”Sveriges bästa sommarjobb” ledde till glesbygdsfokus i vårdutbildningen

I sommar vikarierade tre lärare från Marie Cederschiöld högskola inom vården i Norrbotten. Nu implementeras insikterna de fick med sig i sjuksköterskeutbildningarna.

För tredje året i rad genomförde Region Norrbotten rekryteringskampanjen ”Sveriges bästa sommarjobb” som ledde till 30 sommarjobbare inom vården. Tre av dem som anställdes var sjuksköterskor och lärare från Marie Cederschiöld högskola i Stockholm.

– Vi alla var rörande överens om att det var lärorikt och nyttigt för oss som arbetar och verkar i Stockholm att uppleva något annat. Framför allt har vi tagit in ett nytt glesbygdsperspektiv och kan medvetandegöra våra studenter, säger Joel Lundgren psykiatrisjuksköterska och lärare vid Marie Cederschiöld högskola.

Krävs bredare kompetens

Han arbetade under sommaren på psykiatrisk vårdavdelning på Gällivare sjukhus.

– Studenterna vill ha belägg för det vi säger när vi utbildar i något. Nu har vi verkligen jobbat på riktigt, med andra förutsättningar och långa avstånd som gör att man på ett sätt måste ha en bredare kompetentes än när man jobbar i Stockholm.


Bild tagen av en lärare från högskolan som jobbade på ambulansen i Pajala.

Var tanken att ni skulle komma och jobba här just för att få glesbygdsperspektivet med er till utbildningarna?

– Egentligen var det min kollega Anette som skröt i lunchrummet om att hon skulle till Kiruna och jobba under sommaren. Jag och Anders hakade bara på, vilket blev en fantastisk upplevelse som förde med sig bra insikter, säger Joel Lundgren.

Återvänder i november

Han berättar att han är på väg att bli doktorand och forskar inom tvångsvård. En av anledningarna till att han valde att jobba i Norrbotten under sommaren var just att statistiken för tvångsvård sticker ut här.

– Innan jag kom upp och jobbade funderade jag på varför det var mer tvångsvård i Norrbotten. Men nu när jag arbetat i Gällivare förstår jag att det handlar om avstånden, det är skillnad på att ha 15 minuter till Södersjukhuset eller två timmar till Kiruna sjukhus.


Joel Lundberg tror att fler kommer välja att komma upp och arbeta under sommaren.

Själv återvänder han redan i november för att jobba i några veckor. Han tror också att fler kommer söka sig hit för vikariat.

– Det har skrutits och pratats mycket om vår upplevelse av att arbeta i Norrbotten. Många finsktalande kollegor är speciellt intresserade på grund av tvåspråkigheten, säger han.

Stora geografiska skillnader

Anette Solem är sjuksköterska och lärare på Marie Cederschiöld högskola och arbetade under sommaren på akuten i Kiruna. Hon belyser de geografiska skillnaderna.

– Skillnaderna är stora i förutsättningarna för jämlik vård mellan storstad och landsbygd på grund av långa avstånd och tillgång till laboratorier, röntgen, undersökningar och så vidare. Som patient kan du få resa fem timmar enkel resa för att få träffa en specialist. Hemvård är ofta inte möjligt på grund av avstånden. För att få behandling för till exempel hjärtinfarkt behövs långa transporter med både helikopter och flyg, säger hon.

Studierektorn på högskolan arbetade inom ambulansen i Pajala under sommaren. Insikter de fick med sig härifrån gjorde att han ser ett behov att ta höjd för hur olika förutsättningar sjukvården har i landet.


Anette Solem och Anders Widmark vill se en utveckling av undervisningen så att studenterna klarar yrket oavsett var i landet de arbetar.

– Vi har en utbildning som vänder sig nationellt och då behöver vi titta på hela perspektivet och att det ska genomsyra utbildningen. Att jag var upp och arbetade i sommar har väckt mycket tankar och funderingar, säger Anders Widmark.

Vill se nationell dialog

Förutom att han är rektor på Marie Cederschiöld högskola är han även ordförande för Riksföreningen för akutsjuksköterskor.

– Just glesbygdsvård intresserar många generellt och vi behöver föra en nationell dialog. På riksföreningshåll kommer vi under kommande konferens att diskutera just glesbygdsvård och hur vi i egentligen mening inte har lika vård i landet.

Något som han också vill se framåt är ett studentutbyte mellan Marie Cederschiöld högskola och Region Norrbotten.

– Vi hade velat se en samarbetsplattform gällande VFU-studenter. Idag skickar vi en del utomlands och det hade varit kul och givande om det var möjligt med ett utbyte med Region Norrbotten, säger Anders Widmark.