Regionens nya (och enda) barnneurolog
Åsa Lindfors på barnkliniken är Region Norrbottens nya barnneurolog – ett yrke som hon är helt ensam om att ha inom regionen.
Bakom karriärvalet finns en rad lyckade omständigheter. Det började på läkarlinjen med tankar kring framtida specialitet. Två av kurserna hade stuckit ut lite extra genom att vara extra roliga – barnkursen och hudkursen.
– Jag tänkte att jag ska testa att jobba både på barn och på hud, men jag kom aldrig längre än till barn för det visade sig att det är så otroligt kul att jobba här. Våra patienter har neurologiska sjukdomar, men de är i grunden väldigt friska. Jag gillar också att möta både barn och föräldrar. Jag älskar att vara barnläkare.
Hon började på barnmottagningen 2009. Redan när under ST-tiden började hon intressera sig för neurologi, men tänkte jobba som barnläkare och bara ha en fot doppad i neurologin. Men så blev det inte och anledningen var återigen en kurs.
– Ja, jag gick en kurs i barnneurologi och habilitering och tyckte att det var så fruktansvärt intressant. Till slut bestämde jag mig för att se till att formellt få titeln.
I barnhuset finns både barnmottagning och habilitering. Barnneurologen Åsa Lindfors jobbar ofta i team, till exempel med fysioterapeuter.
En typisk patient har antingen epilepsi, migrän, muskelsjukdom, cp, autism eller utvecklingsförsening.
– Det är tråkiga diagnoser eftersom de är permanenta. Vi botar inte, men några kan bli bättre med tiden – till exempel barn med epilepsi. Det handlar om att livet ska vara så bra som möjligt efter de förutsättningar man har. Vi hittar det som fungerar.
Eftersom många av tillstånden är livslånga följer Åsa Lindfors patienterna under många år, tills de blir 18 år. Några från födsel och andra från att sjukdomen bryter ut senare i barndomen.
– Vår styrka är att vi har barnmottagning och habilitering inom samma klinik och på samma plats. Vi håller ihop allt för patienterna och de behöver bara komma till ett ställe. Det tror jag är bra både för patienterna och för oss som möter dem.
”Jag är väldigt glad över våra stora undersökningsrum som är så fina. Det finns gott om plats för både barn i rullstol och föräldrar här inne.”
Att specialisera sig från barnläkare till barnneurolog tar vanligtvis ungefär tre år. För Åsa Lindfors tog det tio år eftersom hon tog specialiseringen i mindre bitar. För att uppfylla Socialstyrelsens krav och få titeln barnneurolog krävdes att hon skaffade sig erfarenhet utanför Norrbotten. Det blev några månader i Stockholm och några i Umeå.
– Jag tycker att det är synd att det ska vara så rackarns svårt för oss som bor här uppe att bli barnneurologer. Vi behöver bli fler för det är brist överallt utom i storstäderna.
Reflexhammaren är ett av de verktyg som barnneurologen Åsa Lindfors använder för att undersöka patienter.
Vården ska vara lika bra för alla, oavsett var man bor. Det gäller så klart även barn med neurologiska sjukdomar. Trots att Åsa Lindfors jobbar i Sunderbyn betyder det inte att patienter från länet behöver resa till henne. Hon fungerar i stället som ett bollplank till den barnläkare familjen träffar på hemorten. Barnneurologisk kompetens finns också på andra orter men bygger där på tre barnneurologer som arbetar på timanställningsbasis och inhyrda barnneurologer.
– Vi kan inte förlita oss på stafetter. För våra patienters skull är det viktigt att vi behåller och sprider kunskap och för att kunna göra det behöver vi ha egna barnneurologer inom Region Norrbotten.
När hon själv behöver bolla med någon får hon vända sig till barnneurologer på andra platser i Sverige, oftast i Stockholm, Göteborg, Uppsala eller Umeå.
– Det är en lite märklig känsla att jag är den enda inom Region Norrbotten. Jag hoppas att jag inte fortfarande är det när jag går i pension. Jag har hopp om att några av våra blivande läkare ska specialisera sig mot just barnneurologi.
Text och bild: Emma Bergström Wuolo