Paret flyttade till Luleå – fick jobb på ögonmottagningen: “Trivs väldigt bra”

Sjuksköterskeparet Eta Fredriksen och Erica Johansson gjorde i våras en drastisk livsförändring. Från Stockholmspulsen gick flyttlasset till Ericas hemtrakter i Luleå. Nu jobbar hustrurna tillsammans på ögonmottagningen på Sunderbyn.

Eta Fredriksen och Erica Johannson.
Hustruarna Eta Fredriksen och Erica Johansson jobbar tillsammans på samma avdelning.

Ögonmottagningen på Sunderbyn tar varje dag emot en ström med patienter. De flesta är här för att genomgå en gråstarrsoperation, men även mer ovanlig ögonproblematik är förekommande.

Tack vare skicklig och ambitiös vårdpersonal genomförs här i snitt åtta operationer per dag. Det är samma mottagning som Eta Fredriksen och Erica Johansson lämnade Stockholm för.

– När jag var i Luleå första gången kände jag att här vill jag bo, säger Eta Fredriksen.

Hon kommer i grunden från Skåne, men har via Erica fått en koppling till Luleå. Det norrländska lugnet och vänliga norrbottningar är två stora anledningar.

Bakgrunden

Folk som hittar kärleken på jobbet har man hört om, och det var just på jobbet som sjuksköterskeparet träffades. Men kärlek vid första ögonkastet var det minsann inte. För det första hade de båda kille. För det andra berättar Erica Johansson att hon inte var särskilt förtjust i Eta Fredriksen alls. Förrän de lärde känna varandra och saker bara föll på plats.

– Jag blev bara kär i henne. I personen Eta. Sedan kom jag på att juste det hon är ju av ett annat kön än mina tidigare partners. Vi försökte förneka det länge. När vi väl kom ut med det så hade de på jobbet redan fattat för länge sedan.

Eta instämmer:

– Vi hade väl någon dragning till varandra. Då när vi väl kom ut med det var alla så “jaha det hade vi väl fattat för länge sedan”. Men vi är noga med att hålla det professionellt och inte visa relationen för patienter.

Flytten

Efter tjugo år i Stockholm kände paret att det var dags för något nytt. Även där jobbade de med varandra. Den största skillnaden mellan jobben menar de är nivån på operationerna. Att Sunderbyn har möjlighet att ta emot mer komplexa fall.

Eta Fredriksen och Erica Johansson.

 – Vi har väldigt varierande arbetsuppgifter, så personalen här har väldigt bred kompetens. Man snurrar runt på olika stationer. Det gör även arbetet väldigt roligt, fortsätter Eta Fredriksen.

Ögat är komplext och det finns flera olika specialistområden. Eta Fredriksen och Erica Johansson säger båda att de lär sig något nytt på jobbet varje dag, trots många år i branschen. Men att det är en del av charmen.

Hur kan en dag på jobbet se ut?

– Det är väldigt blandat. En stor del är att assistera på gråstarrsoperation. Då dukar vi upp och assisterar doktorn under operationerna. Där trivs vi båda väldigt bra. Men personalen här är väldigt breda i sin kompetens, så man snurrar runt på olika stationer, säger Erica Johansson.

Arbetsuppgifterna varierar, men faktum är att paret sällan jobbar med varandra trots att de båda verkar på samma avdelning. Något de är överens om är rätt skönt.

– Många tror att eftersom vi jobbar på samma ställe sitter vi ihop 24 timmar om dygnet. Men så är det ju inte inom sjukvården, vi har olika uppgifter varje dag. Det är bra för då tär man inte på varandra. Vi släpper jobbet när vi kommer hem, säger Eta Fredriksen.

Ögat är ett litet men väldigt komplext organ.

Miljöombytet

En stor fördel med Luleå och Sunderbyn är tempot, på olika sätt. På sjukhuset är det detsamma.

– Vi vet att det är så många som väntar och behöver få komma hit. Vi gör färre operationer här än på vår förra arbetsplats, men det är för att vi har fler komplicerade fall här. Tempot i sig är lika högt även fast det är färre patienter, säger Eta Fredriksen.

Hemmavid ger det norrländska lugnet en helt annan möjlighet att landa och andas på. Eta Fredriksen fortsätter:

– Vi har dragit rejält i handbromsen. Här kan man njuta av en helt vanlig dag, att gå och storhandla kan vara trevligt. Det går också snabbare att ta sig fram här. Otroligt mycket tid i Stockholm gick åt att pendla.

Kortade köer

Tack vare flytten norrut har paret onekligen hjälpt till i arbetet med att korta vårdköerna.

– En del i utvecklingen är att vi har öppnat en till sal och har två kirurger. Planen är att köra på två salar och då har vi fördubblat antalet operationer och kortat köerna. Men vi är fortfarande i en uppstartssituation, säger Eta Fredriksen.

– Det kommer bli så mycket bättre. Vi får fina resultat och tacksamma patienter. Det är mycket tack vare att vi har fantastiska kollegor och en väldigt fin stämning, säger Erica Johansson.

Erica Johansson är glad över beslutet att flytta norrut.

Text och foto: Melissa Niemann