelser som kommer att diskuteras på Masterclass Psychiatry – som på jubileumskonferensen har föreläsare från Storbritannien, Tyskland och Schweiz – handlar bland annat om en mamma som dödat sitt barn och bekännelser av en gängkriminell. De är så otäcka att Ursula Werneke inte vill att de hamnar i tryck.

 Till delar av programmet har en skådespelare anlitats för att spela upp olika scener.

– Det är ett väldigt utmanande program och en unik masterclass eftersom vi tar upp sådant som inte lärs ut på annat håll. Det är viktigt att kunna hantera den typen av situationer på ett professionellt sätt utan att döma patienterna. Det handlar om stora tragedier.

Text och foto: Jonas Hansson
Foto från Kenya: Kelvin Nsangi