Rättspsykiatrin i Öjebyn bygger nytt

På rättspsykiatrin i Öjebyn väntar stora förändringar när nuvarande lokaler ska ersättas av helt nya – som väntas stå klara 2030.


Mathias Edquist är sedan i somras ny chef för rättspsykiatrin i Öjebyn, som har cirka 100 anställda och 50 vårdplatser.

Det råder ett lugn på rättspsyk denna fredagseftermiddag. Medarbetare är på väg hem för att ta helgledigt medan andra är på väg in.

Utanför promenerar patienter runt de instängslade byggnaderna i vinterkylan. De flesta av dem har domstolsbeslut på vård enligt lagen om rättspsykiatrisk vård. Där finns också personer som är häktade, anhållna och fängelsedömda i behov av psykiatrisk vård. Andra patienter är intagna för kortare insatser enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Mycket lidande

Sedan augusti 2024 är det Mathias Edquist som är verksamhetsområdeschef för rättspsykiatrin i Norrbotten. Han kommer ursprungligen från Skellefteå och har efter 22 år i Örebro, där han senast arbetat som verksamhetschef för psykiatrin i Region Örebro län, återvänt norrut.

Om sitt nya jobb säger han:

– Det är otroligt intressant och fascinerande. Det handlar om en patientgrupp med mycket lidande som är utsatt för många fördomar. Många lider av psykoser och schizofreni, men även samsjuklighet med missbruk är vanligt. Vårt uppdrag är både att behandla psykiska sjukdomar, arbeta hälsofrämjande och minska återfall i brottslighet.


Det är fullbelagt på rättspsyk i Öjebyn, liksom på i stort sett alla rättspsykiatriska vårdplatser i Sverige, konstaterar Mathias Edquist.

Fullbelagt

I dag har rättspsykiatrin i Öjebyn cirka 50 vårdplatser, varav åtta är patienter från andra regioner, framför allt från Stockholm. Till det kommer cirka 30 patienter i öppenvård. För de flesta är det väldigt lång vårdtid.

I Öjebyn finns säkerhetsklass 2 och 3. Däremot inte klass 1 som är det högsta och bland annat ska kunna motstå fritagningsförsök.

– Vi är helt fullbelagda och det råder generellt ett väldigt allvarligt vårdplatsläge över hela landet inom rättspsykiatrin, berättar Mathias Edquist.

Om några år kommer det att bli ett tiotal nya vårdplatser i Öjebyn eftersom regionen beslutat sig för att lokalerna ska ersättas av nya. Detta eftersom de nuvarande inte uppfyller brandskyddsregler enligt dagens standard och även har fått kritik från JO för bland annat vårdmiljön, utemiljön och vårdinnehållet.

Uppstartsmöte

Nybygget väntas stå klart 2030 om allt går enligt plan, men redan har flera insatser gjorts för att åtgärda de brister som påpekats.

– Vi har precis haft ett första uppstartsmöte för de nya lokalerna, berättar Mathias Edquist och fortsätter:

– Första steget är att besluta var nybygget ska ligga, men enligt det politiska beslutet ska det ligga i anslutning till nuvarande lokaler. Den ursprungliga planen har fått justeras på grund av att Norrbotniabanan ska dras på den tänkta platsen, så nu ser man på andra alternativ runt om befintlig byggnad.

Om några år ska rättspsykiatrins lokaler i Öjebyn ersättas av helt nya, berättar Mathias Edquist.

Positiv anda

Mathias Edquist konstaterar att de nya lokalerna kommer att vara anpassade för en högspecialiserad vård.

Både medarbetare och patienter kommer att ingå i referensgrupper för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

– Det är många perspektiv att ta hänsyn till, som vård och behandling, träningsmöjligheter, utomhusmiljö och säkerhet. Därför kommer vi också att studera hur andra har byggt för att dra lärdom av det.

Hur ser då medarbetare och patienter på att det ska byggas nytt?

– Det råder en positiv andra och många är förväntansfyllda. För mig var det en viktig anledning till att jag tog jobbet att få vara med om det här, säger Mathias Edquist.

Text och foto: Jonas Hansson


Rättspsykiatrin i Öjebyn inrymmer ett 50-tal vårdplatser i nuvarande lokaler. De nya som ska byggas kommer att ha plats för ytterligare ett tiotal patienter.