Regionen står bakom uppdaterad jämställdhetsdeklaration

Redan 2008 skrev dåvarande landstinget, som ett av de första landstingen, under den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå – förkortad till CEMR-deklarationen. Tidigare i år godkände regionfullmäktige en uppdaterad deklaration med nio nya punkter.

Deklarationen beskrivs som ett verktyg för kommuner och regioner att främja jämställdhet mellan kvinnor och män samt att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i alla delar av den praktiska verksamheten.

När CEMR-deklarationen fyllde femton år 2021 påbörjades en översyn som bland annat utmynnade i att det intersektionella perspektivet stärktes med fokus på ”alltid kön, aldrig bara kön” som vägledande princip. Det kopplas till att en av deklarationens grundläggande principer är att jämställdhetsarbetet måste väga in hur människors kön samverkar med exempelvis ålder, etnisk tillhörighet, socioekonomiska faktorer och funktionsnedsättning.

Nio nya artiklar

De nya artiklarna som läggs till i deklarationen omfattar nio övergripande sakområden som kommuner och regioner måste beakta i sitt jämställdhetsarbete:

  1. Hållbar utveckling för en hållbar framtid
  2. Cybervåld
  3. Våld mot förtroendevalda kvinnor och personal
  4. Intersektionalitet och mångfald
  5. Flexibla arbetsplatser
  6. Digitalisering och digital delaktighet
  7. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
  8. Klimatförändringar och rätten till en hälsosam miljö
  9. Krishantering och civil beredskap

– Stora delar av de nya artiklarna arbetar vi redan med i Region Norrbotten och det förstärks nu av att vi ansluter till dem. Tillsammans med vårt egna arbete med jämställdhetsintegrering och länets gemensamma arbete utifrån jämställdhetsstrategin ger oss en bra grund för att fortsätta vårt prioriterade arbete för ökad jämställdhet, säger Linda Jonsson (V), regionråd med ansvar för hållbarhet och jämställdhet.

Genom att underteckna deklarationen åtar sig regionen att både främja jämställdhet och att berätta för sina invånare om jämställdhetsarbetet.

Fotnot: CEMR är de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation Council of European Municipalities and Regions med medlemmar i 40 länder. Alla regioner utom en har hittills skrivit under den. I Norrbotten reserverade sig ledamöterna från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna mot beslutet i regionfullmäktige.

Text: Jonas Hansson


Regionstyrelsens ordförande Anders Öberg har undertecknat den uppdaterade versionen av CEMR-deklarationen för Region Norrbotten.

Läs mer om CEMR-deklarationen (Sveriges Kommuner och Regioners webbplats)

Den uppdaterade CEMR-deklarationen (PDF)