Besök i ambulansens nya lokaler i Luleå

Sedan den 15 december finns ambulanssjukvården i Luleå i sina nya lokaler i kvarteret Risslan. Vi gjorde en rundvandring för att se hur det blev.

Teamledare Anna-Karin Andersson står framför ambulanserna i ambulanssjukvårdens nya lokaler i Luleå

 

Följ med in i ambulansens nya lokaler i filmen ovan!

Många är nyfikna – hur blev det och hur ser det ut därinne? Nu när de har börjat komma i ordning är det äntligen dags att göra en rundvandring i lokalerna.

I Luleå är tre ambulanser plus ”dagbilen”, som går till Umeå, stationerade.

Ambulansen i Luleå täcker i första hand Luleå och även Boden.

– Men vi kan ju hamna i hela Norrbotten, bland annat kör vi planerade överflyttningstransporter till andra sjukhus och vi kör även mycket i Kalix och Piteå, säger teamledare Anna-Karin Andersson.

Genomtänkta utrymmen

Hon tycker att det är skönt att vara på plats i de nya lokalerna. Att de har fått flytta en bit utanför centrum ser hon inte som något problem. 

– Jag tror inte att någon saknar att vara inne i stan. Här är allt nytt och det är ljust och luftigt.

Jenny Borsgård, ambulanssjuksköterska, håller med.

– Det är verkligen ett uppsving.

Hon tycker att den största skillnaden är att utrymmena är mer genomtänkta och anpassade för verksamheten. Hon uppskattar också att de har fått flytta ihop med räddningstjänsten igen.

– Ja, absolut, vi hänger ju mycket ihop och arbetar mycket tillsammans. De nya lokalerna med gemensamma utrymmen gör att vi också får mer samvaro med dem.

Vagnhallen är ljus och rymlig. Tre ambulanser är stationerade i Luleå, plus en ”dagbil” som går mot Umeå.

Färger visar vägen

Det första intrycket när man kommer in är rymden och ljuset. Genomgående är lokalerna färgsatta i klara färger med tydligt tema.

Inne i vagnhallen förklarar Anna-Karin Andersson färgkodningen.

Rött står för utryckningsväg, när larmet går är det bara att följa röda markeringar och röda dörrar. Gult betyder smutsigt, innanför den gula dörren i vagnhallen, där ambulanserna parkeras, finns ett saneringsrum. Innanför en grön dörr finns en verkstad där de kan reparera bårar och annat som gått sönder. Bakom en blå dörr finns ett förråd för sjukvårdsmateriel.

Inne i förrådet är det gott om plats, det är prydligt och var sak har sin plats.

– Förrådet är kanske den största skillnaden tycker jag, jämfört med gamla stället, säger Anna-Karin Andersson.

Omklädningsrum i stället för logement

I de gamla lokalerna fanns inga omklädningsrum.

– Där hade vi logement. Då kunde man ibland stå och byta om framför någon som låg och sov.

Nu finns omklädningsrum och alla har egna skåp. Det finns också rum för sömn och återhämtning mellan larmen. Alla har också varsitt skåp med egna sängkläder.

I de gamla lokalerna fanns inte omklädningsrum. Nu finns det gott om yta i stora omklädningsrum med egna skåp.

De gemensamma samvaroytorna är stora, ingen behöver trängas när det är dags för matrast eller en kaffe och det finns också ett rymligt och välutrustat gym.

Mitt i reportaget och kaffestunden ljuder larmet, en Prio 1:a, då är det bara att rusa iväg. Denna gång kommer larmet från en av Luleås hälsocentraler. Isabell Losell, ambulanssjukvårdarstudent, Jenny Borsgård, ambulanssjuksköterska och Tomas Pääjärvi, ambulanssjuksköterska lämnar sina kaffekoppar och skyndar ner mot vagnhallen där ambulanserna står. Strax hörs ljudet av sirenen försvinna bort mot stan.

Den gemensamma matsalen/fikarummet är rymligt och ljust, inredningen går i dämpade gröna toner. Isabell Losell, ambulanssjukvårdarstudent, Jenny Borsgård, ambulanssjuksköterska och Tomas Pääjärvi, ambulanssjuksköterska passar på att ta en kaffe mellan larmen.

Teamledare för ambulanssjukvården i Luleå, Anna-Karin Andersson, har jobbat på ambulansen i 20 år. Hon tycker det är skönt att ha kommit på plats i de nya lokalerna i kvarteret Risslan.

Ett av rummen där ambulanspersonal kan få en stunds sömn mellan larmen.

Matsalen i Luleås nya räddningsstation.

Film, foto, text: Maria Lindgren