Partnerskap med Kenya sätter fokus på mental hälsa hos unga mödrar
Region Norrbotten deltog i slutet av september på en nätverksträff i Nairobi, Kenya. Syftet var att dela kunskap och erfarenhet om att leverera jämlik hälsa i ett samhälle. Besöket var en del av ett nystartat partnerskap med Kajiadodistriktet i södra Kenya med fokus på den mentala hälsan hos unga mödrar före och efter förlossning.
Nätverksträffen arrangerades med stöd av Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD), som ger stöd till och arbetar tillsammans med kommuner och regioner för att implementera FN:s globala mål för hållbar utveckling (Agenda 2030).
Förutom Region Norrbotten deltog även Region Stockholm, Region Västerbotten och Region Östergötland samt deras respektive samarbetspartners från Kenya och Uganda.
Deltagare på nätverksträffen delade sina erfarenheter från projektgenomförande i utvecklingsarbete i Östafrika.
Demokratiska rättigheter
Tillsammans delade regionerna bland annat sina erfarenheter i frågor som rör utmaningar i projektutförande och förändringsledning, men också metoder för spridning av projektresultat. Dessutom diskuterades synen på en fungerande lokal demokrati.
Det övergripande fokuset för nätverksträffen var hur demokratiska rättigheter och strukturer kan förankras i hälso- och sjukvårdens utvecklingsarbete.
Enligt Felicia Wede, programansvarig på ICLD, leder demokratisk hälso- och sjukvård till bättre folkhälsa.
– Genom att integrera demokratiska värden som delaktighet, inkludering, transparens och ansvarsskyldighet säkerställer vi att hälso- och sjukvårdsinsatser leder till lokalsamhällets bästa, säger hon.
Delaktiga medborgare
Felicia Wede konstaterar vidare att inga människor lämnas utanför, om de mest utsatta grupperna i lokalsamhället prioriteras.
Enligt ICLD:s rådgivare Winnie Mitullah är det svårt att uppnå god samhällshälsa utan delaktiga medborgare. Därför är det viktigt att se närmare på hur man kan öka engagemanget.
– Hälsan är relativt bra i Kenya. Däremot finns det utmaningar med att medborgardeltagandet inte riktigt fungerar. Trots att det finns system för det är resultaten begränsade, säger hon.
Enligt Winnie Mitullah behöver även fler parter delta för att uppnå målet med en god hälsa i Kenya. Hon betonar också vikten av uppföljning och utvärdering, något som är avgörande för att nå framgång i utvecklingsarbetet.
– Vi måste hitta nya sätt att arbeta och sätta agendan tillsammans. Forskare och deltagare behöver arbeta sida vid sida. Människor som pratar direkt med varandra ger en bättre plattform för lärande, säger hon.
Robin Alnäs, forskningskoordinator för ICLD, Winnie Mitullah, rådgivare för ICLD och Felicia Wede, programansvarig på ICLD.
Lärorikt
Region Norrbottens ICLD-partnerskap är tillsammans med Kajiadodistriktet, dit också nästa projektresa kommer att gå. Nätverksträffen var en del av det förberedande arbetet.
– Eftersom Region Norrbotten fortfarande är i den inledande fasen av partnerskapet har det varit mycket lärorikt att få tankar, tips och idéer från andra regioner som redan haft partnerskapsprojekt under flera år, säger Kristian Ekman, projektkoordinator för regionens partnerskap.
– Det känns roligt att Region Norrbotten och Kajiadodistriktet har inlett ett samarbete som på flera nivåer är mycket givande för båda parter. Vi och ICLD är även nöjda med att vi har ett så konkret mål med det första projektet inom partnerskapet, som handlar om den mentala hälsan hos unga mödrar före och efter förlossning. Det handlar om ett utbildningspaket till vårdpersonal och informationsmaterial till mödrar och övriga samhället.
Delegationen från Region Norrbotten och Kajiadodistriktet diskuterade lärdomar från andra pågående projekt som sponsras av ICLD. Francis Makokha, direktör för forskning och innovation på Mount Kenya University, Caren Kamau, projektkoordinator för Kajiadodistriktets partnerskap, Peter Wanderi professor vid Mount Kenya University, Ursula Werneke, överläkare på Division psykiatri i Region Norrbotten och adjungerad professor vid Umeå universitet, Sebastian Gabrielsson, biträdande professor och docent i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet och Kristian Ekman, projektkoordinator för Region Norrbottens partnerskap.
Spegelprojekt i Norrbotten
Enligt Ursula Werneke, överläkare på Division psykiatri i Region Norrbotten och adjungerad professor vid Umeå universitet, var konferensen i Nairobi en plattform för ny kunskap.
– Det var mycket lärorikt och spännande att vi fick ta del av andra partnerskapsprojekt med exempel på hur man lösa problem och överkomma hinder. Vi har också haft bra diskussioner om jämställdhet och proportionerlig fördelning av resurser enligt behov och lärt oss hur man skapar nya kontakter, säger hon och fortsätter:
– Informationen från konferensen ska också hjälpa oss vidare i jämställdhetsarbetet inom regionen. Louise Öhlund, ST-läkare i psykiatri vid Sunderby sjukhus, kommer därför att leda ett spegelprojekt med samma frågeställningar som lyfts i Kenya i Region Norrbotten.
Rättviseperspektiv
Sebastian Gabrielsson, biträdande professor och docent i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, deltog också i delegationen från Norrbotten.
– Särskilt intressant och lärorikt var det att få möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter med våra kenyanska partners. Jag tror att erfarenheterna från pågående projekt är mycket värdefulla och kan bidra till att utveckla också vårt projekt, säger han.
Enligt Kristian Ekman har Region Norrbotten under nätverksträffen fått viktig kunskap om att lösa utmaningar som kan uppstå under projektgenomförandet.
– Dessutom har vi fått metoder för att sprida projektresultaten. Vi har också sett värdet av att arbeta utifrån ett rättviseperspektiv.
Text och foto: Kelvin Nsangi
I Nairobi träffades Region Norrbotten och deras samarbetspartners från Kajiado med ICLD för att planera projektgenomförandet. Francis Makokha, direktör för forskning och innovation på Mount Kenya University, Ursula Werneke, överläkare på Division psykiatri i Region Norrbotten och adjungerad professor vid Umeå universitet, Peter Wanderi professor vid Mount Kenya University, Sebastian Gabrielsson, biträdande professor och docent i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, Joel Wernerson, kvalitetsstrateg ICLD, Caren Kamau, projektkoordinator för Kajiadodistriktets partnerskap, Kristian Ekman, projektkoordinator för Regionen Norrbottens partnerskap och Ulrika Stöök, styrelsemedlem ICLD.
Mer om det regionala partnerskapet mellan Region Norrbotten och Kajiadodistriktet
I maj 2023 besökte en delegation från Kajiadodistriktet i södra Kenya Norrbotten med syftet att utbilda sig och utbyta erfarenheter kring arbetet med jämställdhetsintegrering i verksamheten. Under det två dagar långa besöket ingick bland annat besök hos psykiatrin på Sunderby sjukhus, Folktandvården i Boden, Luleå tekniska universitet (LTU) och regionhuset i Luleå.
Studiebesöket utmynnade i att ett regionalt partnerskap med stöd av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) startades mellan Kajiadodistriktet och Region Norrbotten.
Efter besöket hos psykiatrin på Sunderby sjukhus föddes idén om att inom partnerskapet starta ett projekt med fokus på den mentala hälsan hos unga mödrar före och efter förlossning, vilket är en utmaning både i Kenya och Sverige.
Region Norrbotten och Kajiadodistriktet beviljades våren 2024 ett treårigt ICLD-finansierat partnerskapsprojekt: ”Deeply depressed or reasonably distressed? Mental health and social needs of women before and after childbirth in the Kenyan county of Kajiado”.
I projektsamarbetet deltar även Mount Kenya University, LTU och Umeå universitet.
Genom forskning och studier på plats i Kajiado är målet med projektet att ta fram ett utbildningspaket till sjukvårdspersonal samt informationsmaterial till mödrar och det övriga samhället. Syftet är att sjukvårdspersonalen ska bli bättre rustade att förebygga och behandla psykiska problem hos unga mödrar före och efter förlossning och därigenom även förbättra barnens hälsa.
Kristian Ekman koordinerar partnerskapet. Ursula Werneke är ansvarig för studiedesign, metod och genomförande samt samarbetet med universiteten.
Sebastian Gabrielsson bidrar med kompetens i forskning och utbildning inom psykisk hälsa och psykiatrisk vård.