Om du blir sjuk i sommar

Nu är det sommar och semester i Norrbotten. Våra akutmottagningar och hälsocentraler hjälper dig om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka, men väntetiderna kan bli längre än vanligt.

Arm med plåster.

Du som blir sjuk eller skadar dig kan ringa 1177 för att få råd om vård. Du kan även söka hjälp via appen Min vård Norrbotten. Ring alltid 112 vid allvarlig sjukdom eller olycka.

Sjukvården gör alltid prioriteringar för att säkerställa jämlik vård där patienter med störst behov får vård först. På grund av lägre bemanning under sommaren kan väntetiderna inom vården därför bli längre än vanligt.

Akuta och livshotande tillstånd prioriteras

Alla patienter med akuta och livshotande tillstånd prioriteras för ambulans, så du som är lindrigare skadad eller sjuk kan få vänta. Du som inte bedöms ha behov av akut sjukvård kan bli hänvisad till hälsocentral, egenvård eller att åka till sjukhus med taxi eller egen bil.

Akutmottagningarna är öppna dygnet runt på våra fem sjukhus. På akuten får alltid patienter med akuta och livshotande tillstånd hjälp först, så du som är lindrigare skadad eller sjuk kan få vänta på din tur.

På 1177.se kan du logga in för att förnya recept, se provsvar och din journal. Kom ihåg att förnya dina recept i god tid för att hinna få de läkemedel som du behöver i tid.

Tillfälliga förändringar på hälsocentraler i Jokkmokk, Luleå och Piteå

I Jokkmokks kommun stänger och flyttar de allmänmedicinska vårdplatserna på Jokkmokks hälsocentral från juni till augusti. Du kan fortfarande söka vård på Jokkmokks hälsocentral både på vardagar och helger under särskilt angivna tider. Från 1 juni till 31 augusti håller vi öppet kl. 07.00-20.00 på vardagar och kl. 08.00-20.00 på helger.

I Luleå kommun kommer du som bedöms behöva ett läkarbesök erbjudas tid på Björkskatans eller Stadsvikens hälsocentral. Från vecka 25 till vecka 32 flyttar Råneå hälsocentral till Björkskatans hälsocentral samt Hertsöns hälsocentral till Örnäsets hälsocentral.

I Piteå kommun är lättakuten på Hortlax och Piteå hälsocentral stängd från vecka 25 till vecka 32. Under denna period hänvisar vi dig till Hällans hälsocentral.

I övriga länet håller vi öppet på ordinarie hälsocentraler.

Även på hälsocentralerna får patienter med störst behov vård först och väntetiderna kan bli längre än vanligt. Ring alltid din hälsocentral som du är listad på innan ditt besök, så tar vi hand om dig.

Min vård Norrbotten

Via appen Min vård Norrbotten kan du få kontakt med din hälsocentral på vardagar kl. 08.00-16.00. I appen kan du chatta, skicka bilder och filmer samt starta videobesök. På helger och helgdagar är chatten öppen kl. 10.00-14.00.

Du loggar in med Bank-ID och kan påbörja ditt ärende dygnet runt genom att svara på ett antal frågor, för att vi ska kunna göra en första bedömning av dina symtom. Vi svarar under dagtid och du får ett sms när det är din tur.

Min vård Norrbotten - Region Norrbotten

Var rädd om dig i sommar!